In welke categorie moet jij aansluiten als zelfstandige?

Als zelfstandige moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Maar je hebt je categorie niet zomaar voor het uitkiezen. Weet jij al in welk vakje jij precies thuishoort? Dan kom je hier te weten wat je categorie precies voor jou betekent. Nog geen idee in welke categorie jij moet aansluiten? Ga dan op onderzoek in Xerius Drive: dé toepassing voor startende zelfstandigen.


Misschien vraag je je dit nog af?

 • Ik wil aansluiten als zelfstandig helper. Is dat geen categorie?

  Zelfstandig helper is geen categorie, maar een functie in een eenmanszaak. Je helpt het ondernemingshoofd zonder een arbeidsovereenkomst af te sluiten.


  Je kan zelfstandig helper zijn in (bijna) elke categorie. Je moet geen familie zijn van de zaakvoerder, behalve als je ondernemersvaardigheden wil aantonen.


  In een vennootschap kan je geen helper zijn. Werk je zonder arbeidsovereenkomst in een vennootschap? Dan ben je een werkende vennoot. Ook in dat geval moet je aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds.

 • Wat is het verschil tussen een statuut en een categorie?

  Je sociaal statuut is verbonden aan je werk. Je bent werknemer, ambtenaar of zelfstandige.


  Binnen het statuut van zelfstandige zijn er verschillende categorieën. Die maken soms duidelijk of je – naast zelfstandige – nog een ander statuut hebt.