Bijverdienen na pensioen: wat kan en wat mag?

Ben je op pensioen en heb je nog energie te over? Dan kan je als zelfstandige nog een mooie euro bijverdienen. Je bent wel gebonden aan enkele regels, die verschillen naargelang je leeftijd en het pensioen dat je ontvangt.

Gepensioneerd en zelfstandig: een geslaagd huwelijk

“Rustgeld” geeft het woordenboek als synoniem voor “pensioen”. Maar veel gepensioneerden verwijzen die betekenis naar de prullenmand. In plaats van uit te blazen willen zij verder werken als zelfstandige, om zo hun pensioen een welkome aanvulling te geven.


En het goede nieuws is: in België is dat perfect mogelijk. Hoeveel je mag bijverdienen, hangt af van je leeftijd, zoals je hierna leest. 
Je leeftijd bepaalt hoeveel je mag verdienen

Ben je jonger dan 65?

Tel je 45 loopbaanjaren op het moment van je pensionering? Dan mag je onbeperkt bijverdienen zonder je pensioen te verliezen.


Heb je geen 45 loopbaanjaren op de teller? Beperk dan je inkomsten tot het maximaal toegestane jaarinkomen.soort rustpensioen

maximaal toegestane jaarinkomen als zelfstandige in 2021

geen kinderen ten laste

€ 6.797

met kinderen ten laste

€ 10.195

Ga je over de schreef? Dan verlaagt je pensioen met het percentage van de overschrijding.
Ben je ouder dan 65 en krijg je een rustpensioen?

Dan mag je onbeperkt bijverdienen vanaf 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt. Je kan je pensioen niet verliezen.
Ben je ouder dan 65 en krijg je enkel een overlevingspensioen?

Dan moet je je inkomsten beperken.SOORT OVERLEVINGSPENSIOEN

MAXIMAAL TOEGESTANE JAARINKOMEN ALS ZELFSTANDIGE IN 2021

geen kinderen ten laste

€ 19.632

met kinderen ten laste

€ 23.880

Ook hier verlaagt je pensioen met het percentage van de overschrijding.


Hoe word je zelfstandige na je pensioen?

Sluit je eerst en vooral aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt dan ook sociale bijdragen.


Zoals bij elke zelfstandige worden deze bijdragen berekend op je netto belastbaar jaarinkomen. Ben je een werknemer of zelfstandige met een rustpensioen? Of een 65-plusser met een overlevingspensioen? Dan geldt een lager percentage dan de klassieke 20,50%. Kijk maar:jouw jaarinkomen

percentage voor de berekening van je sociale bijdragen

minder dan €3.096,37
0% (*)
van €0 tot €60.427,75
14,70%
van €60.427,75 tot €89.051,37
14,16%
meer dan €89.051,37
0%

(*) Belangrijk: Verwacht je een inkomen lager dan 3.107,17 euro? Verwittig je sociaal verzekeringsfonds, zodat je geen sociale bijdragen moet betalen. Anders betaal je de Forfaitaire Minimumbijdrage (FMB) van 117,67 euro.

Sinds 1 januari 2019 heb je ook na je 65ste verjaardag recht op een ziekte-uitkering als zelfstandige. Zo ben je in geval van tegenslag niet langer genoodzaakt om je pensioen op te nemen. Bovendien blijf je in deze periode je pensioen verder opbouwen.

Zo worden je sociale bijdragen berekend: een voorbeeld

Stel, je haalt een mooi jaarinkomen van 65.000 euro uit je zelfstandige activiteit als gepensioneerde. Dit inkomen wordt opgedeeld in 2 inkomensschijven.

Je betaalt dus

  • 14,70% op het deel van je jaarinkomen tussen 0 en 60.638,45 euro = 8.913,85 euro,
  • 14,16% op het deel tussen 60.638,45 en 65.000 euro = 617,60 euro.

Je sociale bijdragen komen dus op 9.531,45 euro (exclusief werkingskost van 3,05%) per jaar, of 2.383 euro per kwartaal.

De andere zelfstandigen danken jou voor je steun

Je pensioen is een volwaardig statuut. Van dat bedrag gaat altijd een deeltje naar de sociale zekerheid. Daarmee ben jij verzekerd van je sociale rechten.


De sociale bijdragen die je betaalt binnen je zelfstandige activiteit zijn dan ook solidariteitsbijdragen. Je bouwt geen rechten op voor jezelf, maar draagt een steentje bij tot de sociale zekerheid van alle zelfstandigen.


Hoe verloopt je aansluiting?

Sluit aan bij Xerius. Dat doe je met een klik op de knop.


Wij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet. Hebben we nog documenten of informatie van jou nodig? Dan hoor je dat van ons.


Eens aangesloten kan je aan de slag met je zelfstandige activiteit als gepensioneerde. Je ontvangt een attest van aansluiting dat je kan gebruiken als bewijsstuk naar andere instanties.


Heb je al een onderneming?

Prima. Dan sluit je met een klik op de knop aan bij ons sociaal verzekeringsfonds. Je aansluiting is helemaal gratis.

Heb je nog geen onderneming?

Dan moet je eerst een onderneming opstarten. Ook daarvoor kan je rekenen op Xerius. Klik op de knop, en we zetten samen je eigen zaak op poten.

Je zaak opstarten

Misschien vraag je je dit nog af?

  • ik ben op brugpensioen. Gelden deze regels ook voor mij?

    De vlag “brugpensioen” dekt in feite de lading niet. De officiële benaming – werkloosheid met bedrijfstoeslag – doet dat wel. Brugpensioen is immers een vorm van werkloosheidsuitkering, aangevuld met een bijdrage van de werkgever.


    Om in dat geval een zelfstandige activiteit te starten moet je de toestemming vragen van de RVA. Is hun antwoord positief? Dan betaal je sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep.