Wat gebeurt er na het stopzetten van je zaak?

“Ik ben gestopt als zelfstandige, die kous is af”. Een denkfout die velen maken. Want ook na je stopzetting moet je nog enige tijd rekening houden met betalingen en paperassen. Wat en hoe? Dat leggen we je glashelder uit.

Na de stopzetting komen ...

... nog enkele allerlaatste paperassen en betalingen op jou af

  1. sociale bijdragen
  2. btw-aangifte
  3. vergunningen
  4. vennootschapsbijdrage
  5. leveranciers en klanten 
  6. je bank
  7. je verzekeringen



1. Je betaalt je laatste sociale bijdragen en regularisaties

Het kwartaal na je officiële stopzetting ben je verlost van voorlopige bijdragen. Je krijgt wel nog jaarlijks een regularisatie in de bus, en dat tot 2 jaar na je stopzetting. Dat is een eindafrekening van je sociale bijdragen, gebaseerd op je werkelijke inkomsten. Soms dien je bij te betalen, soms krijg je geld terug.


Een voorbeeld

Stel, je stopt in 2021 als zelfstandige.


In 2022 krijgt Xerius van de belastingdienst jouw inkomen door van 2020. Je ontvangt dus in 2022 een regularisatie voor 2020, ook al ben je in 2021 gestopt.


In 2023 krijgen we jouw definitieve inkomen door van 2021. Je ontvangt dus in 2023 een regularisatie voor 2021.


In 2024 sturen wij geen regularisatie meer, omdat je in 2022 geen inkomen meer had als zelfstandige. Je was immers gestopt in 2021.


Opgelet: je sociale bijdragen worden altijd berekend op basis van je jaarinkomen. Werkte je in je laatste jaar geen vier kwartalen? Dan wordt je inkomen herberekend op jaarbasis, en betaal je daarop sociale bijdragen.

TIP

reken vooraf uit welke regularisatie voor jou uit de schuif zal komen. Je boekhouder is daarvoor de geknipte man of vrouw. Deze eindafrekening komt trouwens ook jouw kant op wanneer je stopt na pensionering.

2. Je krijgt de laatste btw-aangifte tussen de kiezen

Het schrappen van je ondernemingsnummer en btw-nummer bevrijdt jou niet uit de klauwen van de fiscus. Voor het laatste jaar van je activiteit dien je nog steeds een btw-aangifte in te dienen.




3. Zet een punt achter bepaalde vergunningen

Heb je een vergunning nodig voor je zelfstandige activiteit? Vergeet dan zeker niet om deze eveneens af te sluiten.




4. Betaal je nog een vennootschapsbijdrage?

Het jaar waarin je de vennootschap stopzet ben je misschien verlost van de vennootschapsbijdrage. Wil je weten hoe jouw vork aan de steel zit? De experts van Xerius vertellen het jou met plezier.




5. Verwittig je leveranciers en je klanten

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er telkens weer mensen die het vergeten.




6. Verwittig eveneens je bank

De meeste banken verkiezen een geschreven bericht, per brief of per e-mail. Al zijn er ook banken die een telefoontje voldoende vinden.




7. Je verzekeringen

Bekijk met je verzekeringsadviseur welke verzekeringen je best aanpast, stopzet of opstart.

 




Wat kan je nog doen voor je aanvullend pensioen?

Als zelfstandige heb je zelf je pensioenboontjes gedopt. Die inspanningen zijn niet verloren. De opbouw van je aanvullend pensioen kan verder gaan via formules zoals individueel pensioensparen en langetermijnsparen. Het geld dat je stort blijft jou een mooie belastingvermindering opleveren. En later een groter pensioenkapitaal, uiteraard.


Wat er gebeurt met het kapitaal dat je hebt opgebouwd via je huidige contracten? Dat blijft gewoon staan waar het staat: op een rekening op jouw naam, waar het geld 100% van jou is. Het komt jouw richting uit op het juiste moment: wanneer je op pensioen gaat en volop van het leven kan genieten.


Uiteraard valt er een heel boek te schrijven over je pensioen als zelfstandige. Wil je er meer over lezen, dan kan dat met een klik op de knop hieronder.

Meer over je pensioen als zelfstandige




Steun voor een nieuwe start

Het stopzetten van je zaak kan de start zijn van je nieuwe leven. Daarbij kan je op verschillende manieren een duwtje in de rug krijgen.


Wat dacht je van een werkloosheidsuitkering? Die kan je krijgen als je

  1. maximaal 15 jaar lang zelfstandige was
  2. en lang genoeg loontrekkende was voor je op eigen benen ging staan.

De vakbond of een hulpkas kan jou vertellen of jij in aanmerking komt.


Heb je te weinig inkomen om te overleven, en is een uitkering of werk nog niet voor morgen? Dan kan een leefloon – vroeger bekend als het “bestaansminimum” – een oplossing bieden. Dat vraag je aan bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn – maar dat zegt geen kat, iedereen spreekt over het OCMW. Kom jij in aanmerking voor deze steun, die jou helpt om terug een zelfstandig leven te leiden? Dat verneem je door hier te klikken.


Stoppen als zelfstandige is het ideale moment om een cruciale vraag te stellen: wat wil ik in mijn verdere leven? Misschien is het wel tijd voor een complete carrièreswitch. In dat geval is loopbaanbegeleiding een uitstekend idee. Je kan dan zelfs in aanmerking komen voor loopbaancheques. Bij de VDAB vertellen ze jou graag meer.


Ging je zaak over kop, maar weiger je om bij de pakken te blijven neerzitten? Dan kan je – behalve als je een beroepsverbod kreeg opgelegd, bijvoorbeeld wegens fraude – opnieuw starten als ondernemer. Hier lees je enkele inspirerende verhalen van mensen die na een tegenslag weer aanknoopten met het succes.


Ook nuttig om in je adresboekje te noteren: het advies van Dyzo. Hun experts geven wijze raad aan ondernemers die te maken krijgen met een faling.

TIP

Is je zaak stopgezet en heb je nog geen ander statuut, zoals loontrekkende of ambtenaar? Schrijf je dan zeker in als werkzoekende bij de VDAB. Zo blijf je al je sociale rechten behouden.

Wat vind je op deze pagina?