Verplichte sluiting cafés en restaurants: op welke steun kan je rekenen?

In de strijd tegen het coronavirus werd besloten dat cafés en restaurants vanaf maandag 19 oktober de deuren opnieuw 4 weken moeten sluiten. Zowel de federale als regionale overheden werken extra steunmaatregelen uit om jou als café- of restaurantuitbater door deze moeilijke periode te loodsen.

Steunmaatregelen van de federale overheid

  1. Je hebt recht op een dubbele uitkering overbruggingsrecht.  
  2. De overheid verlengt de bestaande maatregelen rond betalingsuitstelDubbele uitkering overbruggingsrecht

Op welk bedrag heb je recht?

Je hebt recht op een dubbele uitkering overbruggingsrecht als je zelfstandige bent in hoofdberoep of als bent aangesloten als meewerkend partner. Dat betekent een totaalbedrag van 2.583,38 euro per maand zonder gezinslast, of 3.228,2 euro met gezinslast.


Aangesloten in bijberoep of als gepensioneerde? Voor jou zijn de nieuwe regels nog niet volledig uitgeklaard. Zodra we meer weten, lees je het hier.Onder welke voorwaarde kan je de uitkering aanvragen?

  • Als je als zelfstandige, helper of meewerkende partner gedwongen bent je zelfstandige activiteiten volledig of gedeeltelijk te onderbreken. Voorwaarde: je activiteiten behoren rechtstreeks tot de activiteiten die zijn opgenomen in het ministerieel besluit van 18 oktober 2020.
  • Als je als zelfstandige, helper of meewerkend partner activiteiten uitoefent die afhankelijk zijn van de activiteiten rechtstreeks bedoeld door het ministerieel besluit van 18 oktober 2020. Je krijgt een dubbele uitkering als je je activiteiten volledig onderbreekt tijdens de periode van gedwongen onderbreking, die begon op 19 oktober 2020.
    Opgelet: Behoor je tot deze categorie en onderbreek je je zelfstandige activiteit slechts gedeeltelijk? Dan kom je toch in aanmerking voor het bedrag van de enkele uitkering.


Hoe je aanvraag indienen?

Ben je aangesloten bij Xerius? En voldoe je aan de voorwaarden? Dien dan via onderstaande knop je aanvraag in.

Dubbel overbruggingsrecht aanvragenBetalingsuitstel

De overheid verlengt de bestaande maatregelen rond betalingsuitstel. Details zijn hierover nog niet bekend. We kunnen daarom nog niet meegeven over welke regelingen het precies gaat en aan welke voorwaarden je moet voldoen.


Regionale steunmaatregelen

Ook de regio’s voorzien steunmaatregelen.

  • Vlaanderen: Horecazaken die de komende vier weken gedwongen moeten sluiten, krijgen een premie van VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet die in dezelfde periode in 2019 werd gerealiseerd. Voor kleinere horecaondernemers is dit bedrag geplafonneerd op 11.250 euro. Voor werkgevers met meer dan 10 werknemers bedraagt de maximale steun 22.500 euro.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: De Brusselse regering voorziet een specifieke premie van 3.000 euro voor bars en cafés. Deze premie wordt uitgebreid naar restaurants. Verder voorzien de Brusselse gemeenten ook eigen bijkomende premies voor bars en cafés. Hoor dus zeker ook bij je gemeente of je aanspraak maakt op extra steun.
  • Wallonië: De Waalse overheid plant om ondernemingen zonder medewerkers een extra premie te geven van 3.000 euro. Bij grotere horecazaken die ook werkgever zijn kan het bedrag oplopen tot 9.000 euro. De details worden nog uitgewerkt.

Meer info over specifieke maatregelen voor werknemers krijg je via SD Worx.


Aanvragen kan nog niet

De verschillende overheden zijn nog bezig met het uitwerken van de steunmaatregelen. Daarom kunnen deze nog niet aangevraagd worden. Zodra er meer details gekend zijn, lees je er alles over op deze pagina.


Een overzicht van de al bestaande maatregelen voor alle zelfstandigen die getroffen worden door de coronacrisis lees je op onze coronapagina.