Gedeeltelijk overbruggingsrecht

Een maatregel voor zelfstandigen in bijberoep en nog actieve gepensioneerden. Zo kunnen ook zij rekenen op een gedeeltelijk vervangingsinkomen tijdens de coronacrisis.

Overbruggingsrecht voor zelfstandigen in bijberoep en gepensioneerden

Het overbruggingsrecht is in eerste instantie bedoeld voor zelfstandigen in hoofdberoep. Toch zijn er bepaalde zelfstandigen in bijberoep en als zelfstandige actieve gepensioneerden die een gedeeltelijke uitkering kunnen krijgen als ze hun activiteiten, al dan niet verplicht door de overheid, onderbreken.


Ben je door de overheid verplicht je activiteiten te onderbreken, dan heb je na één dag onderbreking recht op een uitkering. Stop je omwille van een andere corona-gerelateerde reden tijdelijk met je zelfstandige activiteiten? Bijvoorbeeld omdat je te weinig klanten hebt of omdat leveranciers niet kunnen leveren. Dan maak je, nadat je 7 opeenvolgende dagen geen activiteiten uitoefent, aanspraak op gedeeltelijk overbrugginsrecht.
Waaruit bestaat het gedeeltelijk overbruggingsrecht?

Deze uitkering bedraagt 645,85 euro (of 807,05 euro als je minstens een persoon ten laste hebt bij je ziekenfonds). Je kunt de uitkering zowel voor maart, als voor april krijgen, afhankelijk van in welke maand je je activiteiten onderbreekt. Onderbreek je je activiteiten in beide maanden? Dan krijg je zowel in maart als in april een uitkering overbruggingsrecht.
Wie kan het aanvragen?

Je bent als zelfstandige aangesloten:

  • in bijberoep en betaalt bijdragen op basis van een inkomen dat tussen 6.996,89 en 13.993,77 euro ligt. Het gaat om een geïndexeerd inkomen. Starters hebben geen recht op deze uitkering. Dat wil zeggen dat je enkel in aanmerking komt wanneer je je bijberoep startte vóór 1 april 2017. Let er op dat je dit jaar geen vermindering van je bijdragen vraagt. Als je inkomen beneden de ondergrens duikt, heb je geen recht meer op de uitkering en wordt deze teruggevorderd
  • als gepensioneerde en betaalt bijdragen op een inkomen dat hoger is dan 6.996,89 euro

En:

  • je bent door de overheid gedwongen je zaak minstens één dag te sluiten.
  • of je werkt in een andere sector waar je niet verplicht bent te sluiten en beslist toch je onderneming minstens 7 opeenvolgende dagen in eenzelfde maand volledig te sluiten. Bijvoorbeeld uit voorzorg, of omdat je weinig klanten hebt.Combinatie met vervangingsinkomen

Het gedeeltelijk overbrugginsrecht mag je onder bepaalde voorwaarden combineren met een vervangingsinkomen. Zo kan je dit gedeeltelijk overbrugginsrecht niet combineren met een ziekte-uitkering, maar wel met een werkloosheidsuitkering of een pensioen. Het totaal van de uitkeringen moet wel lager zijn dan 1.614,10 euro bruto. Ga je boven dit bedrag? Dan wordt het bedrag dat je boven de lat gaat, afgehouden van je overbrugginsrecht.


Enkele voorbeelden om te verduidelijken. Stel je krijgt een werkloosheidsuitkering van 1.100 euro bruto. Dan zal je uitkering overbrugginsrecht 514,10 euro bedragen. Krijg je een pensioen dat 1.250 euro bruto bedraagt, dan ontvang je een uitkering van 364,10 euro.Hoe vraag je het overbruggingsrecht aan?

Dat kan makkelijk, klik op de knop hieronder en vul het online formulier in.


Controle: vul de gevraagde gegevens correct in. Momenteel geven wij voorrang aan het snel uitbetalen van je uitkering. Later zal iedere aanvraag gecontroleerd worden. Geef je nu foutieve informatie door? Dan zal je in een latere fase je uitkering moeten terugbetalen.


Ter info, we willen fraude vermijden en zeker zijn dat we op een correct bankrekeningnummer uitbetalen. Daarom vragen we om je te identificeren. Dat doe je door je unieke code te gebruiken. Deze unieke code vind je op de brief die we jou deze week sturen om aan te geven dat je mogelijk recht had op deze uitkering. Andere mogelijkheden om je te identificeren zijn via je e-ID of itsme.


Overbruggingsrecht aanvragen

Werk je liever niet via het webformulier? Vul dan dit formulier in en stuur het per e-mail naar jouw kantoor of per post naar Xerius, Brouwersvliet 4 bus 2, 2000 Antwerpen. We verwerken je aanvraag dan ook zo spoedig mogelijk, maar de aanvragen via het webformulier worden veel sneller verwerkt.