Coronacrisis: waar je nog terechtkunt

Bij Xerius kan je terecht voor een vervangingsinkomen of aanpassingen aan je sociale bijdragen. Maar er zijn nog instanties en organisaties die in deze tijden extra steun voorzien.

Alle overheidsmaatregelen op een rijtje

De Vlaamse overheid

Het Vlaams Beschermingsmechanisme voor bedrijven die verplicht sluiten of zwaar omzetverlies lijden.


De Brusselse overheid

Brussel voorziet een eenmalige premie voor zaken die moeten sluiten.


De Waalse overheid

Wallonië voorziet steun voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten of zware verliezen lijden door de coronacrisis.


De consumptiecheque

Een steunmaatregel van de federale overheid als duwtje in de rug voor lokale handelaars.


Tijdelijke werkloosheid

Dit systeem werd uitgebreid voor werkgevers die hinder ondervinden van de coronacrisis.


OCMW

Voor materiële en andere hulp.


Ziekenfonds

Wanneer je zelf ziek wordt.


COVID-19 toeslag

De subsidie Vlaams beschermingsmechanisme

Deze premie van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse Overheid) is voor alle ondernemingen die opnieuw verplicht gesloten zijn, of open zijn en een zwaar omzetverlies hebben over de periode van 1 oktober tot en met 18 november.

Aangezien het een vervolg is op het Vlaams Beschermingsmechanisme, kan je deze premie ook aanvragen als je al een beroep deed op het beschermingsmechanisme voor de periode augustus-september.Wanneer kan je op deze steun rekenen?

 • Als je onderneming met een omzetverlies van minstens 60% heeft in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Je kunt hiervoor 2 periodes vergelijken:
  • Periode van 01/10 tot 15/11
  • Periode van 19/10 tot 18/11.
 • Je onderneming kwam in aanmerking voor de eerste compensatiepremie, of de hinderpremie. Je moet deze premie niet gekregen hebben, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden.
 • Het omzetverlies toon je aan via dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Ondernemingen die vorig jaar nog niet actief waren, tonen het omzetverlies aan op basis van een financieel plan.
 • Uitbaters van cafés en restaurants die in de periode 19 oktober – 18 november verplicht gesloten zijn, moeten geen omzetdaling aantonen. Dit geldt niet voor ondernemingen waarvan de omzet in de dezelfde periode 2019 voor meer dan de helft betrekking had op take away. Zij moeten wél een omzetdaling aantonen.


Op welk bedrag kan je rekenen?

De steun bedraagt 10% van de omzet, exclusief btw, in de referentieperiode of een andere gelijkaardige periode. Voor zelfstandigen in bijberoep met een eenmanszaak bedraagt de premie 5%.

De maximale steun bedraagt:

 • Voor de periode 1 oktober – 15 november
  • 11.250 euro voor ondernemingen met minder dan 10 werknemers
  • 22.500 euro voor ondernemingen met 10 werknemers of meer
 • Voor de periode 19 oktober – 18 november:
  • 7.500 euro voor ondernemingen met minder dan 10 werknemers
  • 15.000 euro voor ondernemingen met 10 werknemers of meerWaar kan je de steun aanvragen?

Online via deze pagina van VLAIO.

Steunmaatregelen van de Brusselse overheid

De Brusselse regering heeft een eenmalige premie van 3.000 euro goedgekeurd voor ondernemingen die verplicht moeten sluiten. Volgende zaken komen in aanmerking:

 • Cafés, bars en tapgelegenheden
 • Theehuizen
 • Cafetaria’s
 • Elke andere plek waar alcoholische en niet alcoholische dranken worden aangeboden voor verbruik ter plaatse en die verplicht moeten sluiten.


Waar kan je deze premie aanvragen?

Deze premie vraag je aan via de website van de Brusselse overheid.Steunmaatregelen Waalse overheid

De Waalse regering voorziet een eenmalige premie van € 3.000 - € 9.000 voor de getroffen horecazaken. De hoogte van de premie is afhankelijk van de grootte van de onderneming.


 

Voor andere getroffen sectoren kondigde de Waalse overheid eind september een bijkomende premie aan. Het gaat om ondernemingen uit de evenementensector, touroperators, touringcars, kermisuitbaters, enzovoort. Wanneer zij een omzetverlies van 60% aantonen gedurende het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 hebben ze recht op een premie. Deze bedraagt 30% van de omzet in het derde kwartaal van 2019. Het minimumbedrag dat wordt uitgekeerd is 3.000 euro. Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers kan dit oplopen tot 40.000 euro.
Waar aanvragen?

Op deze webpagina lees je het laatste nieuws over de maatregelen van de Waalse overheid.
De Consumptiecheque

Heel wat werkgevers geven hun werknemers Consumptiecheques. Het gaat om een initiatief van de Belgische overheid. Werknemers kunnen met de Consumptiecheques tot 300 euro besteden bij de hardst getroffen sectoren in coronatijden: de horeca, sport- en cultuursector en kleine handelszaken. Een handige manier om nieuwe klanten aan te trekken die hun lokale economie maar al te graag willen steunen.


Om de Consumptiecheque te aanvaarden, moet je je als handelaar eerst registreren bij Sodexo, Edenred of Monizze.


Wie kan de Consumptiecheque aanvaarden?

 1. Hotels, restaurants en cafés;
 2. Cultuursector - erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde autoriteit;
 3. Sportverenigingen waarvoor een door de Gemeenschappen erkende of gesubsidieerde federatie bestaat of die deel uitmaakt van een van de nationale federaties;
 4. Kleine handelszaken die tenminste 1 maand de activiteiten hebben moeten stopzetten door de gevolgen van COVID-19.
Als werkgever tijdelijke werkloosheid inroepen

Het systeem van de tijdelijke werkloosheid is een kluwen van regels en systemen. Daarom vind je hier een schema om te weten welk type je kunt inroepen.


Let erop dat je voor je werknemer in tijdelijke werkloosheid de looncode “werkloosheid overmacht” ingeeft.

OCMW-steun voor hulpbehoevenden

 

Deze maatregel gaat verder dan enkel de zelfstandigen, maar geldt voor iedere Belg. Kan jij je dagelijkse uitgaven of uitgaven die verband houden met medische zorgen niet meer betalen omwille van de coronaviruscrisis? Dan zullen de OCMW’s materiële, sociale, medische, medisch-sociale of psychologische hulp verlenen.

 

Richt je tot het OCMW van jouw gemeente om je aanvraag in te dienen.
Ziekte-uitkering

Het is uiteraard niet uitgesloten dat jij als zelfstandige zelf het coronavirus oploopt. In dat geval ben je arbeidsongeschikt. Ben je langer dan 8 dagen arbeidsongeschikt, dan heb je vanaf de eerste dag recht op een uitkering van het ziekenfonds.


Ben je ziek? Contacteer dan zo snel mogelijk je arts en je ziekenfonds. Want de uitkering van het ziekenfonds wordt ten vroegste uitbetaald vanaf de datum waarop je arts je getuigschrift van arbeidsongeschiktheid uitschrijft.


Omdat het niet evident is om je huisarts te bezoeken tijdens de coronacrisis, werd er een nieuw tijdelijk getuigschrift van arbeidsongeschiktheid opgesteld dat enkel kan gebruikt worden als je arbeidsongeschikt wordt door het coronavirus. Het gaat om een simpelere versie van het normale getuigschrift. Artsen kunnen dit afleveren na telefonisch advies. De arts zal je dit via post of e-mail bezorgen, zodat jij dit aan je ziekenfonds kan bezorgen.

Vlaamse overheid voorziet Covid-19 toeslag voor kwetsbare gezinnen

Elk gezin bij wie het inkomen met minstens 10% daalde omwille van het coronavirus, en bij wie het gezinsinkomen onder de grens van € 2.213,30 (bruto) per maand ligt, kan rekenen op een tijdelijke toeslag. Gespreid over 3 maanden krijg je per kind 40 euro steun. Op deze pagina lees je alle voorwaarden en hoe je de toeslag moet aanvragen. 

Alles weten over de coronamaatregelen?

Start via onze coronapagina.

Misschien vraag je je dit nog af

 • Ik krijg een uitkering overbruggingsrecht, maar ik werd ziek. Wat nu?

  Vanaf de volgende maand krijg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Die komt dan in de plaats van je overbruggingsrecht.