Btw-nummer aanvragen: zo begin je eraan

Om je zaak op de rails te zetten moet je verplicht enkele watertjes doorzwemmen. De aanvraag van je btw-nummer bijvoorbeeld. Maak het jezelf gemakkelijk, en laat Xerius daarvoor zorgen. Wij nemen de rompslomp van je schouders, en houden in de gaten of de administratie je btw-nummer ook effectief activeert.

Wat is de btw?

Btw staat voor “belasting over de toegevoegde waarde”. Het is een belasting die de consument betaalt op de producten of diensten die hij bij jou aankoopt. Jij int deze taks bij je klant en stort deze vervolgens door aan de overheid.Als zelfstandige betaal je dus in feite zelf geen btw. Je hebt wel de “administratieve last” om deze belasting te innen bij de consument en door te storten.


Het doorstorten zelf gebeurt via je btw-aangifte, die de meeste zelfstandigen elk kwartaal indienen. Het bedrag dat je moet doorstorten is het verschil tussen de btw die je aan je klanten hebt aangerekend op je uitgaande facturen, en de btw die je zelf betaald hebt aan je leveranciers.


Om het proces van innen en doorstorten vlot te laten verlopen, krijg je als zelfstandige een btw-nummer. Dat nummer is zo uniek als je vingerafdruk, en het staat verplicht op alle documenten van je zaak. Ergo: je kan pas starten als zelfstandige wanneer je een btw-nummer hebt aangevraagd.


Hoe verloopt de aanvraag van je btw-nummer?

Dat gaat als een fluitje van een cent, want je doet het helemaal online. In enkele klikken vraag je een ondernemingsnummer aan – zeg maar de identiteitskaart van je zaak. Dat nummer valt al na enkele minuten in je mailbox. Later volgen nog een uittreksel en attest op papier, via de post.


Met je ondernemingsnummer kan Xerius aan de slag. Wij kloppen aan bij de btw-administratie om dit nummer te laten activeren als je btw-nummer. Reken daarvoor op drie tot vijf werkdagen. Van zodra de kogel door de kerk is, krijg je daarover bericht. Intussen zit Xerius niet stil, want wij regelen je verplichte aansluiting bij ons sociaal verzekeringsfonds.


Is je btw-nummer actief? Dan kan je echt van start gaan als zelfstandige.


Heb je over dit hele proces nog een vraag? Geef ons dan gerust een belletje. Uiteraard ben je ook altijd van harte welkom in één van onze kantoren.


Je btw-nummer aanvragen: hoeveel kost dat?

Geval A: je hebt nog geen ondernemingsnummer

Dan kan je het jezelf erg makkelijk maken: laat Xerius zorgen voor alles. Wij schrijven je zaak in bij de KBO en regelen alles van A tot Z. Zo neem jij een perfecte start als zelfstandige.

€156,05 inclusief btw

 • inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (89,50 euro)
 • ondernemingsnummer activeren als btw-nummer (66,55 euro)
 • aansluiting als zelfstandige
 • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen
Regel alles van A tot Z


Geval B: je hebt al een ondernemingsnummer

Dan is het eveneens erg makkelijk, want je zette zelf al de eerste stap. Xerius kan dit nummer laten activeren als jouw btw-nummer.


€66,55 inclusief btw

 • activatie van ondernemingsnummer als btw-nummer
 • ondersteuning tijdens de aanvraag
Laat mijn btw-nummer activeren
Welke informatie heeft de btw-administratie nodig?

Een btw-nummer aanvragen voor je zaak gaat van een leien dakje: Xerius regelt dat immers voor jou. Om je aanvraag in te dienen bij de administratie hebben we alleen wat informatie van jou nodig.
Je ondernemingsnummer

De btw-administratie zal je ondernemingsnummer activeren als btw-nummer.

 • je btw-nummer = BE + je ondernemingsnummer
 • bijvoorbeeld: ondernemingsnummer = 0123.456.789 > btw-nummer = BE0123.456.789


Je activiteit

Die informatie is belangrijk voor je btw-aangifte: doe je dat maandelijks of per kwartaal?


Voor sommige activiteiten gelden aparte regels. Zo moet je als autohandelaar maandaangiften indienen als je omzet hoger ligt dan 250.000 euro. Voor de meeste andere activiteiten mag je werken met kwartaalaangiften tot een omzet van 2.500.000 euro.


Er bestaat ook een vrijstellingsregeling, waarbij je geen btw aanrekent aan je klanten – en dus ook geen aangiftes moet indienen. Ben je actief in de bouw, tuinaanleg of ramenreiniging – de zogenaamde “werken in onroerende staat” – dan kan je deze vrijstellingsregeling niet gebruiken.
Welke omzet verwacht je jaarlijks te draaien?

Een inschatting volstaat. Je moet echt niet tot op de eurocent precies rekenen, je kan immers niet in de toekomst kijken. Hou er rekening mee dat de btw-administratie jou geen btw-vrijstelling zal toestaan als je een jaaromzet verwacht van meer dan 25.000 euro.
Welke btw-regeling wil je aanvragen?

 • Met periodieke kwartaalaangiften
  Dit is – op een paar uitzonderingen na – de regeling voor ondernemingen met een omzet tot 2.500.000 euro.
 • Met btw-vrijstelling
  Je kan deze regeling aanvragen als je zaak minder dan 25.000 euro omzet draait. Let wel: dit is jouw vrije keuze. Je bent helemaal niet verplicht om deze vrijstelling aan te vragen.
 • Met een andere regeling
  Meer uitleg daarover vind je bij de veelgestelde vragen.


Neem je een andere onderneming geheel of gedeeltelijk over?

In dat geval kan je de btw-rekening-courant mee overnemen. Nog nooit van gehoord, zeg je? Lig er niet wakker van, want dan heb je er vast niet mee te maken.
Wil je zaken doen met andere lidstaten van de EU?

Dan ben je een btw-buitenbeentje. De overheid wil dan weten of je goederen levert in een ander EU-land, en voor welk bedrag.  Dat heeft te maken met het principe van de intracommunautaire leveringen en verwervingen. Dat werkt zo:


Stel jij verkoopt goederen in een ander EU-land. In dat geval reken jij geen btw aan jouw btw-belastingplichtige klanten. Zij geven de btw aan in hun eigen aangifte.


Doe je zelf aankopen in een ander EU-land? Dan betaal je geen btw op de factuur. Je moet de btw wel aangeven – en dus ook weer aftrekken – in je eigen Belgische aangifte.


Ga je voor meer dan 200.000 euro aan goederen zal leveren in een ander EU-land? Dan moet je maandaangiften doen (geen kwartaalaangiften). Op die manier kan de administratie die intracommunautaire handelingen beter opvolgen.


Maak je gebruik van de vrijstellingsregeling, en dien je dus geen aangiftes in? Dan kan je ervoor kiezen om op je aankopen in een andere EU-lidstaat Belgische btw te betalen in plaats van de buitenlandse btw. Dat is uiteraard enkel interessant wanneer het Belgische btw-tarief lager ligt dan deze in de andere EU-lidstaat. In dat geval dien je bijzondere aangiftes in.

Regel alles van A tot Z

De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen: doen of niet doen?

In sommige gevallen kan je een vrijstelling van btw aanvragen. Ook al moet je dan over een btw-nummer beschikken, toch reken je geen btw aan je klant (de consument). Bijgevolg stort je deze dus ook niet door aan de overheid. Dat verlost jou ook van de verplichting om aangiftes te doen.


Klinkt aantrekkelijk? Niet altijd. Want kiezen voor btw-vrijstelling is pas interessant in bepaalde gevallen. Vraag daarom altijd je boekhouder om advies. Hij weet beter dan wie ook of je met de btw-vrijstelling de beste keuze maakt.


Of je kiest voor vrijstelling hangt af van:

 • je omzet;
 • of de voordelen opwegen tegen de nadelen;
 • de aard van je zaak en je type klanten. De juridische vorm van je onderneming speelt daarbij geen enkele rol.

Je omzet

De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen is geknipt voor jou als je jaaromzet lager ligt dan €25.000 exclusief btw.


Let wel: het gaat wel degelijk om de omzet van een volledig jaar. In je startjaar – wanneer je geen 12 maanden actief bent, tenzij je begon op 1 januari – herberekent de overheid dus je omzet.


Dat gebeurt met de formule: jouw jaaromzet = aantal dagen actief x €25.000 / 365


Bijvoorbeeld: je start op 15 april 2018. Na deze dag werk je tot eind 2018 nog 260 dagen als zelfstandige. Jouw jaaromzet = 261 x €25.000 / 365 = €17.876
Voordelen vs. nadelen

 • (+) Je bent goedkoper voor particulieren
  Omdat je geen btw bij je prijzen telt, kan je iets goedkoper leveren of je winstmarge wat hoger zetten.
 • (+) Je hebt minder papierwerk
  Je moet niet elk kwartaal een btw-aangifte indienen. Let wel: vóór 31 maart van elk jaar dien je wel je klantenlisting door te geven, behalve wanneer je een nulaangifte indient. Met andere woorden: wanneer je in het kwartaal geen omzet hebt geboekt.
 • (-) Je bent duurder voor zelfstandigen met een btw-nummer
  Je tarief exclusief btw is immers relatief hoger, zoals we bij het eerste pluspunt zagen. Dat is voor btw-plichtige ondernemers minder interessant. Zij hebben liever een factuur met btw, zodat zij deze kunnen recupereren.
 • (-) Alles is voor jou 21% duurder
  Jij rekent geen btw aan je klanten, maar jouw leveranciers doen dat wel voor jou. De btw die jij betaalt kan je niet recupereren.
 • (-) Je zet misschien een rem op latere groei
  Gaat je omzet door de grens van €25.000? Dan dien je wel btw aan te rekenen. Gaan je particuliere klanten die stevige prijsverhoging slikken?

De aard van je zaak

Zelfstandigen die – en haal nu even diep adem – “werken doen in onroerende staat” kunnen niet kiezen voor de btw-vrijstelling. Dat is het geval voor aannemers, schrijnwerkers en behangers, maar ook voor klusjesmannen, tuinmannen en ruitenwassers.

Misschien vraag je je dit nog af?

 • Welke andere btw-regelingen zijn er?

  Naast de btw-regeling met kwartaalaangiften en de vrijstellingsregeling zijn ook de volgende regelingen nog mogelijk:


  Bij een omzet van meer dan €2.500.000 (excl. btw)

  • je moet werken met maandaangiften, waarbij je elke maand de btw betaalt.

  Je mag ook werken met forfaitaire aangiften indien

  • je als zelfstandige een natuurlijke persoon, bvba, gcv of vof bent;
  • je voor minstens 75% van je omzet geen factuur uitreikt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kappers, bakkers, slagers, caféhouders en apothekers;
  • je jaarlijkse omzet niet hoger ligt dan €750.000 (exclusief btw).
 • Wat zijn intracommunautaire leveringen en verwervingen?
  “Intracommunautair” betekent dat je handelt tussen de lidstaten van de EU.

  Een intracommunautaire verwerving is een aankoop met btw in een lidstaat van de EU. In principe moet je dan in die lidstaat btw betalen. Omdat je btw-belastingplichtige bent, betaal je die btw echter in België. Je geeft die btw dan aan in je eigen kwartaalaangifte, en trekt deze meteen weer af in diezelfde aangifte. Kortom, je doet een nuloperatie.

  Een intracommunautaire levering betekent dat je verkoopt aan een btw-belastingplichtige in een andere lidstaat. Jij moet geen btw aanrekenen, want je klant geeft de btw in zijn thuisland aan.
 • Waarom verplicht de overheid soms maandaangiften bij een omzet hoger dan 250.000 euro? 

  Heel simpel: om makkelijker een oogje in het zeil te houden. Sommige activiteiten zijn nu eenmaal meer fraudegevoelig dan andere. Daarom wil de btw-administratie maandaangiften zien voor ondernemingen die beantwoorden aan deze beide voorwaarden:

  • actief zijn in de levering van minerale oliën, toestellen voor mobiele telefonie, computers en hun randapparatuur, toebehoren en onderdelen en landvoertuigen met een motor onderworpen aan de reglementering betreffende de inschrijving;
  • een omzet draaien hoger dan 250.000 euro.
 • Wanneer is btw-vrijstelling onmogelijk voor mijn zaak?

  Net zoals bij de vorige vraag: wanneer je actief bent in een fraudegevoelige sector. Volgens de wet gaat het om de volgende gevallen:

  • je doet werken “in onroerende staat”, zoals dat heet. Denk maar aan bouwondernemingen – inclusief klusjesman – tuinonderhoud, tuinaanleg en ruitenwassen.
  • je bent een horecaonderneming die gebruik maakt van het Geregistreerde Kassasysteem.
  • je werkt met tabaksfabrikaten.
  • je bent een visser.
 • Wat doe ik als de informatie wijzigt die ik heb doorgegeven?

  In de volgende gevallen moet je de btw-administratie op de hoogte brengen:

  • als je nieuwe activiteiten ontplooit of je activiteiten stopzet;
  • als je bankrekeningnummer voor teruggave van de btw wijzigt;
  • als je de btw op een andere manier wil aangeven.

  Wijzigt andere informatie die je opgaf bij je opstart? Dan komt de btw-administratie dat te weten via je btw-aangifte. Stel: je koesterde helemaal geen plannen om te verkopen in een andere EU-lidstaat. Na enkele maanden krijg je echter regelmatig grote bestellingen binnen vanuit Nederland. De btw-administratie komt dit dan te weten via je btw-aangifte.

 • Welk btw-tarief reken ik aan?

  Dat hangt af van wat je verkoopt. Het meest gangbare tarief is 21%, behalve in de volgende gevallen.

  12% btw
  voor onder meer steenkool, margarine, banden voor landbouwmachines en tractoren, gewasbeschermingsmiddelen, privé-investeringen in sociale huisvesting, restaurant- en cateringdiensten en bereide maaltijden in de horeca.
  Voor niet-bereide maaltijden in de horeca (zoals kaas, chips, worstjes, dranken en ook afhaalmaaltijden) blijft het btw-tarief 21%.

  6% btw
  voor onder meer basisproducten (zoals voeding en dranken) en voor geleverde diensten met een sociaal karakter (zoals levensnoodzakelijke producten, personenvervoer en landbouwdiensten).

  0% btw
  voor onder meer dag- en weekbladen die minstens 48x per jaar in printversie verschijnen, 
  recuperatiestoffen en -producten, import- en exportdiensten naar niet-EU-landen, internationaal personenvervoer en bemiddeling bij vervoer, opslag en invoer.

  gemengde tarieven
  Je merkt het aan deze lijstjes: veel zelfstandigen werken met gemengde btw-tarieven. Bekijk maar eens het kassaticket van een restaurant: je betaalt 21% op wat je drinkt en 12% op wat je ter plaatse eet. En je fietshersteller rekent 6% op zijn werkuren en 21% op de onderdelen die hij gebruikt.