Wanneer is een bvba oprichten een uitstekende keuze?

De bvba is voor de vennootschapsvormen wat de Billy is voor de Ikea-kasten: de populairste keuze. Wat maakt het oprichten van een bvba zo interessant? En hoe start je zelf je eigen “besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid”?

 

Een bvba, wat is dat voor iets?

Een bvba staat voor – een hele mondvol – een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Maar wat betekenen die woorden nu precies?


Besloten” wil zeggen dat de aandelen van de vennootschap niet zomaar van eigenaar kunnen veranderen. Dat kan alleen met toestemming van de andere vennoten. Je weet dus perfect met wie je in de boot stapt.


Beperkte aansprakelijkheid” betekent dat deze vennoten enkel aansprakelijk zijn voor het bedrag dat ze zelf in de vennootschap stoppen. Met andere woorden: je persoonlijke bezittingen zijn altijd veilig. Je financiële risico’s verkleinen, en dat verklaart waarom de bvba zo populair is bij zelfstandigen.

Bvba startenOnder welke voorwaarden mag je een bvba beginnen?

In principe richt je een bvba op met minstens twee personen. Samen stappen jullie naar de notaris, die een oprichtingsakte maakt.

Het minimum startkapitaal bedraagt 18.550 euro, en wordt verdeeld in aandelen.

Van dit kapitaal moet je maar 6.200 euro effectief “volstorten”. Anders gezegd: dit bedrag moet je bij de oprichting op een geblokkeerde rekening zetten. Let wel op: als aandeelhouder ben je aansprakelijk voor het volledige minimumkapitaal van 18.550 euro, ook als dit niet volstort is.

De beperkte aansprakelijkheid van de vennoten hangt direct samen met de kapitaalsinbreng. Leg je het vereiste minimumkapitaal niet op tafel, dan kan je niet genieten van de beperkte aansprakelijkheid. Dat is ook de reden waarom er bij vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid (zoals vof, gcv en cvoa) geen minimumkapitaal nodig is.

Ook op je verplichte to do-lijstje: een financieel plan. Daarmee bewijs je de leefbaarheid van je bvba gedurende de eerste 2 jaar.

Tot slot moet je boekhouder een dubbele boekhouding bijhouden, waarbij resultaten, opbrengsten, kosten en verliezen netjes op een balans staan.


Wanneer is een bvba geknipt voor jou?

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is ideaal voor kleine of middelgrote ondernemingen, zoals familiebedrijven. Iedereen kent iedereen omdat alle aandelen op naam staan. De financiële risico’s zijn klein door de beperkte aansprakelijkheid.

Belangrijk:


In sommige gevallen kan je privé-vermogen toch aangesproken worden. Dat is het geval wanneer je onderneming over de kop gaat binnen de drie jaar na oprichting, en de rechter oordeelt dat jouw faillissement van bij de start in de sterren stond geschreven. Met andere woorden: wanneer je financieel plan rammelt langs alle kanten.


Kies je koetswerk en je motor: zo richt je een bvba op

 • Zoek het antwoord op twee kapitale vragen: 1) waar haal je het startkapitaal en 2) met wie ga je in zee.
 • Vind een boekhouder voor de administratieve ondersteuning – lees: je boekhouding. Zet met hem zeker al eens een boom op over de fiscale gevolgen van een eigen vennootschap.
 • Ga langs bij de notaris om je vennootschap op te richten en de statuten ervan vast te leggen.
 • De notaris legt een uittreksel uit je oprichtingsakte neer op de griffie van de Rechtbank van Koophandel. Hij laat de oprichting van je bvba ook publiceren in het Belgisch Staatsblad.

  Vanaf dat moment heeft je vennootschap rechtspersoonlijkheid. Ze kan dus rechtsdaden verrichten als “persoon”, zoals: contracten afsluiten met andere (rechts)personen, producten aan- en verkopen en een eigen bankrekening openen.
 • De notaris bezorgt jou je ondernemingsnummer. Dat kan een tweetal weken duren. 
 • Ziezo, de oprichting is achter de rug. Je koos je koetswerk en de motor van je vennootschap. Nu kan je de motor starten. Daarvoor kom je langs bij Xerius.

Heb je nog geen ondernemingsnummer?

Klop dan eerst aan bij je boekhouder of notaris.

Heb je al een ondernemingsnummer?

Dan is de eerste stap achter de rug en kunnen we je bvba activeren.


€155,05 inclusief btw

 + €88,50 (wettelijk tarief) per extra vestiging


Xerius zorgt voor:

 • inschrijving als handelsonderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen (88,50 euro)
 • activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer, indien van toepassing (66,55 euro)  
 • aansluiting van de bestuurders en de vennootschap bij Xerius sociaal verzekeringsfonds 
Bvba starten

Misschien vraag je je dit nog af?

 • Kan ik ook op mijn eentje een bvba oprichten?

  Ja, dat kan. Je begint dan een “e-bvba”, een éénpersoonsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Belangrijk verschil met de klassieke bvba: je moet 12.400 euro kapitaal volstorten in plaats van maar 6.200 euro.

 • Heb ik altijd een startkapitaal nodig om een bvba op te richten?

  Nee, dat hoeft niet altijd. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een “s-bvba” – kort voor “starters-bvba”. Deze variant van de bvba is speciaal in het leven geroepen voor startende ondernemers.

  De voordelen:
  - een minimumkapitaal van 1 euro volstaat;
  - je aansprakelijkheid blijft beperkt.

  De nadelen:
  - je startkapitaal verlaagt, maar niet de kosten. Je moet nog steeds geld ophoesten voor de notaris, de publicatie in het Belgisch Staatsblad en het opstellen van je financieel plan door de boekhouder;
  - elk jaar moet je 25% van je winst reserveren, tot je het volledige kapitaal van 18.550 euro bij elkaar hebt gesprokkeld. Dan kan je de s-bvba omzetten naar een e-bvba of gewone bvba;
  - banken staan niet te springen om jou een lening te geven. Door de kleine kapitaalbuffer boezemt de s-bvba weinig vertrouwen in. Dat is ook logisch: je investeert niet eens zelf in je eigen zaak.

  Met andere woorden: de s-bvba is niet altijd zo goedkoop als het lijkt. Heb je weinig of geen startkapitaal, dan is een eenmanszaak of vof misschien een betere oplossing. Je hebt dan minder boekhoudkundige verplichtingen en dus minder kosten. Let wel op: je bent wel volledig aansprakelijk als je schip op de klippen loopt.