Artikel 37: hoofdberoep gelijkstellen met bijberoep ?

Je kan aansluiten in hoofdberoep en toch de bijdragen betalen van een zelfstandige in bijberoep. Wegen de voordelen van “artikel 37” zwaarder dan de nadelen? Dat verneem je hier.

Wanneer kan jij je hoofdberoep gelijkstellen met bijberoep?

Soms kriebelt het echt om een kleine zelfstandige activiteit op te starten. Je wil bijvoorbeeld Tupperware – of Upperdare – parties organiseren voor je vriendinnen. Of je wil een kleine webshop beginnen in tweedehands babykleding. Met andere woorden: je doet het veel meer voor de fun dan voor de poen.


Het kan gebeuren dat jij door je professionele situatie – je hebt bijvoorbeeld geen beroep – daarvoor moet aansluiten als zelfstandige in hoofdberoep. Je kan dan gebruik maken van de regeling “artikel 37” als je netto belastbaar jaarinkomen onder de 7.356,08 euro blijft.


Je wordt dan gelijkgesteld met bijberoep, en betaalt zo lagere sociale bijdragen. Is je jaarinkomen lager dan 1.553,58 euro? Dan betaal je zelfs helemaal geen sociale bijdragen.
Je moet wél aan enkele voorwaarden voldoen

Belangrijk: de voordelen van “artikel 37” zijn enkel voor jou weggelegd als je voldoet aan één van deze voorwaarden:

  • je bent gehuwd – wettelijk samenwonen telt niet – en je partner heeft een eigen volwaardig statuut, bijvoorbeeld als loontrekkende of zelfstandige;
  • of je bent weduw(e)n(aar) met een overlevingspensioen.


Wat moet je doen?

Vink gewoon het vakje aan bij “artikel 37” wanneer je aansluit bij je sociaal verzekeringsfonds.

Aansluiten als zelfstandigeKijk uit voor de adder onder het gras

Onder “artikel 37” bouw je zelf geen sociale zekerheidsrechten op.


Daardoor valt je sociale zekerheid als gehuwde volledig ten laste van je partner. Je bouwt dus ook geen eigen pensioenrechten op. Bij scheiding of overlijden van je partner kan dat financiële problemen opleveren. Of misschien kan je pas later op pensioen dan gepland.


Hoe verloopt je aansluiting?

Sluit aan bij Xerius. Dat doe je met een klik op de knop.


Wij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet. Hebben we nog documenten of informatie van jou nodig? Dan hoor je dat van ons.


Eens aangesloten kan je aan de slag als zelfstandige onder “artikel 37”. Je ontvangt een attest van aansluiting dat je kan gebruiken als bewijsstuk naar andere instanties.


Heb je al een onderneming?

Prima. Dan sluit je met een klik op de knop aan bij ons sociaal verzekeringsfonds. Je aansluiting is helemaal gratis.

Aansluiten als zelfstandige

Heb je nog geen onderneming?

Dan moet je eerst een onderneming opstarten. Ook daarvoor kan je rekenen op Xerius. Klik op de knop, en we zetten samen je eigen zaak op poten.

Je zaak opstarten