Benut je RIZIV toelage als kinesitherapeut optimaal

Als RIZIV geconventioneerde kinesitherapeut kan je elk jaar recht hebben op een toelage Sociaal Statuut. Gebruik dit geld om te bouwen aan je pensioen en je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Xerius maakt het jou gemakkelijk: wij begeleiden jou bij je aanvraag en geven je alle advies.


Wat is je RIZIV-toelage Sociaal Statuut?

Jij voert de verplichtingen van de RIZIV-conventie hoog in het vaandel, en dat verdient een beloning. Zo heb jij onder bepaalde voorwaarden recht op een jaarlijkse RIZIV-toelage.


Je krijgt deze RIZIV-premie “Sociaal Statuut” niet op je bankrekening gestort, maar kan deze wel gebruiken om meer sociale bescherming en sociale voordelen te genieten. Hiervoor sluit je een zogenaamde “RIZIV-overeenkomst” af bij een verzekeringsmaatschappij. Bij Xerius ben je aan het goede adres.

RIZIV overeenkomst aanvragen

Wanneer heb je recht op de toelage? Hoeveel krijg je dan?

Ben je geconventioneerd kinesitherapeut, en leef je de onderstaande activiteitsdrempels na? Dan heb je recht op de RIZIV-toelage.m-prestaties

m-waarden

bedrag

minder dan 1.500
minder dan 36.000
0 euro
1.500 tot 2.299
36.000 tot 55.199
1.444,04 euro
2.300 tot 2.999
55.200 tot 71.999
1.908,19 euro
3.000 tot 6.500
72.000 tot 156.000
2.552,86 euro
meer dan 6.500
meer dan 156.000
0 euro

Dit zijn de bedragen geldig voor het activiteitsjaar 2017.


Klik hieronder, en Xerius helpt jou bij de aanvraag van je RIZIV-toelage.

RIZIV-overeenkomst aanvragen

Tip: breng je RIZIV-toelage meteen in orde na je proclamatie. Want je kan al recht hebben op de toelage voor het jaar waarin je afstudeert.


Waarvoor kan je de RIZIV-toelage gebruiken?

Je RIZIV-toelage is bedoeld om je sociale bescherming te vergroten. Met andere woorden: om je pensioen op te bouwen of om je inkomen te beschermen bij ziekte en invaliditeit. Xerius biedt verschillende oplossingen, zodat je de bescherming kan kiezen die het beste bij jou past.
Xerius Relax4Life (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je aan de slag bent als zelfstandig kinesitherapeut. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een volwaardig vervangingsinkomen, terwijl je tegelijk spaart voor een aanvullend pensioenkapitaal. Bovendien kan je kiezen voor een bijkomende verzekering Gewaarborgd Inkomen, zodat je reeds vanaf de tweede maand een vervangingsinkomen ontvangt.

Meer weten

Xerius Relax4More (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je helemaal wil focussen op je pensioen of kinesitherapeut bent met een bediendencontract. Je gebruikt je RIZIV-toelage om een mooi aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. Bovendien ben je beschermd met een basisdekking bij arbeidsongeschiktheid. Val je langdurig buiten strijd? Dan springt Xerus bij in je pensioenopbouw.

Meer weten

Verzekering Gewaarborgd inkomen

Je zet je RIZIV-toelage 100% in op de bescherming van je inkomen bij ziekte of ongeval. Deze oplossing kan je tot in de puntjes afstemmen op je situatie en je wensen.

Meer weten

Beperk je bescherming niet tot je RIZIV-toelage

Vul deze aan met verzekeringen die je zelf financiert. Dan pluk je immers een mooie belastingbesparing. De pensioenadviseur van Xerius vertelt er jou graag alles over.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Dat kunnen we goed begrijpen. In het aanbod verzekeringen voor zelfstandigen vindt een kat haar jongen niet terug. Elke aanbieder heeft een eigen pakket met andere formules.


Daarom is het zo’n goed idee om je te laten begeleiden door de experts van Xerius. Zij lichten jouw situatie door, en raden jou de verzekeringen aan die daar het beste bij passen. Zo ben je perfect op maat beschermd. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Laat je contactgegevens achter via onderstaand formulier, en wij bellen je vandaag of morgen nog op om een afspraak te maken.

Persoonlijke gegevens

Hoe gebruikt Emily (26) haar RIZIV-toelage van 1.908,19 euro?

Je collega kinesitherapeut kiest voor Xerius Relax4Life in combinatie met een verzekering Gewaarborgd Inkomen.


155 euro van dit bedrag gaat naar haar verzekering Gewaarborgd Inkomen. De rest komt in haar Sociaal VAPZ Xerius Relax4Life terecht. Dat verzekert Emily van de volgende bescherming:

 • vanaf de 31ste ziektedag krijgt zij 500 euro per maand vanuit haar verzekering Gewaarborgd Inkomen;

 • vanaf de 7de ziektemaand komt daar zo’n 900 euro per maand bovenop, vanuit haar Xerius Relax4Life;

 • tijdens haar arbeidsongeschiktheid stort Xerius 230 euro per maand in de pensioenpot van Emily;

 • in die pensioenpot stopt Emily zelf 1.390 euro per jaar. Genoeg voor een geruststellend aanvullend pensioen!


Zo makkelijk is de aanvraag voor je RIZIV-overeenkomst als kinesitherapeut

 • Vraag je RIZIV Sociaal Statuut elk jaar aan vóór 1 april. Teken je in op een RIZIV-contract bij Xerius? Dan bezorgen wij jou elk jaar rond 15 december een vooraf ingevuld formulier voor de aanvraag van je RIZIV-toelage. Zo nemen we alle administratie van jou over.
 • Dit document bezorg je vóór 31 maart aangevuld en ondertekend aan ons terug. Xerius bezorgt het vervolgens aan het RIZIV.
 • Het RIZIV betaalt dan je RIZIV-toelage in januari van het volgende jaar. Die betaling komt rechtstreeks binnen bij Xerius. Wij storten de bedragen in de bescherming die jij hebt gekozen, en brengen jou daarvan meteen op de hoogte.

Ben je voor je sociaal statuut aangesloten bij Xerius? Doe dat ook voor je RIZIV-overeenkomst. Door deze centralisatie kunnen wij jouw sociale bescherming optimaliseren. Met andere woorden: je bent maximaal beschermd.


Inschrijving RIZIV-toelage

Vul hier je gegevens in. Wat mag je verwachten?

 • we starten voor jou een polis op.
 • we bezorgen je jaarlijks een aanvraagformulier om de RIZIV-toelage aan te vragen.

Waarom vragen wij op dit contactformulier naar extra informatie? Eenvoudig: om nog sneller te kunnen antwoorden op jouw vraag. De extra info laat ons toe om jouw vraag meteen door te geven aan de juiste expert.


Dankzij je rijksregisternummer vinden wij ook meteen je dossier terug. Je ziet: je bespaart er alleen maar tijd mee.


Lees hier de algemene voorwaarden voor Xerius Relax4Life en Xerius Relax4More.


Lees hier het solidariteitsreglement voor Xerius Relax4Life en Xerius Relax4More.

Jouw productkeuze

Persoonlijke gegevens

Algemene voorwaarden

Solidariteitsreglement


Vragen over je RIZIV-toelage

 • Moet ik zelfstandig zijn om recht te hebben op de toelage?

  Neen, je kan zowel loontrekkend als zelfstandig de RIZIV-toelage voor kinesitherapeuten krijgen. De enige voorwaarden: geconventioneerd zijn en de activiteitsdrempels respecteren.

 • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de toelage te krijgen?

  Het volstaat om geconventioneerd te zijn en gemiddeld minstens 19 uur per week te werken.

 • Hoe wordt mijn RIZIV-toelage betaald?

  Het RIZIV betaalt elke goedgekeurde aanvraag uit aan Xerius. Dat gebeurt ten laatste op 15 januari van het jaar volgend op het indienen van deze aanvraag. Of om het even op een rijtje te zetten, voor je geleverde prestaties in 2019:

  • je ontvangt je aanvraagformulier in december 2019;
  • je stuurt het ten laatste in maart 2019 terug;
  • het RIZIV betaalt de toelage aan Xerius in januari 2020. Wij storten het in de beschermingen die jij koos. Daarvan krijg je meteen een bevestiging.

  Afwijkingen kunnen altijd optreden. In dat geval brengt het RIZIV of Xerius jou op de hoogte.

 • Kan ik mijn RIZIV-toelage aftrekken van mijn belastingen?

  Neen, want je betaalt de toelage niet zelf. Daarom kan je er geen fiscaal voordeel op genieten. Dat kan wel met een sociale bescherming die je zelf financiert. Dat is een prima idee, want je pensioen en je inkomen zijn dan nog veiliger, en je bespaart mooi op je belastingen.

   

  meer weten >>

   

Vragen over je sociale bescherming

Vragen in verband met je keuze

 • Waarom zou ik een RIZIV overeenkomst afsluiten?

  Waarom zou je het niet doen? Als je recht hebt op de RIZIV-toelage, is het jammer om dat geld te laten liggen. Met dit extraatje van het RIZIV zorg je voor een welkome aanvulling op je povere wettelijke pensioen en je magere ziekte-uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

 • Welke optie is voor mij de beste?

  Ben je aan de slag als zelfstandig kinesitherapeut?

  Dan is Xerius Relax4Life je slimste keuze. Je bouwt aan je pensioen en beschermt je inkomen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte en ongeval.

  Ben je kinesitherapeut in loondienst?

  Dan geniet je via je werkgever voldoende bescherming bij ziekte en ongeval. Je zet dus beter in op aanvullende pensioenopbouw via Xerius Relax4More.

  Is bescherming van je inkomen voor jou cruciaal?

  Dat kan met een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hou wel rekening met het volgende: krijg je een jaar geen RIZIV-toelage, dan ben je evenmin verzekerd.

  Overweeg ook een combinatie van deze beschermingen.

  Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een gewaarborgd inkomen van 2.000 euro. Xerius berekent dan welk deel van je RIZIV-toelage je daarvoor nodig hebt. De rest van je toelage gebruik je dan voor de opbouw van je pensioen. 

   

   
 • Wat is een Xerius Relax4More Sociaal VAPZ?

  Met deze spaarformule leg je de klemtoon op de opbouw van een aanvullend pensioen. Daar gaat 90% van je RIZIV-toelage naartoe. Je geniet op dit geld een kapitaalsgarantie, een gewaarborgd rendement en eventueel een winstdeling. Met andere woorden: je bouwt een stevig pensioenkapitaal op. Daarnaast geniet je ook van een basisbescherming bij arbeidsongeschiktheid.

  Lees meer over Xerius Relax4More Sociaal VAPZ >>

 • Wat is een Xerius Relax4Life Sociaal VAPZ?

  Met deze unieke formule combineer je een bescherming bij arbeidsongeschiktheid met aanvullende pensioenopbouw. 80% van je RIZIV-toelage belandt in je pensioenpot, waar je verzekerd bent van kapitaalsgarantie, gewaarborgd rendement en eventueel winstdeling. De andere 20% beschermt jou bij arbeidsongeschiktheid.

  Je hebt bij ziekte recht op maximaal zo’n 24.000 euro per jaar. Dat geld verdeel je tussen een uitkering op je rekening en stortingen in je RIZIV-polis. Met andere woorden: je beschermt zowel je inkomen van vandaag als je inkomen van morgen.

  Lees meer over Xerius Relax4Life Sociaal VAPZ >>

   

   

Vragen over je conventionering