Accountant Steven Decorte krijgt gouden ereteken van Laureaat van de arbeid


Het Koninklijk instituut der eliten van de arbeid van België, of kortweg KIEA, reikte op 10 december 2022 in Sint-Lambrechts-Woluwe het gouden ereteken van Laureaat van de arbeid in de accountancysector uit aan Steven Decorte van Dfisc uit Brugge. De titel van Laureaat van de arbeid maakt deel uit van een lange traditie om mensen te huldigen voor hun professionele inzet.

Het organiserend comité prees Steven omwille van zijn jarenlang ondernemerschap, innovatief denken, maar vooral om het beroep van accountant op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Jochen Moyson, collega van Steven, ontving het zilveren ereteken van laureaat van de arbeid. Dfisc viel dus twee keer in de prijzen.

 

 
Waarom vind je dit een belangrijke erkenning?
Steven: “Ik ben niet echt de persoon van de prijzen of titels. Van nature hecht ik daar weinig belang aan, maar ik vind het wel belangrijk om het beroep van accountant in een goed daglicht te zetten. En daarbij kunnen prijzen of erkenningen wel helpen. Ik voelde me dan ook gevleid dat KIEA liet weten dat ik mocht meedingen naar de gouden award. Tien jaar geleden ontving ik als jonge accountant al het bronzen ereteken.”

Hoe zie jij de accountancysector evolueren?
Steven: “Het is een sector met heel veel uitdagingen, maar als bestuurder van Dfisc kijk ik heel positief naar de toekomst. De digitalisering heeft een hoge vlucht genomen in de wereld van accountancy. Voor mij is die digitalisering meer een opportuniteit dan een uitdaging. 


Het zijn best pittige, maar ook heel leuke tijden om in deze sector actief te zijn. De dienstverlening van een accountantskantoor is niet meer mainstream. Het is een periode waarin je je als kantoor kan onderscheiden, maar dat vraagt heel veel flexibiliteit van alle lagen in een kantoor. Zowel van de onthaalmedewerkers, de dossierbeheerders als de vennoten.”


Waar maakt Dfisc dan het onderscheid?
Steven: “Ik denk dat ons kantoor, zoals de meeste andere, op twee pijlers rust. Enerzijds zijn dat de klanten en anderzijds de medewerkers. Dfisc heeft een duidelijk keuze gemaakt voor vier focussectoren: de freelance consultants, de vrije beroepen, de bouw en de non-profit. 


Op die manier kunnen we aan onze klanten meer advies op maat bieden. De tweede pijler, die even belangrijk is, zijn de medewerkers. De mensen, die dagdagelijks het beste van zichzelf geven. Aan hen wil Dfisc een goede work-life balance bieden. Als middelgroot kantoor kunnen we sneller knopen doorhakken en zo korter op de bal spelen.”


Nog niet zolang geleden hebben jullie de look & feel van Dfisc veranderd. Waarom is dat belangrijk?
Steven: “Dat heeft met identiteit te maken. Ik vind keuzes maken zeer belangrijk en die branding helpt daarbij. Het is nu veel duidelijker naar welk type van klanten Dfisc zich richt. 


Het voeren van een correcte boekhouding is voor ons het olympisch minimum. Het komt er op aan de cijfers juist te interpreteren en vooral te vertalen naar (financieel) advies. Vandaar de slogan: je droom in cijfers met advies. Het geeft mij ongelooflijk veel voldoening om klanten te begeleiden bij de groei van hun onderneming. Dat is voor mij de bestaansreden als accountant.”


Een mooie employerbranding, helpt dat om nieuw talent aan te trekken?
Steven:
“Ja, maar dat is niet meetbaar. Daar doen we het trouwens ook niet voor. We doen het, omdat we een thuis willen zijn voor mensen. Een stabiele familiale werkgever, waarin individuele meningen en projecten een kans krijgen. 


Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen binnen de organisatie groeien. Daarnaast willen we ook aan de buitenwereld laten zien welk bedrijf we zijn.”

We kijken meer naar de skills en het karakter van een kandidaat-medewerker dan naar het diploma.

Ervaren accountants vinden is vandaag geen gemakkelijke opdracht. Rekruteer je dan ook mensen die geen accountancy achtergrond hebben?
Steven: “We blijven van oorsprong een accountantskantoor, laat dat duidelijk zijn. Net zoals vele van mijn collega-accountants zijn wij op zoek naar ervaren dossierbeheerders. Toch kijken wij meer naar de skills en het karakter van de kandidaat en iets minder naar het diploma. 


Verder hebben we in ons kantoor een Management Assistant en een Client Service coördinator werken. Freelance-experts uit diverse vakgebieden vervolledigen het team.”


In de zomer van 2020 was Dfisc één van de stichtende leden van Complium, een samenwerkingsverband van acht vooruitstrevende en onafhankelijke kantoren. Wat bracht jullie samen?
Steven: “Vooral de toekomstvisie op de sector. Als je met z’n allen in dezelfde richting kijkt kan je mooie dingen realiseren. Onmiddellijk na de opstart werden enkele doelen afgelijnd. Digitale projecten, de HR-uitdagingen van vandaag, het uitwerken van een breder dienstenaanbod en het opzetten van een gezamenlijk leertraject. 


Het is niet de bedoeling dat er binnenkort Compliumkantoren met dezelfde naam en branding in het straatbeeld verschijnen. We blijven allemaal individuele kantoren, die soms heel sterke verschilpunten hebben, maar wel bereid zijn om aan bepaalde projecten te werken en zo het verschil te maken. Geïnteresseerde kantoren kunnen altijd een kijkje nemen op de website van Complium.”


Danny De Pourcq

Alle winnaars van een ereteken ontdekken? Hier krijg je een overzicht.