Je sociale bijdragen tijdens de coronacrisis

Elk kwartaal de sociale bijdragen betalen? Het kan best een uitdaging zijn in deze uitzonderlijke periode. Uitstel, vrijstelling of verlaging van je sociale bijdragen kan jou financieel meer ademruimte geven.

Vermindering voorlopige sociale bijdragen

Liggen je huidige inkomsten onder de voorlopige berekeningsbasis van je sociale bijdragen? Dan kan je een vermindering van je sociale bijdragen aanvragen. Je toont in dat geval aan dat je gevolgen ondervindt van het coronavirus en dat je geschatte beroepsinkomen lager is dan het bedrag waarop we je voorlopige bijdragen berekenen.
Vanaf de inkomsten van 2022 zijn er geen wettelijke drempels meer en kan je verlagen naar je werkelijke inkomen.

 

Tip: hou je definitieve inkomsten lager dan de drempel die je kiest. Zo vermijd je boetes. Verdien je toch meer? Stort dan voldoende bij. Ook zo vermijd je boetes.

Bijdragen verlagen

De verlaging aanvragen gebeurt in My Xerius. Eerste keer dat je My Xerius gebruikt? Hier krijg je alle info over jouw online platform.




Wat als uitgestelde bijdragen mij nu in moeilijkheden brengen?

Heb je moeite om je sociale bijdragen te betalen? Dan kan je een afbetalingsplan aanvragen.

Een tip daarbij: betaal ook de bijdragen van elk nieuw kwartaal, naast de maandelijkse bijdragen van je afbetalingsplan. Zo vermijd je nieuwe betaalmoeilijkheden.


Wil je een afbetalingsplan aanvragen? Dat kan eenvoudig via My Xerius.



Betaalproblemen? Samen zoeken we een oplossing

Zit je na het doornemen van alle maatregelen nog altijd met de handen in het haar? En heb je geen idee hoe je je sociale bijdragen kan betalen? Aarzel niet om ons te bellen of te mailen. Spreek je liever van persoon tot persoon? Dan staat er een team van experten klaar om jou via videochat te adviseren.


Klik op jouw kantoor om nu online je afspraak voor een videogesprek te boeken:


Vóór je afspraak krijg je een e-mail met een link. Je hoeft niks speciaals te installeren om met een van onze experten te spreken.




Dit vraag je je misschien nog af

  • Ik heb uitstel gevraagd maar betaal toch niet mijn bijdragen binnen de verlengde termijn. Op welke blaren moet ik dan zitten?

    Dan verlies je het voordeel van het uitstel. Bijgevolg worden er verhogingen aangerekend en moet je onterecht gekregen uitkeringen terugbetalen . Geen goede zet, dus.

  • Kan ik een vrijstelling vragen voor een kwartaal waarvoor ik al uitstel vroeg?

    Ja, dat kan. Een vrijstelling van de bijdragen aanvragen blijft mogelijk, zelfs als er in eerste instantie om uitstel is gevraagd.

  • Ik vrees dat ik mijn sociale bijdragen niet kan betalen. Wat nu?

    Het antwoord hangt af van dossier tot dossier. Daarom staat er een team van experten klaar om jou op maat te adviseren. Zie je, ondanks de steunmaatregelen, geen licht aan het einde van de tunnel? En worstel je met het betalen van je sociale bijdragen? Bel ons of stuur een e-mail. Spreek je liever iemand in virtuele levende lijve? Boek dan een afspraak in voor een videogesprek en babbel rechtstreeks met een medewerker die spreekt met kennis van zaken. Samen komen jullie vast en zeker tot een oplossing.


    Klik op jouw kantoor om nu online je afspraak voor een videogesprek te boeken:


    Vóór je afspraak krijg je een e-mail met een link. Je hoeft niks speciaals te installeren om met een van onze experten te spreken.

  • Wat gebeurt er als ik een aanvraag indien voor vermindering?

    Dan wijzigen je voorlopige bijdragen. Op basis van deze nieuwe bijdragen bekijkt Xerius dan of je in aanmerking komt voor het halve of volledige overbruggingsrecht.

    • Vraag je bijvoorbeeld een vermindering tot € 0, dan kom je niet meer in aanmerking voor het overbruggingsrecht.
    • Vraag je een vermindering tot de drempel van € 6.996,89? Dan kan je nog recht hebben op maximaal een halve uitkering.

    Werd de vermindering toegestaan vóór de coronacrisis uitbrak, half maart? Dan kan je deze verzaken en toch de wettelijk verschuldigde bijdragen betalen. Zo kan je in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht.


    Diende je de aanvraag tot vermindering in tijdens of na de coronacrisis?Dan gaan we ervan uit dat je dit doet met kennis van zaken. Let dus op als je een aanvraag vermindering doet. Je kan in uitzonderlijke gevallen het overbruggingsrecht verliezen door je sociale bijdragen teveel te verminderen.