Gerechtsdeurwaarder worden? Wij begeleiden je

Je worstelde je succesvol langs de laatste examens, het grote moment is aangebroken. Met je diploma rechten onder de arm begin je aan je stage als zelfstandig gerechtsdeurwaarder. Op deze pagina lees je welke stappen je daarvoor moet zetten. Laat je de klus liever over aan de experts van Xerius? Dat kan met één klik op de knop hieronder.

1. Je stage

Je staat op de drempel van een tweejarige stage als gerechtsdeurwaarder. Die uitdaging kan je niet zomaar bij de horens vatten. Je dient a) aan te sluiten als zelfstandige en b) goedkeuring te krijgen voor je stage.


Over a) volgt hieronder meer. Wat b) betreft: daarvoor klop je aan bij de syndicus-voorzitter van de kamer van het arrondissement waar je stage wil lopen. Je legt er de volgende documenten op tafel:

  • je naam, voornaam, geboorteplaats, geboortedatum en woonplaats;
  • naam en voornamen van de gerechtsdeurwaarder bij wie je stage wil lopen;
  • een eensluidend afschrift van je diploma als doctor, licentiaat of master in de rechten;
  • je getuigschrift van goed zedelijk gedrag, niet ouder dan 6 maanden.

De raad van de arrondissementskamer aanvaardt of weigert dan je aanvraag. In het eerste geval word je opgenomen in de lijst van de syndicus. Je krijgt ook een praktijk- en stageboekje.




Na je stage volgt de homologatie

Dat gebeurt via een mondeling examen – daar heb je intussen wel al wat ervaring mee, dunkt ons. Om in te schrijven voor dit examen stuur je een aangetekende brief per post. Daar voeg je het praktijk- en stageboekje aan toe, plus een eensluidend afschrift van je rechtendiploma.


Slaag je voor de homologatieproef? Dan mag jij de titel voeren van kandidaat-gerechtsdeurwaarder, en ben je officieel gerechtsdeurwaarder. Je verschijnt dan ook op de officiële lijst.





2. Word zelfstandig stagiair-gerechtsdeurwaarder

Tijdens je stage ben je niet in dienst bij een werkgever. Je vaart onder de vlag van zelfstandig gerechtsdeurwaarder, en moet dus aansluiten als zelfstandige


We lijsten de voorbereidende klussen voor je opstart als stagiair-gerechtsdeurwaarder voor je op.




Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap

De meest stagiair-deurwaarders starten als zelfstandige met een eenmanszaak. In vergelijking met een vennootschap levert dat immers minder papierwerk en minder kosten op. Kies jij voor een vennootschap op te richten? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.


Op deze pagina gaan we uit van het scenario waarbij jij voor een eenmanszaak opstarten kiest.




Open een Belgische zakelijke bankrekening

Die heb je nodig voor je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Bovendien blijven zo je privékosten en je professionele uitgaven netjes gescheiden.


Wist je trouwens dat je voor je bankrekeningnummer je kantoor niet uit hoeft? Wanneer je online opstart via Xerius, kan je meteen een bankrekeningnummer openen bij een van onze partners.




Vraag een ondernemingsnummer aan

Als stagiair-gerechtsdeurwaarder laat je jouw onderneming inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Zo krijg je je ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.


Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo werken we de laatste drempels weg voor jouw start als stagiair-gerechtsdeurwaarder.




Activeer gratis je btw-nummer

Door je ondernemingsnummer te laten activeren als btw-nummer, kan jij btw aanrekenen aan je klanten. Je stort deze door naar de overheid. Sluit je ook aan als zelfstandige bij Xerius? Dan activeren wij gratis je btw-nummer. Zo bespaar je van bij je start 72,6 euro.




Sluit je aan als zelfstandige

Zo kan je op beide oren slapen, want je geniet sociale bescherming, enkele voorbeelden zijn: pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering.




Verwittig je ziekenfonds

Heb je nog geen ziekenfonds? Dan maak je met Helan een prima keuze. Helan is het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt. Zij brengen jou in orde met je ziekteverzekering, waardoor je medische kosten terugbetaald krijgt en een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Xerius kan jouw aansluiting bij Helan regelen in een handomdraai.


Ben je al aangesloten bij een ziekenfonds? Geef dan gewoon door dat je bent verveld van student tot zelfstandige stagiair-gerechtsdeurwaarder.



Gerechtsdeurwaarder worden? Dat doe je samen met ons

Xerius zorgt voor:

  1. je inschrijving bij de KBO (105,50 euro)
  2. je aansluiting als zelfstandige bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds
  3. de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer (gratis, een besparing van 72,6 euro)
  4. je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)
Eenmanszaak online inschrijven



Heb je een vraag? Stel ze.

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.


Je ziet, details maken een verschil. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandige? Vraag raad aan een van onze experten.

  • Vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts
  • Gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar naar contact@xerius.be

Maak een afspraak

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens

3. Ga langs bij je boekhouder

Als gerechtsdeurwaarder heb je een zelfstandigenstatuut. En je weet wat dat betekent: behoorlijk wat papierwerk. Daarom, zoek een goede boekhouder, dat is de geknipte man voor al deze administratieve, financiële en juridische verplichtingen.


Bovendien helpt hij jou de bomen zien door enkele dichtbegroeide bossen:

  • start je een eenmanszaak of een vennootschap?
  • begin je meteen een eigen kantoor of doe je eerst elders ervaring op?
  • hoe haal je fiscaal het onderste uit de kan? Werk je met het wettelijk forfait voor de aftrek van beroepskosten (met een maximum van 4.060 euro) of verkies je de werkelijke kosten?
  • wat telt allemaal mee voor deze beroepskosten? Je wagen, je telefoon en een lidmaatschap voor een beroepsorganisatie?

4. Dek jezelf veilig in met de nodige verzekeringen

Verplichte verzekeringen

De wetgever verplicht jou om dit rijtje verzekeringen af te sluiten:

  • je verzekering beroepsaansprakelijkheid vergoedt de kosten als je fouten maakt in je beroep als gerechtsdeurwaarder. De Raad van het IAB dient je polis goed te keuren.
  • met de dekking burgerlijke aansprakelijkheid ben je beschermd wanneer een derde – dus iemand anders dan je cliënt – schade oploopt wanneer jij een fout maakt. Het spreekt voor zich dat deze fout onbedoeld moet zijn.
  • ook tegen brand en ontploffing moet je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten, net als voor motorvoertuigen.
  • huur je een pand? Dan komt er een brandverzekering bovenop.
  • heb je personeel in dienst? Sluit dan het rijtje af met een verzekering arbeidsongevallen.


Niet verplicht, wel aanbevolen: de aanvullende verzekeringen

Als zelfstandige krijg je niet dezelfde bescherming als een ambtenaar of loontrekkende. Met de volgende dekkingen kan je op twee oren slapen.

  • Bescherm je inkomen met een verzekering gewaarborgd inkomen. Deze dekking zorgt voor een vervangingsinkomen als je niet kan werken door ziekte of ongeval.
  • Verzeker jezelf van een comfortabel pensioen. Als het pensioen wordt uitgedeeld, sta je als zelfstandige achteraan in de rij. Door een aanvullend pensioen af te sluiten kan je het bedrag opkrikken tot het niveau van een loontrekkende.



5. De laatste stap: je benoeming

Om benoemd te worden dien je de volgende vakjes te kunnen afvinken:

  • je telt minstens 25 lentes;
  • aan je muur hangt het diploma van doctor, licentiaat of master in de rechten;
  • je beschikt over een getuigschrift van goed zedelijk gedrag;
  • je hebt een ononderbroken stage van twee jaar achter de rug, bekroond met een positieve homologatie;
  • je kan een bewijs van taalkennis voorleggen, vereist in het taalgebied van je standplaats.

Staat de vacature in het Belgisch Staatsblad? Dien dan binnen de maand je kandidatuur in. Dat doe je door een aangetekende brief te sturen naar zowel de Minister van Justitie als de voorzitter van de Nationale Kamer van gerechtsdeurwaarders.


Bovendien stuur je – eveneens aangetekend – een afschrift van je brief naar de syndicus-voorzitter van de raad van de arrondissementskamer waar je solliciteert. Daar voeg je de documenten bij die bewijzen dat je alle vinkjes hierboven kan aanvinken.


De bal ligt dan in het kamp van de Minister van Justitie. Hij wint advies in en draagt jou… excuseer – de beste kandidaat voor aan de Koning.


Binnen de maand na het benoemingsbesluit leg je dan de eed af. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting voor de rechtbank van eerste aanleg in je arrondissement. Thuis mag je dan een flesje champagne openen, want je bent officieel gerechtsdeurwaarder.

Wat vind je op deze pagina?