Het ondernemingsnummer, de identiteitskaart van je zaak

Zonder ondernemingsnummer kan je niet ondernemen. Maar waarvoor dient zo’n nummer? Xerius geeft het antwoord en bezorgt jou je ondernemingsnummer.


Wat is het ondernemingsnummer?

Je ondernemingsnummer is de identiteitskaart van jouw onderneming. Je bedrijf heeft dit unieke cijfer van 10 getallen nodig om gegevens uit te wisselen met de overheid en met andere ondernemingen.


Dankzij dit nummer kunnen je handelspartners, maar ook de btw en de RSZ, makkelijk gegevens over jouw zaak opvragen. Dat doen zij door het nummer in te geven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, de centrale database die alle gegevens verzamelt van alle ondernemingen in België.


De Kruispuntbank van Ondernemingen is overigens niet hetzelfde als een ondernemingsloket. De KBO is een databank van de overheid. Een ondernemingsloket is een instantie die gegevens over jouw zaak ingeeft in de KBO, zodat de overheid deze kan raadplegen. 

Let op! Je ondernemingsnummer en je btw-nummer zijn hetzelfde getal.


Alleen staan bij je btw-nummer de letters “BE” ervoor. Elke onderneming heeft een ondernemingsnummer nodig. Pas als je het ook gaat gebruiken voor de btw, wordt het ook een btw-nummer.

Wanneer heb je een ondernemingsnummer nodig?

Om even kort door de bocht te fietsen: als je denkt dat je er een nodig hebt, dan heb je er een nodig. Via die unieke cijfercombinatie houdt de overheid immers de vinger aan de pols van haast elke economische activiteit.


Enkele voorbeelden:

 • Je opent een kapsalon: je hebt een ondernemingsnummer nodig, ongeacht of je nu alleen werkt of met personeel.
 • Je breit zelf kleren uit alpacawol om deze online te verkopen: je hebt een ondernemingsnummer nodig.
 • Je maakt in je vrije tijd houten beeldjes, waarvan je er af en toe eentje verkoopt aan een familielid of één van je beste vrienden: jawel, zelfs dan heb je een ondernemingsnummer nodig.

Hoe gebruik je het ondernemingsnummer?

Je ondernemingsnummer is de identiteitskaart van je zaak. En net zoals je een identiteitskaart altijd op zak hebt, moet je het ondernemingsnummer overal vermelden:

 • bij alle contacten met de overheid en andere ondernemingen, zoals e-mails en brieven;
 • op je akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere uitgaande stukken;
 • op de gebouwen en marktkramen die je voor je beroep gebruikt;
 • op voertuigen waarmee je op markt staat, of die je gebruikt in je bouwfirma of schoonmaakbedrijf;
 • op de website van je onderneming en al je elektronische documenten.Een aanvraag doen voor een ondernemingsnummer?

Start je een eenmanszaak?

Dan krijg je het nummer bij inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).


Regel die inschrijving snel en makkelijk online via Xerius Ondernemingsloket. Onze experts zorgen meteen ook voor je btw-nummer en aansluiting bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds.

Eenmanszaak startenStart je een vennootschap?

Dan kent de griffie van de rechtbank van koophandel je nummer toe. In de praktijk krijg je het via je boekhouder, notaris of ondernemingsloket.


Vergeet niet om je vennootschap ook in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Ook dat regel je makkelijk via Xerius ondernemingsloket.

Vennootschap starten

Vraag je ondernemingsnummer aan via Xerius


Je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen is snel geregeld via Xerius. In de meeste gevallen krijg je al binnen de week het bewijs. Eén werkdag later kan iedereen de gegevens van je onderneming consulteren op de publieke KBO.


Is alles duidelijk?

Is deze fase in de opstart van je zaak helder voor jou? Dan ben je klaar voor de volgende stap.


Misschien vraag je je dit nog af?

 • Wanneer moet ik niet langsgaan bij het ondernemingsloket? 

  Sommige ondernemingen worden niet door een ondernemingsloket geregistreerd in de KBO. Dat is onder meer het geval voor:

  • werkgevers met huispersoneel
  • beroepsverenigingen
  • verenigingen van mede-eigenaars
  • representatieve werknemersorganisaties
  • btw-eenheden
  • verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals feitelijke verenigingen
  • vzw’s
  • de inrichtende machten van het gesubsidieerde onderwijs
  • ondernemingen naar buitenlands recht die geen activiteit uitoefenen in België maar wel moeten inschrijven door een andere Belgische wetgeving.     

  De meeste van deze verenigingen of organisaties hebben wel een ondernemingsnummer nodig. In dat geval wordt het niet toegekend door Xerius ondernemingsloket, maar door een andere instantie. Zo hebben vzw’s en verenigingen van mede-eigenaars altijd een ondernemingsnummer.

 • Mag ik mijn onderneming vestigen in een pand dat ik huur?

  Dat bespreek je beter vooraf met je verhuurder. Stribbelt hij tegen, dan kan je argumenteren dat een zelfstandige activiteit extra inkomsten met zich meebrengt – en dus ook meer zekerheid voor het betalen van de huur.

  Zijn ja of neen hangt ook af van het soort activiteit dat je wil uitoefenen. Als consultant krijg je vast makkelijker zijn zegen dan wanneer je een fitnesscentrum wil beginnen. 

  Hou er rekening mee dat veel huurovereenkomsten stipuleren dat je de huur (en bijkomende kosten zoals water, elektriciteit, enzovoort) niet fiscaal mag aftrekken als beroepskosten. Doe je dat toch, dan moet je verhuurder meer onroerende voorheffing betalen. De fiscus belast hem dan immers op de eigenlijke huurinkomsten in plaats van op het geïndexeerd kadastraal inkomen. Je verhuurder kan in dat geval een schadevergoeding eisen voor het geleden fiscale nadeel.

 • Ik baat meerdere vestigingen uit, met elk een eigen adres. Heb ik MEERDERE ondernemingsnummerS nodig?

  Je kan onder één ondernemingsnummer meerdere vestigingen registreren. Zorg er dan wel voor dat je elk van deze vestigingen opneemt in de KBO. De kost van 87 euro moet je echter betalen voor elke vestiging.

  Elk adres waar je minstens één activiteit uitoefent is een vestiging. Dat kan dus een werkplaats zijn, een fabriek, een winkel, een verkooppunt, een kantoor of zelfs de mijn waar je grondstoffen opdelft.

  Ook in deze gevallen is er sprake van een vestiging:

  • de plaats waar je goederen distribueert;
  • een opslagplaats, ook al stel je er geen mensen tewerk of verkoop je er geen producten;
  • elke locatie waar je minstens drie dagen per maand een verkoop organiseert.