Steunmaatregelen van de overheid tegen corona

Niet alleen de federale overheid helpt jou als zelfstandige. Ook de regionale en lokale overheden springen bij met steunmaatregelen om de coronacrisis te helpen bestrijden.

Alle overheidsmaatregelen op een rijtje

OCMW-steun voor hulpbehoevenden

Heb je het moeilijk met je uitgaven? Dan kan het OCMW hulp bieden.


De subsidie Vlaams beschermingsmechanisme

Een premie voor bedrijven die aan zwaar omzetverlies lijden

 1. Kende je een zware omzetdaling tussen 1 augustus en 30 september 2020? Dan beschermt deze maatregel je tegen een faillissement.
 2. Vond je omzetdaling plaats tussen 1 oktober en 18 november 2020? Dan is dit het vervolg.

Steun van de Brusselse overheid

Een eenmalige premie voor verplichte sluitingen


Steun van de Waalse kant

Een eenmalige premie voor verplichte sluiting


De consumptiecheque

De Consumptiecheque geeft een duwtje in de rug bij de heropstart van sectoren die het hardst getroffen werden door de coronacrisis.

OCMW-steun voor hulpbehoevenden

 

Deze maatregel gaat verder dan enkel de zelfstandigen, maar geldt voor iedere Belg. Kan jij je dagelijkse uitgaven of uitgaven die verband houden met medische zorgen niet meer betalen omwille van de coronaviruscrisis? Dan zullen de OCMW’s materiële, sociale, medische, medisch-sociale of psychologische hulp verlenen.

 

Richt je tot het OCMW van jouw gemeente om je aanvraag in te dienen.
De subsidie Vlaams beschermingsmechanisme
(periode 1 augustus – 30 september 2020)

Deze nieuwe steunmaatregel beschermt bedrijven, die zwaar omzetverlies lijden door de coronamaatregelen, tegen een faillissement. Anders dan bij de vorige premies gaat het niet om een vast bedrag, maar om een bijdrage gekoppeld aan de omzet van het bedrijf.
Wanneer kom jij in aanmerking voor deze steun?

 1. Tussen 1 augustus en 30 september 2020 daalde je omzet met minstens 60%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het spreekt voor zich dat je zaak in die periode geopend was, je jaarlijkse sluitingsperiode niet meegerekend.
 2. Je voldoet aan de voorwaarden om recht te hebben op de eerste compensatiepremie of de hinderpremie. Je hoeft de premie dus niet effectief aangevraagd of ontvangen te hebben. Lees hier meer over deze voorwaarden.
 3. Je kan het omzetverlies aantonen via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie.

Deze steunmaatregel kent ook enkele beperkingen.

Heb je een traiteurszaak of bied je regelmatig maaltijden aan? Dan kom je enkel in aanmerking als je werkt met een geregistreerd kassasysteem, de zogenaamde “witte kassa”. In dat geval krijg je € 3.000 of meer.


Ben je nog steeds verplicht gesloten sinds de start van de coronacrisis? Dan heb je geen recht op de premie omdat je nog steeds de dagpremie van € 160 per dag kan krijgen.


Meer info over deze subsidie? Xerius helpt jou graag op subsidies@xerius.beHoeveel bedraagt de subsidie Vlaams beschermingsmechanisme?

De premie komt neer op 7,5% van je omzet in de periode 01/08/2019 – 30/09/2019

Dat bedrag is exclusief BTW en beperkt tot maximum € 15.000 per onderneming. Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan wordt de premie gehalveerd. Dat is eveneens het geval als je zaak minder openingsdagen telt dan in de maanden augustus en september van vorig jaar.Waar vraag je de premie aan?

Daarover volgt nog meer informatie via VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Hou er wel rekening mee dat de aanvraag pas kan gebeuren na 30 september, en ten laatste op 15 november 2020 ingediend moet zijn.


Ben je verplicht gesloten door de recent verstrengde maatregelen? Dan kan je een voorschot vragen van maximaal € 2.000. Ook daarover volgt meer informatie van VLAIO.
De subsidie Vlaams Beschermingsmechanisme
(periode 1 oktober – 18 november 2018)

Deze premie is voor alle ondernemingen die opnieuw verplicht gesloten zijn, of open zijn en een zwaar omzetverlies hebben over de periode van 1 oktober tot en met 18 november.


Aangezien het een vervolg is op het Vlaams Beschermingsmechanisme, kan je deze premie dus combineren met de eerste premie.Wanneer kan je op deze steun rekenen?

 • Als je onderneming met een omzetverlies van minstens 60% heeft in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Je kunt hiervoor 2 periodes vergelijken:
  • Periode van 01/10 tot 15/11
  • Periode van 19/10 tot 18/11.
 • Je onderneming kwam in aanmerking voor de eerste compensatiepremie, of de hinderpremie. Je moet deze premie niet gekregen hebben, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden.
 • Het omzetverlies toon je aan via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Ondernemingen die vorig jaar nog niet actief waren, tonen het omzetverlies aan op basis van een financieel plan.
 • Uitbaters van cafés en restaurants die in de periode 19 oktober – 18 november verplicht gesloten zijn, moeten geen omzetdaling aantonen. Dit geldt niet voor ondernemingen waarvan de omzet in de dezelfde periode 2019 voor meer dan de helft betrekking had op take away. Zij moeten wél een omzetdaling aantonen.


Op welk bedrag kan je rekenen?

De steun bedraagt 10% van de omzet, exclusief btw, in de referentieperiode of een andere gelijkaardige periode. Voor zelfstandigen in bijberoep met een eenmanszaak bedraagt de premie 5%.


De maximale steun bedraagt:

 • Voor de periode 1 oktober – 15 november
  • 11.250 euro voor ondernemingen met minder dan 10 werknemers
  • 22.500 euro voor ondernemingen met 10 werknemers of meer
 • Voor de periode 19 oktober – 18 november:
  • 7.500 euro voor ondernemingen met minder dan 10 werknemers
  • 15.000 euro voor ondernemingen met 10 werknemers of meer


Waar kan je de steun aanvragen?

Vanaf 16 november kan je hiervoor terecht bij Vlaio. Momenteel is de aanvraag dus nog niet mogelijk.
Steunmaatregelen van de Brusselse overheid

De Brusselse regering heeft een eenmalige premie van 3.000 euro goedgekeurd voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten. Volgende zaken komen in aanmerking:

 • Cafés, bars en tapgelegenheden
 • Theehuizen
 • Cafetaria’s
 • Elke andere plek waar alcoholische en niet alcoholische dranken worden aangeboden voor verbruik ter plaatse en die verplicht moeten sluiten.


Deze premie kan momenteel nog niet worden aangevraagd.

Meer informatie hierover vind je op de website voor ondernemend Brussel.Steunmaatregelen Waalse overheid

De Waalse regering voorziet een eenmalige premie van € 3.000 - € 9.000 voor de getroffen horecazaken. De hoogte van de premie is afhankelijk van de grootte van de onderneming.


Deze premie kan momenteel nog niet aangevraagd worden. Op deze webpagina lees je het laatste nieuws over de maatregelen van de Waalse overheid.


Voor andere getroffen sectoren kondigde de Waalse overheid eind september een bijkomende premie aan. Het gaat om ondernemingen uit de evenementensector, touroperators, touringcars, kermisuitbaters, enzovoort. Wanneer zij een omzetverlies van 60% aantonen gedurende het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 hebben ze recht op een premie. Deze bedraagt 30% van de omzet in het derde kwartaal van 2019. Het minimumbedrag dat wordt uitgekeerd is 3.000 euro. Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers kan dit oplopen tot 40.000 euro.


Heb je nog vragen over één van deze steunmaatregelen? Je vindt vast het antwoord op de pagina met veel gestelde vragen.

Naar de veelgestelde vragenDe Consumptiecheque

Heel wat werkgevers geven hun werknemers Consumptiecheques. Het gaat om een initiatief van de Belgische overheid. Werknemers kunnen met de Consumptiecheques tot 300 euro besteden bij de hardst getroffen sectoren in coronatijden: de horeca, sport- en cultuursector en kleine handelszaken. Een handige manier om nieuwe klanten aan te trekken die hun lokale economie maar al te graag willen steunen.


Om de Consumptiecheque te aanvaarden, moet je je als handelaar eerst registreren bij Sodexo, Edenred of Monizze.


Wie kan de Consumptiecheque aanvaarden?

 1. Hotels, restaurants en cafés;
 2. Cultuursector - erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde autoriteit;
 3. Sportverenigingen waarvoor een door de Gemeenschappen erkende of gesubsidieerde federatie bestaat of die deel uitmaakt van een van de nationale federaties;
 4. Kleine handelszaken die tenminste 1 maand de activiteiten hebben moeten stopzetten door de gevolgen van COVID-19.