Geniet van alle sociale rechten als meewerkende partner

Als meewerkende partner ben je vaak een steunpilaar van je zaak. Jij verdient dan ook een uitgebreide sociale bescherming. Xerius legt jou uit welke rechten jij allemaal geniet.

Wanneer ben je een meewerkende partner?

De naam zegt het al: werk je mee in de eenmanszaak die op naam staat van je partner? Dan ben je een meewerkende partner. In deze rol ben je van goudwaarde in de zaak, en daarom verdien je je eigen categorie.


Je kan enkel meewerkende partner zijn in een eenmanszaak. In een vennootschap ben je geen meewerkende partner, maar een werkende vennoot.


Je moet aansluiten als zelfstandige wanneer je

  • geen eigen job hebt;
  • of elders minder dan 50% werkt;
  • of minder dan 60% werkt als leerkracht met vaste benoeming.

Is dat niet het geval? Dan is aansluiting als zelfstandige niet nodig.


Aansluiten is heel makkelijk. Dat doe je gewoon bij Xerius, wanneer je start als zelfstandige.

Aansluiten als zelfstandigeHoeveel bedragen je sociale bijdragen?

Je betaalt evenveel als zelfstandigen in hoofdberoep en bijberoep, namelijk 20,5% van je netto belastbaar jaarinkomen.


Het grote verschil is echter de minimale bijdrage. Die is voor jou slechts 325,80 euro – minder dan de helft van een zelfstandige in hoofdberoep.


Deze minimumbijdrage stemt overeen met een jaarinkomen van 6.168,90 euro. Verwacht je een hoger inkomen? Geef ons een seintje, en wij stemmen je bijdragen daarop af. Zo vermijd je later vervelende bijbetalingen.Je geniet het complete pakket sociale bescherming voor zelfstandigen

Met andere woorden, je geniet dezelfde sociale zekerheidsrechten als een zelfstandige in hoofdberoep. De enige voorwaarde: betaal correct je kwartaalbijdrage en bel voor de bescherming aan bij de juiste deur.


je hebt recht op

waar vraag je DEZE aan?

gezinsbijslag: kinderbijslag, kraamgeld en adoptiepremie
terugbetaling van je medische kosten
bij je ziekenfonds
een uitkering in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid of invaliditeit
bij je ziekenfonds
pensioenuitkering
bij de pensioendienst van het RSVZ
overbruggingskrediet bij noodgedwongen stopzetting
via Xerius

Je merkt het aan je belastingbrief

Je sociale bijdragen zijn een beroepskost. Je trekt deze af van het inkomen dat je aangeeft in de personenbelasting. Je betaalt bijgevolg minder belastingen.


Als meewerkende partner mag je een deel van het inkomen van je partner invullen aan jouw kant van de belastingbrief. Zo verdeel je het inkomen onder elkaar, wat fiscaal voordeliger is. Vraag maar aan je boekhouder.


Hoe verloopt je aansluiting?

Sluit aan bij Xerius. Dat doe je met een klik op de knop.


Wij gaan na of je aan de voorwaarden voldoet. Hebben we nog documenten of informatie van jou nodig? Dan hoor je dat van ons.


Eens aangesloten kan je aan de slag als meewerkende partner. Je ontvangt een attest van aansluiting dat je kan gebruiken als bewijsstuk naar andere instanties.

Wat moet ik doen als mijn situatie verandert?

Heb je elders werk gevonden? Start je een eigen eenmanszaak, word je zaakvoerder in een vennootschap of begin je een andere zelfstandige activiteit? Contacteer dan Xerius, en wij zorgen ervoor dat je in orde blijft met je sociale zekerheid. Met andere woorden: dat je tot in de puntjes beschermd bent.


Heeft je partner al een eenmanszaak?

Prima. Dan sluit je met een klik op de knop aan bij ons sociaal verzekeringsfonds. Helemaal gratis.

Aansluiten als zelfstandige

Heeft je partner nog geen eenmanszaak?

Dan moet deze eerst opgestart worden. Ook daarvoor kan je rekenen op Xerius. Klik op de knop, en we zetten samen de zaak op poten.

Eenmanszaak opstarten