Veel gestelde vragen over je Gewaarborgd Inkomen

Wie niet werkt, zal niet eten – het spreekwoord van onze grootouders is vandaag nog steeds van toepassing voor zelfstandigen zoals jij. Gelukkig bestaat er een geruststellende bescherming, die jou een inkomen garandeert wanneer je niet kan werken door ziekte of ongeval. Bovendien is deze zekerheid verrassend voordelig, en komt ze samen met een mooi fiscaal voordeel. 

Waarom is een Gewaarborgd Inkomen een goed idee?

Heel simpel. Omdat je jezelf beschermt tegen de grootste ramp die jou als zelfstandige, bedrijfsleider of vrij beroeper kan overkomen: inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Als je niet kan werken door ziekte of ongeval, dan valt je inkomen weg. Terwijl je vaste kosten en gezinsuitgaven wel gewoon doorlopen.


Mij overkomt het niet, zeg je? Vergeet het maar.  Volgens het RIZIV wordt zowat één op de twee Belgen vroeg of laat geconfronteerd met een arbeidsongeschiktheid van langer dan een maand. De grootste boosdoeners zijn spier- en wervelaandoeningen, psychische problemen en hart- en vaatziekten. Zelfs met een kantoorjob loop je gevaar.


Als het jou overkomt biedt de verzekering Gewaarborgd Inkomen zekerheid aan jou en je gezin. Je krijgt elke maand een extra bedrag bovenop de uitkering van je ziekenfonds. En in die periode krijg je de premies terug die je stort aan Xerius.

Hoe werkt jouw verzekering Gewaarborgd Inkomen zelfstandige?

De naam zegt het helemaal: de verzekering Gewaarborgd Inkomen beschermt jouw inkomen als zelfstandige wanneer je niet kan werken bij ziekte of na een ongeval. Je krijgt dan elke maand een vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering van je ziekenfonds.


Moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om een verzekering Gewaarborgd Inkomen af te sluiten?
Dat is inderdaad het geval. Zo dien je gedomicilieerd te zijn in België en tel je minder dan 55 lentes. De premie is immers niet fiscaal aftrekbaar als de polis minder dan tien jaar loopt. En het contract duurt maximaal tot je 65ste verjaardag.


Hoe goed ben je beschermd met een gewaarborgd inkomen?
Om het kernachtig samen te vatten: uitermate geruststellend. Je geniet bij Xerius immers een uitgebreide waarborg invaliditeit, die jou beschermt bij zowel fysiologische als economische arbeidsongeschiktheid. Val je uit door ziekte of ongeval? Dan krijgen beide criteria een percentage. Jij ontvangt dan een uitkering op basis van het hoogste van beide cijfers.


Wat is het verschil tussen fysiologische en economische arbeidsongeschiktheid?
Fysiologisch betekent lichamelijk: je kan niet werken door een probleem met je lichaam. Economische arbeidsongeschiktheid slaat op de gevolgen van deze fysiologische arbeidsongeschiktheid voor je inkomen. 

TIP!

Beide criteria lopen niet altijd gelijk. Een boekhouder die een vinger verliest, is enkele procenten lichamelijk arbeidsongeschikt, maar niet economisch, omdat hij kan vaak gewoon zijn werk kan blijven doen. Dat is helemaal anders voor een pianist die een vinger verliest. Lichamelijk is hij eveneens enkele procenten arbeidsongeschikt, maar economisch is hij voor 100% buiten strijd.

Welke risico’s zijn gedekt in je Gewaarborgd Inkomen verzekering?

Belangrijkste gedekte risico’s van het gewaarborgd inkomen

 • het verlies of de vermindering van jouw professionele inkomsten.
 • het verlies of de vermindering van de omzet van je vennootschap indien je als bedrijfsleider alleen verantwoordelijk bent voor minstens 95% van het omzetcijfer.
 • het niet langer kunnen aflossen van een lening.
 • de meeste sporten, met uitzondering van sommige risicovolle activiteiten.

Belangrijkste niet-gedekte risico's van het gewaarborgd inkomen

 • arbeidsongeschiktheid van minder dan 25%.
 • fysiologische arbeidsongeschiktheid zonder economische ongeschiktheid.
 • uitgesloten risico’s zoals: plastische chirurgie, alcoholisme, zelfmoordpoging, vooraf bestaande aandoeningen.
 • ben je al arbeidsongeschikt bij de start van het contract? Dan kan je voor die ziekte geen uitkering meer krijgen.
 • kan je gewoon werken, maar heb je een ziekte die later kan leiden tot arbeidsongeschiktheid? Dan ligt de bal in het kamp van onze medisch adviseur. Hij baseert zijn beslissing op een specifieke vragenlijst.Welke opties kan je personaliseren?

Je kan je verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken met een pizza, waarvan de bodem bestaat uit de uitgebreide waarborg invaliditeit. Het beleg dat daar bovenop komt, kies je helemaal zelf: de waarborg, de uitkering, de snelheid, de duur en het rentetype.


Valt het jou lastig om die knopen door te hakken? Dat is best te begrijpen. Onze experts helpen jou daarom graag een handje. Contacteer hen voor meer informatie, en zij stemmen het beleg van jouw pizza helemaal af op jouw noden.

Maak een afspraak

Je waarborg: waarvoor wil je je verzekeren?
Kies je voor bescherming bij ziekte en ongeval, dan kan je op twee oren slapen: je geniet de ruimste bescherming. Heb je elders al een ongevallenverzekering? Dan is het een optie om alleen een waarborg ziekte te nemen. Ben je verslingerd aan een hobby die soms gebroken armen en benen met zich meebrengt, zoals duiken, zeilen of motorrijden? Dan kan je deze mee opnemen in je polis.


Je uitkering: hoeveel wil je krijgen als je niet meer kan werken?
Een goede vertrekbasis is je netto inkomen. Daarvan kan je tot 80% verzekeren. De meeste zelfstandigen kiezen een dekking die hen een vervangingsinkomen van 1.000 euro per maand garandeert.


Je eigen risicotermijn: hoe snel wil je een uitkering krijgen?
Dat kan reeds na 1 maand arbeidsongeschiktheid. Beschik je over wat eigen reserves, dan kan je ook kiezen voor een uitkering na 3, 6 of zelfs 12 maanden. Hoe langer je deze eigen risicotermijn maakt, hoe voordeliger je verzekering wordt.


Je kan ook kiezen voor een zogenaamde “Engelse vrijstelling”. Zodra je langer dan een maand buiten strijd bent, krijg je retroactief een uitkering, vanaf de allereerste dag dat je arbeidsongeschikt was. De eigen risicotermijn valt zo helemaal weg, waardoor je geen enkele dag zonder inkomen zit..


Je looptijd: hoe lang heb je de verzekering nodig?
Een verzekering Gewaarborgd Inkomen loopt meestal tot je 65ste verjaardag. Daar kan je ook 60 of 55 van maken. Let bij het afsluiten van je contract wel op dat je looptijd minstens 10 jaar duurt, anders kan je de premie niet fiscaal inbrengen.


Je rentetype: stem je uitkering nog beter af op je situatie.

 • Optie 1: constante rente
  Bij deze optie ligt jouw gekozen bedrag vast, net als de premie die je betaalt en de uitkering die je krijgt. Je weet dus altijd waar je aan toe bent.

  Bijvoorbeeld: 12.000 euro uitkering bij het begin van het contract blijft 12.000 euro uitkering op het einde ervan.
 • Optie 2: klimmende rente
  De inflatie maakt het leven duurder, en dit rentetype houdt daar rekening mee. Zolang er niets gebeurt, blijft je uitkering gelijk. Bij arbeidsongeschiktheid stijgt je uitkering elk jaar met (naar keuze) 1, 2 of 3%. Je betaalt voor deze formule een iets hogere premie.

  Bijvoorbeeld: je uitkering van 12.000 euro blijft 12.000 euro. Word je ziek, dan stijgt de uitkering met 1%, 2% of 3% per jaar.
 • Optie 3: ideaal klimmende rente
  Deze optie houdt niet alleen rekening met de inflatie, maar ook met een stijgend inkomen. Om die welvaartsstijging op te vangen bij arbeidsongeschiktheid, stijgt je uitkering elk jaar met 1%, 2% of 3%, ook als je niet ziek bent. De premie gaat dan uiteraard mee omhoog.

  Bijvoorbeeld: kies je voor de ideaal opklimmende rente van 2%? Dan stijgt je uitkering van 12.000 euro het volgende jaar naar 12.240 euro, en naar 12.480 euro het jaar erop. Enzovoort.

Een cruciaal criterium: het risico van je beroep

Het spreekt voor zich dat het ene beroep meer risico loopt dan het andere. Zo is de kans dat een dakwerker arbeidsongeschikt wordt veel groter dan bij een advocaat. Hoe hoger het risico, hoe groter de kans dat je iets extra betaalt voor je verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hoe jouw beroep scoort? Dat ontdek je in deze categorieën.

Hoe zit het met jouw belastingvoordeel?

Je kan de premies voor je verzekering Gewaarborgd Inkomen aftrekken als beroepskost binnen de vennootschapsbelasting. Raak je arbeidsongeschikt en krijg je een uitkering? Dan geef je dit aan als vervangings- of beroepsinkomen in de personenbelasting. Uiteraard krijg je van Xerius telkens het passende fiscaal attest. Welke voordelen geniet je bij Xerius?

Een uitgebreide waarborg bij invaliditeit
Je krijgt reeds een volledige uitkering vanaf 66% arbeidsongeschiktheid. Gaat het beter, en neem je deeltijds de draad weer op? Dan blijf je een uitkering krijgen, gebaseerd op je percentage van arbeidsongeschiktheid. Je uitkering stopt pas wanneer dat cijfer onder de 25% zakt.


Altijd en overal gerust
Je bent altijd beschermd door je verzekering, waar je ook bent, wat je ook doet. 365 dagen per jaar, 24 uur op 24, overal ter wereld, zowel privé als professioneel. Dus ook op een fietstocht met vrienden in de streek of tijdens een trekking door de Himalaya. En over geruststelling gesproken: tijdens je arbeidsongeschiktheid stort Xerius de premies terug die je betaalt.


Geen onaangename verrassingen
Je premie blijft identiek tijdens de hele looptijd van je contract. Je hoeft dus niet wakker te liggen van plotse verhogingen of verdekte risicopremies.

De snelste weg naar je Gewaarborgd Inkomen zelfstandige

Meer informatie? Een offerte op jouw maat? Vul het formulier hieronder in, en wij maken er werk van. Ga je in op ons voorstel, dan starten we je persoonlijke polis op.


Daar komt soms wat extra papierwerk bij kijken. Het volstaat echter om een vragenlijst in te vullen wanneer je

 • jonger bent dan 46 jaar, en een gewaarborgd inkomen wil van minder dan 25.000 euro per jaar;
 • 46 jaar of ouder bent, en je minder dan 15.000 euro per jaar gewaarborgd inkomen wenst.

In alle andere gevallen kan Xerius – uiteraard op onze kosten – een medisch onderzoek vragen. Hier lees je er meer over.


Is dit papierwerk achter de rug, dan ontvang je jouw polis met een voorstel van bescherming en een betalingsverzoek. De bescherming start zodra wij jouw eerste betaling hebben ontvangen.Jouw keuze

Persoonlijke gegevens