Vlaamse ondernemer laat 160 miljoen euro aan subsidies liggen

Persbericht 28/01/2020 - Van subsidielandschap scannen tot aanvraag en administratie: Xerius begeleidt zelfstandigen en boekhouders met financiële steunmaatregelen


  • Studie bij 1.237 Vlaamse ondernemers legt onwetendheid over subsidies bloot.
  • 3 op 4 ondernemers vroeg nog nooit een subsidie aan.
  • 66% van de ondernemers weet niet dat ze aanspraak maken op een subsidie.
  • ‘Te complex’ of ‘tijdrovend’ zijn andere redenen om geen subsidies aan te vragen.
  • ‘Nieuwe dienst van Xerius begeleidt ondernemers van A tot Z bij subsidieaanvraag..Antwerpen, 28/01/2020 Liefst 3 op de 4 Vlaamse zelfstandigen vroeg nog nooit een subsidie aan vanwege de complexiteit van de aanvraag, de tijd die in zo’n procedure kruipt of – in 66% van de gevallen – uit pure onwetendheid. Dat blijkt uit een studie bij 1.237 Vlaamse ondernemers die Xerius afnam in december vorig jaar. Reden genoeg voor Xerius om als eerste dienstengroep binnen de sector subsidieadvies te geven aan ondernemers en boekhouders. Naast dat advies op maat ontzorgt Xerius ook zelfstandigen door de aanvraag en opvolging op zich te nemen volgens het ‘no cure no pay’-principe.


In december 2019 peilde Xerius in zijn klantenbestand naar de kennis van Vlaamse ondernemers over subsidies. Uit de resultaten blijkt dat 73% van de respondenten het begrip subsidie correct omschrijft. Toch vroeg drie op de vier ondernemers nog nooit een subsidie aan. De voornaamste reden? Twee derde weet niet dat hij of zij aanspraak maakt op een financiële steunmaatregel. Als ze zich er wel van bewust zijn, vinden ze de aanvraag vaak te complex of te tijdrovend.


Van scan tot aanvraag en administratie

Sinds kort kan iedere ondernemer, klant of niet, terecht bij Xerius voor subsidiebegeleiding op maat. “We richten ons zowel op ondernemers als boekhouders. Die laatste zijn namelijk vaak het eerste aanspreekpunt voor zelfstandigen. Concreet werkt de dienst als volgt: onze experten scannen de markt en zetten maandelijks een subsidie in de kijker. Verder pluizen specialisten elke maatregel uit, dienen ze de subsidieaanvraag voor de ondernemer in en volgen ze alle administratie op,” doet Englebert uit de doeken.


De subsidiedienst werkt volgens een ‘no cure no pay’-principe: als de overheid geen subsidie toekent, rekent Xerius de zelfstandige niets aan. Englebert: “Met diensten zoals het subsidieadvies maakt Xerius de stappen naar en binnen het Vlaamse ondernemerschap zo laagdrempelig mogelijk en neemt het zelfstandigen zaken uit handen. Zo kunnen ze hun passie uitoefenen en zich ten volle focussen op hun bloeiende zaak.”


“Sinds we gestart zijn met het aanbieden van subsidieadvies, klopten al meer dan 200 ondernemingen bij ons aan. We hebben ons team van experten al moeten uitbreiden van twee naar vijf om alle scans, aanvragen en administratie te kunnen bolwerken,” besluit Englebert tevreden.