Ondernemingsnummer aanvragen? Dat doe je zo

Zonder ondernemingsnummer kan je niet ondernemen. Maar waarvoor dient zo’n nummer? We leggen jou het graag uit en helpen bij de aanvraag.

Wat is een ondernemingsnummer?

Je ondernemingsnummer is de identiteitskaart van jouw onderneming. Je bedrijf heeft dit unieke cijfer van 10 getallen nodig om gegevens uit te wisselen met de overheid en met andere ondernemingen.


Dankzij dit nummer kunnen je handelspartners, maar ook de btw en de RSZ, makkelijk gegevens over jouw zaak opvragen. Dat doen zij door het nummer in te geven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, de centrale database die alle gegevens verzamelt van alle ondernemingen in België.


De Kruispuntbank van Ondernemingen is overigens niet hetzelfde als een ondernemingsloket. De KBO is een databank van de overheid. Een ondernemingsloket is een instantie die gegevens over jouw zaak ingeeft in de KBO, zodat de overheid deze kan raadplegen. 
Wanneer heb je een ondernemingsnummer nodig?

99,99% van alle startende zelfstandigen hebben een ondernemingsnummer nodig. Dat nummer moet je vermelden bij al je economische activiteiten, zodat de overheid jouw doen en laten overal kan volgen.


Je ondernemingsnummer is een unieke cijfercombinatie, de vingerafdruk van je onderneming. Je btw-nummer is hetzelfde getal, maar dan met “BE” ervoor. De nummers zijn dus identiek, maar hebben een andere functie:

 • je btw-nummer gebruik jij om btw te innen bij je klanten en deze door te storten aan de overheid;

 • je ondernemingsnummer gebruikt de overheid om je economische activiteit te volgen.

 Hoe vraag je een ondernemingsnummer aan?

Dat doe je snel en makkelijk online via Xerius ondernemingsloket. Als ondernemingsloket zijn wij immers verantwoordelijk voor de correcte ingave van bedrijfsgegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen.


Xerius registreert je eenmanszaak in de KBO. Daarbij noteren we:

 1. welke activiteiten je wil uitoefenen met je zaak
 2. je vestigingsadres
 3. de handelsbenaming van je onderneming
 4. het bankrekeningnummer van de zaak
 5. indien nodig: wie in je zaak bedrijfsbeheer en beroepskennis aantoont

Enkele minuten na je aanvraag belandt je ondernemingsnummer al in je mailbox. Via de post krijg je ook nog een attest op papier toegestuurd. Als bewijs zwart op wit dat jouw zelfstandige activiteit echt is begonnen.

Vraag je ondernemingsnummer online aanWelke informatie heeft Xerius van je nodig?

 • je identiteitskaart;
 • een (zakelijk) bankrekeningnummer;
 • je handelsbenaming;
  Tip: tik je naam in als zoekterm op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo kom je te weten of je niemand met dezelfde naam in de wielen rijdt.
 • de activiteiten die je wil uitoefenen; een korte omschrijving volstaat. Je moet geen NACE-codes uitpluizen, die speld in de hooiberg zoeken wij wel.

Onze experts snorren ook documenten op die je basiskennis bedrijfsbeheer en eventueel beroepskennis aantonen. Vinden we geen bewijsstukken? Dan pas kloppen we bij jou aan.

Zo schrijf je snel en makkelijk in

Neem de online snelweg via Xerius. Dan is je onderneming vaak al binnen de week ingeschreven, en kan je meteen aan de slag.


€90,50 voor

 • je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen
 • de toekenning van je ondernemingsnummer
 • je ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van bepaalde vergunningen
Vraag je ondernemingsnummer online aan

Misschien vraag je je dit nog af?

 • Wanneer moet ik niet langsgaan bij het ondernemingsloket? 

  Sommige ondernemingen worden niet door een ondernemingsloket geregistreerd in de KBO. Dat is onder meer het geval voor:

  • werkgevers met huispersoneel
  • beroepsverenigingen
  • verenigingen van mede-eigenaars
  • representatieve werknemersorganisaties
  • btw-eenheden
  • verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals feitelijke verenigingen
  • vzw’s
  • de inrichtende machten van het gesubsidieerde onderwijs
  • ondernemingen naar buitenlands recht die geen activiteit uitoefenen in België maar wel moeten inschrijven door een andere Belgische wetgeving.     

  De meeste van deze verenigingen of organisaties hebben wel een ondernemingsnummer nodig. In dat geval wordt het niet toegekend door Xerius ondernemingsloket, maar door een andere instantie. Zo hebben vzw’s en verenigingen van mede-eigenaars altijd een ondernemingsnummer.

 • Mag ik mijn onderneming vestigen in een pand dat ik huur?

  Dat bespreek je beter vooraf met je verhuurder. Stribbelt hij tegen, dan kan je argumenteren dat een zelfstandige activiteit extra inkomsten met zich meebrengt – en dus ook meer zekerheid voor het betalen van de huur.

  Zijn ja of neen hangt ook af van het soort activiteit dat je wil uitoefenen. Als consultant krijg je vast makkelijker zijn zegen dan wanneer je een fitnesscentrum wil beginnen. 

  Hou er rekening mee dat veel huurovereenkomsten stipuleren dat je de huur (en bijkomende kosten zoals water, elektriciteit, enzovoort) niet fiscaal mag aftrekken als beroepskosten. Doe je dat toch, dan moet je verhuurder meer onroerende voorheffing betalen. De fiscus belast hem dan immers op de eigenlijke huurinkomsten in plaats van op het geïndexeerd kadastraal inkomen. Je verhuurder kan in dat geval een schadevergoeding eisen voor het geleden fiscale nadeel.

 • Ik baat meerdere vestigingen uit, met elk een eigen adres. Heb ik MEERDERE ondernemingsnummerS nodig?

  Je kan onder één ondernemingsnummer meerdere vestigingen registreren. Zorg er dan wel voor dat je elk van deze vestigingen opneemt in de KBO. De kost van 88,50 euro moet je echter betalen voor elke vestiging.

  Elk adres waar je minstens één activiteit uitoefent is een vestiging. Dat kan dus een werkplaats zijn, een fabriek, een winkel, een verkooppunt, een kantoor of zelfs de mijn waar je grondstoffen opdelft.

  Ook in deze gevallen is er sprake van een vestiging:

  • de plaats waar je goederen distribueert;
  • een opslagplaats, ook al stel je er geen mensen tewerk of verkoop je er geen producten;
  • elke locatie waar je minstens drie dagen per maand een verkoop organiseert.