Geen kermis zonder de aanvraag van een machtiging.

Of je nu een spiegelpaleis uitbaat of een kraam om eendjes te vissen – wanneer je op de kermis staat, moet je een machtiging voor kermisactiviteiten aanvragen. Xerius vertelt jou hoe je deze “kermiskaart” op de kop tikt. Je merkt meteen: dat gaat zo vlot als een rondje op de paardenmolen.

Wie heeft een machtiging kermisactiviteiten nodig?

Ga je op de kermis staan in Wallonië? En baat je er een attractie uit? Dan heb je een machtiging kermisactiviteiten nodig.

Dat is niet het geval wanneer je een eetkraam runt zonder bediening aan tafel, zoals een frietkot of een kraam met – lekker! – oliebollen. Dan heb je geen machtiging kermisactiviteiten nodig, maar een machtiging ambulante handel.

Oefen je dezelfde activiteiten uit in Vlaanderen of Brussel? Dan heb je geen machtiging nodig. Je moet dan wel een van volgende activiteiten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO):

  • Code 56.102 voor een foodtruck, hamburger of hot-dogkraam
  • Code 93.211 voor de uitbating van een kermisattractie 
 

Altijd nodig: een machtiging als werkgever

Als eigenaar van de kermisattractie heb je minstens een machtiging als werkgever nodig, zelfs wanneer je zonder personeel werkt. Bezit je meerdere attracties op één of verschillende kermissen, dan moeten die allemaal op je machtiging staan.


Als werkgever kan je een eenmanszaak hebben of verantwoordelijk zijn voor het dagelijkse bestuur van een vennootschap. De machtiging blijft altijd geldig zolang je deze activiteit uitoefent.




Meerdere attracties? Vraag dan een machtiging als aangestelde

Ben je de gelukkige eigenaar van meerdere attracties? Dan kan je per attractie ook een machtiging als aangestelde aanvragen. Deze machtiging staat niet op persoonlijke naam. De vergunning kan dus doorgegeven worden tussen de mensen die voor jouw rekening de attractie bemannen.


Deze uitwisseling kan niet met de machtiging als werkgever. Die staat op jouw naam, en kan daarom alleen door jou persoonlijk gebruikt worden.


Per attractie moet altijd één persoon met machtiging aanwezig zijn. Dat kan dus de persoon zijn met de machtiging als werkgever – jij dus – of iemand die voor jou werkt, met een machtiging als aangestelde.




Klinkt ingewikkeld? Een voorbeeld maakt veel duidelijk.

Stel, jij en je partner zijn allebei zaakvoerder van een vennootschap. Samen baten jullie een schietkraam en een rollercoaster uit. De rollercoaster staat 5 weken lang op de Sinksenfoor, het schietkraam reist in diezelfde periode langs enkele dorpskermissen.


Jij kan met een machtiging werkgever de rollercoaster bemannen. Je partner kan het schietkraam beheren met een machtiging als aangestelde.


Krijgen jullie hulp van bijvoorbeeld een werknemer of een jobstudent? Zij hebben geen machtiging nodig. Per attractie moet immers slechts één persoon met machtiging aanwezig zijn.





Wanneer krijg je een machtiging?

Voor de machtiging als werkgever moet je drie vakjes kunnen aanvinken:

Een machtiging als aangestelde kan je pas krijgen wanneer je al een machtiging werkgever op zak hebt.





Hoe vraag je je machtiging aan?

Er loopt maar één weg naar de juiste machtiging kermisactiviteiten: Xerius ondernemingsloket.


Onze experts gaan na of je aanvraag volledig is en of je voldoet aan alle voorwaarden. Is dat allebei het geval? Dan krijg je de kaart per aangetekende post in de bus (12,10 euro inclusief btw).


Nu we toch bezig zijn: Xerius registreert je machtiging in één moeite door ook in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).



Vraag de machtiging als werkgever aan voor

 

150 euro

 vrijgesteld van btw
Machtiging als werkgever aanvragen


Vraag de machtiging als aangestelde aan voor

 

100 euro

vrijgesteld van btw. Wil je de machtiging als aangestelde aanvragen? Contacteer ons.

Wat vind je op deze pagina?