Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Opvang voor de kinderen is in deze uitzonderlijke tijden niet evident. De overheid besliste om ondernemers te helpen zodat ze hun zelfstandige activiteit makkelijker kunnen combineren met de opvoeding van hun kinderen. Daarom voert ze voor de maanden mei, juni, juli, augustus en september een tijdelijke ouderschapsuitkering in. Een regeling die je kunt vergelijken met het corona-ouderschapsverlof voor werknemers.

Voor wie?

Ouders die hun zelfstandige activiteiten verminderen om te zorgen voor één of meerdere kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Voed je een kind met een beperking op? Dan geldt een leeftijdsgrens van 21 jaar en in sommige gevallen helemaal geen leeftijdsbeperking.

Volgende zelfstandigen komen in aanmerking:

  • de zelfstandige in hoofdberoep, meewerkend partner of student-zelfstandige;
  • de zelfstandige in bijberoep en de zelfstandigen die actief zijn na de wettelijke pensioenleeftijd, op voorwaarde dat het bedrag van hun wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen gelijk is aan de bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep.

Zijn beide ouders zelfstandige? Dan komen ze alle twee in aanmerking voor de tijdelijke ouderschapsuitkering.

 Welke uitkering krijg je tijdens je corona-ouderschapsverlof?

In mei en juni krijg je een uitkering van 532,24 euro per maand of 875 euro als je als alleenstaande zelfstandige minstens één kind fiscaal ten laste hebt. 

 

Vanaf juli is er een kleine wijziging in de bedragen als je een gehandicapt kind opvoedt of als je alleenstaande bent. Vraag je corona-ouderschapsverlof aan voor juli, augustus en/of september? Dan krijg je 638,69 euro als je het verlof neemt voor de opvoeding van een gehandicapt kind. Als alleenstaande zelfstandige krijg je een uitkering van 1.050 euro.

 

Let op als je al een andere uitkering krijgt. Het corona-ouderschapsverlof kan je enkel combineren met een pensioen, werkloosheidsuitkering of ouderschapsverlof in werknemersregeling. Deze uitkering kan je niet combineren met een andere uitkering in het zelfstandigenstelsel, zoals het overbruggingsrecht. 

Hoe vraag je het corona-ouderschapsverlof aan?

Het ouderschapsverlof voor de maand(en) mei en juni kan je vanaf nu aanvragen. Je hebt daarvoor één enkele, eenvoudige optie: het webformulier. Je aanvraag indienen kan tot 30 september 2020 voor de maanden mei en juni. Een aanvraag voor de maanden juli, augustus en september kan tot en met 31 december 2020. Het is mogelijk om meteen voor meerdere maanden de uitkering aan te vragen.


Tip bij het invullen van het formulier: zodra je het bedankscherm ziet, is je aanvraag gelukt. Je krijgt geen bevestiging per e-mail.

Corona-ouderschapsverlof aanvragen

Om recht te hebben op corona-ouderschapsverlof verklaar je op eer dat je zelfstandige activiteit gedurende minstens één volledige kalendermaand wordt beïnvloed door verlenen van zorgen aan één of meer kinderen.

 

Je moet met andere woorden je zelfstandige activiteit verminderen. En dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je zelfstandige activiteit volledig te onderbreken, maar ook door dagelijks een half uur minder te presteren. Het is geen vereiste dat er iedere dag een impact is door de onderbreking. Bovendien wordt er niet gekeken of je inkomsten verminderen of niet.

 

Werk je liever niet via een online aanvraag? Dan kan je dit pdf-formulier gebruiken. Bezorg het volledig ingevuld aan jouw kantoor via e-mail of per post.