VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen

Je hebt het liedje vast al vaker horen zingen: je pensioen als zelfstandige wordt geen vetpot. Gelukkig kan jij daar zelf een mouw aan passen, door te sparen voor een aanvullend pensioen. Verschillende bakstenen zijn bruikbaar om dat welverdiende kapitaal op te bouwen, maar de eerste steen is altijd dezelfde: het VAPZ, de formule met maximaal belastingvoordeel.

Waarom kiezen voor een VAPZ?

Eenvoudig: omdat je als zelfstandige zelf voor je aanvullend pensioen moet zorgen, en dit het beste kan met een VAPZ. Je moet er immers rekening mee houden dat je fiscaal voordeel afhangt van de producten die je gebruikt bij de opbouw van je aanvullend pensioen. Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden, die je perfect met elkaar kan combineren.


Welke combinatie jij ook kiest, één enkel product vormt altijd het fundament: het VAPZ. Want daarmee geniet je de grootste belastingbesparing: tot 64%.


In dit filmpje krijg je het VAPZ uitgelegd van A over P tot Z.VAPZ: hoe werkt deze formule?

Jij bent de baas, daar komt het op neer. Je stort elk jaar een premie – die je zelf kiest – voor de opbouw van je pensioenkapitaal. Op dat geld geniet je een rente die stukken hoger ligt dan het geld dat je op de bank zet.
Elk jaar krijg je tot 64% van je premie terug

Je geniet belastingvoordeel en betaalt lagere sociale bijdragen. Door de combinatie van beide pluspunten krijg je tot 2/3 van je premie terug:

 • je premies komen in mindering van je netto-inkomen, waardoor je minder sociale bijdragen betaalt.
 • je premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor je belastingen verlagen.

Voeg beide voordelen bij elkaar en je totale besparing kan oplopen tot liefst 64% van de betaalde premie.
Dit is uiteraard een rekenvoorbeeld. Hoe groot jouw besparing precies is, hangt af van je inkomen en de fiscus. Maar het staat als een paal boven water: kies voor een VAPZ en je doet een prima zaak.
Bij je pensioen krijg je een mooi extra kapitaal

De premies die je stort in je pensioenkapitaal leveren een mooie rente op. Die rente is niet alleen gewaarborgd, ze ligt ook een stuk hoger dan wat je krijgt voor je spaargeld. Zorgen voor je pensioen dikt je kapitaal dus sneller aan dan sparen bij de bank.
Overtuigd? Ontdek hier je voordeel.

Meer pensioen, minder belastingen, lagere sociale bijdragen. Voor elke zelfstandige vallen er andere bedragen uit de kast. Ook als zelfstandige in bijberoep kan je meer pensioen sprokkelen met een VAPZ. Hoeveel voordeel jij precies kan genieten? Bereken het hier, volledig vrijblijvend.

Simuleer nu

Wat zijn de voordelen van een VAPZ bij Xerius?

 • Zeer gunstig sociaal en fiscaal voordeel
  De VAPZ-premies voor pensioen en overlijden zijn volledig fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Je betaalt door die aftrek ook minder sociale bijdragen. Daardoor loopt je fiscaal voordeel op tot 64%. Een niet te onderschatten bedrag!
 • Je stort zoals je zelf wil.
  Je geniet volledige betalingsvrijheid, zoals dat heet. Je kiest zelf hoe vaak je stort en wanneer. Je kan bovendien altijd een jaartje overslaan in je pensioenopbouw. Ook voor het bedrag dat je stort is de keuze volledig aan jou. Er wordt jaarlijks wel een maximum bedrag voor je VAPZ vastgelegd. In 2023 mag je zo maximaal 3.859,40 euro sparen voor je pensioen.
 • Je kapitaal is altijd veilig.
  Je premies komen terecht in een tak 21 spaarverzekering. Je kapitaal is altijd beschermd, zelfs als de Bel20 in een kramp schiet. Bovendien krijg je een gewaarborgd rendement, dat een pak hoger is dan bij de bank.
 • Je krijgt er een eventuele variabele winstdeelname bovenop.
  Als vereniging heeft Xerius geen aandeelhouders die staan te popelen om een dividend. Eventuele winst keren wij uit aan onze klant: jij.
 • We berekenen je optimale premie tot op de eurocent.
  Als sociaal verzekeringsfonds kennen we jouw sociale bijdragen. In tegenstelling tot financiële instellingen kunnen we zo je optimale premie perfect berekenen.


Meer weten? Dat kan.

Klik op de knop hieronder voor nog meer informatie over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen bij Xerius.

Verneem meer

Alléén bij Xerius:
de garantie van een maximaal fiscaal aftrekbaar VAPZ.


Je las het hierboven al: hoeveel belastingen je bespaart, hangt af van je inkomen. Dat bedrag krijgt Xerius elk jaar haarfijn door van de fiscus, omdat wij je sociale bijdragen moeten kunnen bepalen. Bijgevolg kunnen wij tot op de komma precies uitrekenen met welke premie jij maximaal fiscaal voordeel geniet. Banken, verzekeraars en makelaars beschikken niet over deze cruciale informatie.

Kies voor een VAPZ bij Xerius!

Zo vraag je eenvoudig jouw voorstel aan:

1

Klik op de knop onderaan.

En geef je gegevens door.

2

Binnen de week krijg je je voorstel op maat.

Daarin zie je de berekening voor jouw aanvullend pensioen. Hou hiervoor je brievenbus of maibox in de gaten.

3

Ben je overtuigd? Stuur je voorstel ondertekend terug.

Per post of per e-mail. Je kiest wat voor jou het gemakkelijkste is. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

4

Bij ontvangst van het ondertekend voorstel starten we meteen je polis op.

Pas wanneer je intekening bevestigd is, maak je ons voorstel officieel. We starten je polis op en sturen je een bevestiging.

5

Betaal je eerste premie.

Zo geniet je bij je volgende belastingaangifte al van het fiscaal voordeel dat een VAPZ je biedt.

Mijn VAPZ-voorstel aanvragen

Wat vind je op deze pagina?