Benut optimaal je RIZIV toelage als tandarts dankzij Xerius

Als RIZIV geconventioneerde tandarts kan je elk jaar recht hebben op een toelage Sociaal Statuut. Gebruik dit geld om te bouwen aan je pensioen en je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Xerius maakt het jou gemakkelijk: wij begeleiden jou bij je aanvraag en geven je alle advies.

Wat is je RIZIV-toelage Sociaal Statuut?

Jij voert de verplichtingen van de RIZIV-conventie hoog in het vaandel, en dat verdient een beloning. Zo heb jij onder bepaalde voorwaarden recht op een jaarlijkse RIZIV-toelage.


Je krijgt deze RIZIV-premie “Sociaal Statuut” niet op je bankrekening gestort, maar kan deze wel gebruiken om meer sociale bescherming en sociale voordelen te genieten. Hiervoor sluit je een zogenaamde “RIZIV-overeenkomst” af bij een verzekeringsmaatschappij. Bij Xerius ben je aan het goede adres.

RIZIV-overeenkomst aanvragen

Hoeveel toelage krijg je als tandarts?

Je kan als tandarts tot 2.429,06 euro per jaar ontvangen (toelage in 2019). Daarbij speelt het geen rol of je volledig of gedeeltelijk geconventioneerd bent. 


Maak het jezelf gemakkelijk, en laat je RIZIV-overeenkomst verlopen via Xerius. Wij sturen jou elk jaar een vooraf ingevuld formulier, zodat jij nergens moet aan denken. 

RIZIV-overeenkomst aanvragen

Tip: breng je RIZIV-toelage meteen in orde na je proclamatie. Want je kan al recht hebben op de toelage voor het jaar waarin je afstudeert.


Waarvoor kan je de RIZIV-toelage gebruiken?

Je RIZIV-toelage is bedoeld om je sociale bescherming te vergroten. Met andere woorden: om je pensioen op te bouwen of om je inkomen te beschermen bij ziekte en invaliditeit. Xerius biedt verschillende oplossingen, zodat je de bescherming kan kiezen die het beste bij jou past.
 

Xerius Relax4Life (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je aan de slag bent als zelfstandig tandarts. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een volwaardig vervangingsinkomen, terwijl je tegelijk spaart voor een aanvullend pensioenkapitaal. Bovendien kan je kiezen voor een bijkomende verzekering Gewaarborgd Inkomen, zodat je reeds vanaf de tweede maand een vervangingsinkomen ontvangt.

Meer weten

Xerius Relax4More (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je helemaal wil focussen op je pensioen of tandarts bent met een bediendencontract. Je gebruikt je RIZIV-toelage om een mooi aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. Bovendien ben je beschermd met een basisdekking bij arbeidsongeschiktheid. Val je langdurig buiten strijd? Dan springt Xerus bij in je pensioenopbouw.

Meer weten

Verzekering Gewaarborgd inkomen

Je zet je RIZIV-toelage 100% in op de bescherming van je inkomen bij ziekte of ongeval. Deze oplossing kan je tot in de puntjes afstemmen op je situatie en je wensen.

Meer weten

Beperk je bescherming niet tot je RIZIV-toelage

Vul deze aan met verzekeringen die je zelf financiert. Dan pluk je immers een mooie belastingbesparing. De pensioenadviseur van Xerius vertelt er jou graag alles over.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Dat kunnen we goed begrijpen. In het aanbod verzekeringen voor zelfstandigen vindt een kat haar jongen niet terug. Elke aanbieder heeft een eigen pakket met andere formules.


Daarom is het zo’n goed idee om je te laten begeleiden door de experts van Xerius. Zij lichten jouw situatie door, en raden jou de verzekeringen aan die daar het beste bij passen. Zo ben je perfect op maat beschermd. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Laat je contactgegevens achter via onderstaand formulier, en wij bellen je vandaag of morgen nog op om een afspraak te maken.

Persoonlijke gegevens

Hoe gebruikt Carine (28) haar RIZIV-toelage van 2.429,06 euro?

Je collega tandarts stort dit bedrag in haar Xerius Relax4Life.

 • bij arbeidsongeschiktheid ontvangt zij een uitkering van 1.295 euro per maand.
 • tijdens deze periode van inactiviteit stort Xerius 323 euro per maand in haar pensioenpot.
 • wordt Carine niet ziek? Dan krijgt zij bij pensionering een kapitaal van ongeveer 81.000 euro, vermeerderd met een eventuele winstdeling.

Bedragen volgen de tariefvoorwaarden van Xerius OVV per 30/06/2020 bij een volstorte referentieperiode.


Zo makkelijk is de aanvraag voor je RIZIV-overeenkomst als tandarts

 • Als gevestigde tandarts vraag je jouw RIZIV Sociaal Statuut elk jaar aan vóór 1 juli. Is dit je eerste jaar als startende tandarts? Dan krijg je drie maanden extra de tijd om alles in orde te maken.
 • Teken je in op een RIZIV-contract bij Xerius? Dan bezorgen wij jou elk jaar een vooraf ingevuld formulier voor de aanvraag van je RIZIV-toelage. Zo nemen we alle administratie van jou over.
 • Dit document bezorg je vóór 30 juni aangevuld en ondertekend aan ons terug. Xerius bezorgt het vervolgens aan het RIZIV.
 • Het RIZIV betaalt dan je RIZIV-toelage in januari van het volgende jaar. Die betaling komt rechtstreeks binnen bij Xerius. Wij storten de bedragen in de bescherming die jij hebt gekozen, en brengen jou daarvan meteen op de hoogte.

Inschrijving RIZIV-toelage

Vul hier je gegevens in. Wat mag je verwachten?

 • we starten voor jou een polis op.
 • we bezorgen je jaarlijks een aanvraagformulier om de RIZIV-toelage aan te vragen.

Waarom vragen wij op dit contactformulier naar extra informatie? Eenvoudig: om nog sneller te kunnen antwoorden op jouw vraag. De extra info laat ons toe om jouw vraag meteen door te geven aan de juiste expert.


Dankzij je rijksregisternummer vinden wij ook meteen je dossier terug. Je ziet: je bespaart er alleen maar tijd mee.


Lees hier de algemene voorwaarden voor Xerius Relax4Life en Xerius Relax4More.


Lees hier het solidariteitsreglement voor Xerius Relax4Life en Xerius Relax4More.

Jouw productkeuze

Persoonlijke gegevens

Algemene voorwaarden

Solidariteitsreglement


Vragen over je RIZIV-toelage

 • Waarom zou ik een RIZIV overeenkomst afsluiten?

  Waarom zou je het niet doen? Als je recht hebt op de RIZIV-toelage, is het jammer om dat geld te laten liggen. Met dit extraatje van het RIZIV zorg je voor een welkome aanvulling op je povere wettelijke pensioen en je magere ziekte-uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

 • Aan welke voorwaarden moet ik als arts voldoen om de toelage te krijgen?

  Je kan als arts volledig geconventioneerd werken of gedeeltelijk geconventioneerd. In beide gevallen heb je recht op een toelage, maar het bedrag verschilt.

  Het bedrag voor startende artsen wordt niet herberekend in functie van het aantal gewerkte maanden. Dat gebeurt bij andere beroepen wel.

  Voor sommige artsen geldt een activiteitsvoorwaarde. Zij moeten een minimumbedrag aan nomenclatuurverstrekkingen aanrekenen aan de ziekenfondsen. Het referentiejaar hiervoor is het jaar N-2. Dit betekent dat de toelage voor 2018 wordt toegekend als er in 2016 meer dan het minimumbedrag is aangerekend aan nomenclatuurverstrekkingen. Dit minimumbedrag verschilt in functie van de specialisatie van de arts. Een lijst vind je hier.

  Deze voorwaarde is enkel van toepassing wanneer je op 1 januari van het referentiejaar (dus in 2016): 

  • geen stage deed als arts en
  • al vijf jaar of langer een RIZIV-nummer had als erkende huisarts of specialist.
   
 • Moet ik zelfstandig zijn om recht te hebben op de toelage?

  Neen, je kan zowel loontrekkend als zelfstandig de RIZIV-toelage voor artsen krijgen. De enige voorwaarde: geconventioneerd zijn. Wel kunnen er activiteitsdrempels van toepassing zijn, die je moet respecteren.

 • hoe wordt mijn riziv toelage betaald?

  Het RIZIV betaalt elke goedgekeurde aanvraag uit aan Xerius. Dat gebeurt ten laatste op 15 januari van het jaar volgend op het indienen van deze aanvraag. Of om het even op een rijtje te zetten, voor je geleverde prestaties in 2019:

  • je ontvangt je aanvraagformulier in maart 2019;
  • je stuurt het ten laatste in juni 2019 terug;
  • het RIZIV betaalt de toelage aan Xerius in januari 2020. Wij storten het in de beschermingen die jij koos. Daarvan krijg je meteen een bevestiging.

  Afwijkingen kunnen altijd optreden. In dat geval brengt het RIZIV of Xerius jou op de hoogte.

   

   
 • Kan ik mijn RIZIV-toelage aftrekken van mijn belastingen?

  Neen, want je betaalt de toelage niet zelf. Daarom kan je er geen fiscaal voordeel op genieten. Dat kan wel met een sociale bescherming die je zelf financiert. Dat is een prima idee, want je pensioen en je inkomen zijn dan nog veiliger, en je bespaart mooi op je belastingen.

   

  Meer weten 

Vragen over je sociale bescherming

 • Kan ik mijn bescherming nog verder aanvullen?

  Ja, dat is mogelijk. Sterker nog: het is zelfs heel verstandig om niet alleen op je RIZIV-toelage te rekenen.

  Neem nu bijvoorbeeld je pensioen als zelfstandige. Dat schommelt rond de armoedegrens. Daarom moet je zelf zorgen voor een aanvullend pensioenkapitaal, zodat je na een loopbaan van hard werken je levenscomfort kan behouden.

  Ook je inkomen moet je als zelfstandige zelf beschermen. De kans dat je langdurig ziek wordt, is immers 1 op 10. Hoe beter je beschermd bent, hoe makkelijker je de gevolgen van je arbeidsongeschiktheid kan opvangen.

  Xerius biedt jou interessante oplossingen, zowel voor de opbouw van je pensioen als voor de bescherming van je inkomen.

 • Kan ik mijn RIZIV-toelage combineren met een VAPZ dat ik zelf betaal?

  Dat kan inderdaad, en dat is slim. Want zo pluk je volop de belastingbesparing tot 64% die je met een VAPZ kan genieten. Dat voordeel wordt immers niet benut door een VAPZ dat je met je RIZIV-toelage betaalt.

  Verder staan de twee beschermingen los van elkaar. Je RIZIV-toelage heeft dus geen invloed op het VAPZ dat je zelf afsluit, of omgekeerd.

  Hou er ook rekening mee dat je als loontrekkende zorgverlener eveneens een Sociaal VAPZ kan afsluiten.

 • Telt het kapitaal dat ik opbouw met mijn RIZIV-toelage mee voor de 80%-grens van mijn IPT of POZ?

  Ja, dat telt mee bij de berekening. Je kan dus minder storten in je IPT of POZ, maar dat is geen ramp. Het is zeker geen voldoende reden om RIZIV-toelage links te laten liggen. Vooral niet omdat je een gunstige taxatie geniet op het einde van de rit. Bovendien moet je bij een POZ enkel rekening houden met het kapitaal dat je opbouwt na 1 januari 2018.

Vragen in verband met je keuze

 • Welke optie is voor mij de beste?

  Ben je aan de slag als zelfstandig tandarts?
  Dan is Xerius Relax4Life je slimste keuze. Je bouwt aan je pensioen en beschermt je inkomen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte en ongeval.

  Ben je tandarts in loondienst?
  Dan geniet je via je werkgever voldoende bescherming bij ziekte en ongeval. Je zet dus beter in op aanvullende pensioenopbouw via Xerius Relax4More.

  Is bescherming van je inkomen voor jou cruciaal?
  Dat kan met een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hou wel rekening met het volgende: krijg je een jaar geen RIZIV-toelage, dan ben je evenmin verzekerd.

  Overweeg ook een combinatie van deze beschermingen.
  Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een gewaarborgd inkomen van 2.000 euro. Xerius berekent dan welk deel van je RIZIV-toelage je daarvoor nodig hebt. De rest van je toelage gebruik je dan voor de opbouw van je pensioen. 

 • Wat is een Xerius Relax4More Sociaal VAPZ?

  Met deze spaarformule leg je de klemtoon op de opbouw van een aanvullend pensioen. Daar gaat 90% van je RIZIV-toelage naartoe. Je geniet op dit geld een kapitaalsgarantie, een gewaarborgd rendement en eventueel een winstdeling. Met andere woorden: je bouwt een stevig pensioenkapitaal op. Daarnaast geniet je ook van een basisbescherming bij arbeidsongeschiktheid.

  Lees meer over Xerius Relax4More Sociaal VAPZ >>

 • Wat is een Xerius Relax4Life Sociaal VAPZ?
  Met deze unieke formule combineer je een bescherming bij arbeidsongeschiktheid met aanvullende pensioenopbouw. 80% van je RIZIV-toelage belandt in je pensioenpot, waar je verzekerd bent van kapitaalsgarantie, gewaarborgd rendement en eventueel winstdeling. De andere 20% beschermt jou bij arbeidsongeschiktheid.

  Je hebt bij ziekte recht op maximaal zo’n 22.500 euro per jaar. Dat geld verdeel je tussen een uitkering op je rekening en stortingen in je RIZIV-polis. Met andere woorden: je beschermt zowel je inkomen van vandaag als je inkomen van morgen.

  Lees meer over Xerius Relax4Life Sociaal VAPZ >>
   

Vragen over je conventionering

 • Wat is het RIZIV eigenlijk? 

  RIZIV staat voor “Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering”. De organisatie doet méér dan je RIZIV-premie uitbetalen. Het RIZIV speelt een cruciale rol binnen de sociale zekerheid. Zij zorgt ervoor dat verzekerde werknemers en zelfstandigen sociale voordelen genieten:

  • de geneeskundige verzorging die zij nodig hebben;
  • de (gedeeltelijke) terugbetaling van deze geneeskundige zorgen;
  • een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid of ouderschap.

  Als zelfstandig zorgverlener kan je bij het RIZIV ook terecht voor andere diensten. Je bestelt er bijvoorbeeld je geneesmiddelenvoorschriften en getuigschriften voor verstrekte hulp. Ook voor specifieke informatie, terugbetalingen en vergoedingen ben je er aan het juiste adres.

   

   
 • Welke stappen moet ik nemen als startende tandarts?

  1.  Zorg voor je visum
   Als je afstudeert, stuurt de FOD Volksgezondheid je visum naar je domicilie-adres.
  2. Zet je handtekening
   Onderteken je stageovereenkomst.
  3. Krijg je RIZIV-nummer
   Stuur je stagedossier op naar de FOD Volksgezondheid. Dat dossier bevat het aanvraagformulier om je stage te bevestigen, het selectie-attest uitgereikt door de universiteit, de loonovereenkomst, het opleidingsprogramma (bijkomstig) en het onderwerp van je thesis. Na positief advies van de erkenningscommissie krijg je automatisch je definitieve RIZIV-nummer.
  4. Verplichte bijscholing, optionele accreditering en inschrijving bij de studieclub van je regio
   Wil je jouw beroepstitel van tandarts behouden, dan ben je verplicht om 60 uren bijscholing te volgen gedurende een cyclus van 6 jaar met een minimum van 20 uren per 2 jaar. Je kan ook optioneel instappen in een systeem van accreditering, waarvoor je een honorarium ontvangt van 2.348,85 euro (2019). Een tip: schrijf je in bij de studieclub van jouw regio. Die zorgt voor de organisatie van de wachtdiensten en een stuk van de bijscholing die verplicht is voor het behoud van je erkenning.
  5. Sluit als zelfstandige aan bij een Sociaal Verzekeringsfonds 
   Dat doe je voor de opstart van je activiteiten. Uiteraard ben je daarvoor welkom bij Xerius.
  6. Sluit aan bij een ziekenfonds naar keuze.
   
 • Ik wil echt alles weten...

  Dan kan je ook de financiële infofiche uitpluizen, net als het solidariteitsreglement en de algemene voorwaarden.