Een pop-up-shop openen: nieuwe wetgeving en essentiële tips

24 oktober 2016 door Mieke Vercauteren

Drempels overwinnen en risico’s nemen: het hoort erbij als ondernemer. Niet geschoten is altijd mis. Maar meteen een loodzwaar huurcontract aangaan voor je bedrijfspand? Een financiële strop met onzekere afloop, vooral als je aanbod nog niet 100% op punt staat. Geen wonder dat het pop-up-concept furore maakt. Zeker nu enkele gunstige nieuwe regels de toegang verder vergemakkelijken. Dit artikel toont je de wet in een notendop en geeft je meteen enkele pop-up-tips mee.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Checklist voor je eigen zaak: zijn deze 7 dingen in orde?

20 oktober 2016 door Evelien Verschroeven

Ambitie, lef en een topidee zijn essentieel, maar volstaan helaas niet om een zaak uit de grond te stampen. Wil je zelfstandige worden, dan komt er uiteraard ook wat voorbereiding bij kijken: van je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen over een businessplan tot het afsluiten van verplichte verzekeringen. Zijn alle fronten afgedekt? Deze handige checklist brengt redding.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Afgestudeerd als arts… wat nu? Dit zijn de volgende stappen

18 oktober 2016 door Marc Hellemans

Proficiat, je hebt je diploma Algemene Geneeskunde op zak! Zes jaar studeren, (soms) bloed, zweet en tranen … maar nu begint het echte werk pas. Tijdens je vervolgopleiding als huisarts (HAIO) of als specialist (ASO) krijg je het beroep volledig onder de knie. Intussen moet je echter nog een paar knopen doorhakken. Word je zelfstandige? In een associatie of meteen solo? En onder welke ondernemingsvorm? Dit stappenplan licht je opties toe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

3 creatieve technieken voor startende ondernemers

17 oktober 2016 door Dirk De Boe

“Creativiteit? Niet echt mijn ding.” Je hoort het vaker dan verwacht bij startende ondernemers. Toch is creatief zijn niet enkel weggelegd voor designers, interieurontwerpers of tekstschrijvers. Want vergis je niet: met een eigen zaak bots je vroeg of laat op een onverwacht obstakel, een taaie klantenvraag of een technisch vraagstuk. Hoe snel je een oplossing uit je hoed tovert, heeft alles te maken met jouw vermogen om creatief te denken. Daarvoor reikt gastblogger Dirk De Boe drie basistechnieken aan.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

6 waardevolle lessen voor starters van Elon Musk

13 oktober 2016 door Jilles Sel

‘The sky is the limit’. Als iemand het mag zeggen, is het Elon Musk wel. De intussen wereldberoemde ondernemer stond ooit mee aan de wieg van PayPal. Vandaag scheert hij hoge toppen met zijn elektrische Tesla-bolides en Falcon-raketten om Mars te koloniseren. En dat heeft hij onder meer te danken aan zijn liefde – en neus – voor zakendoen. Deze zes lessen zou hij elke ondernemer meegeven.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Bijberoep starten tijdens werkloosheid? Dit zijn de voorwaarden

11 oktober 2016 door Dirk Dello

Wie werkzoekende wordt, kan nu ook een bijberoep opstarten en intussen een uitkering behouden. Dat is de kern van een recente maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’. Goed nieuws voor wie stapsgewijs uit de werkloosheid wil geraken, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Antwerpen geeft student-ondernemer extra boost: ready for TAKEOFF?

06 oktober 2016 door Evelien Verschroeven

De kogel is door de kerk: vanaf dit academiejaar geeft ook de UAntwerpen student-ondernemers een eigen statuut. Naast een flexibel rooster en gratis kantoorruimte krijgen de scholieren ook professionele coaching van de universiteit en haar partners. Met TAKEOFFANTWERP als locatie waar studenten klaargestoomd worden om te ondernemen, belooft Antwerpen zich alvast verder te ontwikkelen als hotspot voor jong ondernemersgeweld.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Welk btw-tarief moet ik aanrekenen?

04 oktober 2016 door Vera Smets

Zwartwerkers durven schertsend de term ‘bijzonder toegestane winst’ in de mond nemen, aan de cafétoog weerklinkt al eens de uitleg ‘betaling tegen wil’. Maar voor startende ondernemers is het begrip btw minder ludiek. Die belasting is vaak een lastige klant, want er zijn verschillende tarieven. Dat die bovendien van tijd tot tijd verhogen of verlagen, draagt ook niet bij tot transparantie. Dit overzicht schept klaarte.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Welke vergunningen heb je nodig om een food truck te beginnen?

30 september 2016 door Dirk Dello

Je kunt er niet omheen: elk muziekfestival en stadspleintje wordt dezer dagen ingepalmd door kleurrijke food trucks. Van plan om zelf een food truck op te starten, maar weet je niet waar te beginnen? Dit overzicht bevat alle vergunningen waarover je moet beschikken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Samenwerken als startende ondernemer: 4 interessante opties

29 september 2016 door Evelien Verschroeven

Als ondernemer jongleer je met een heleboel taken tegelijk: je kapitaal verzamelen, je boekhouding bijhouden, klanten werven, en ga zo maar door. Dat op je eentje geklaard krijgen tussen ‘nine and five’ is niet evident. Stroomt de workload regelmatig over, dan kan een samenwerking met andere partijen misschien wel soelaas bieden. Enkele interessante opties op een rij.   

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger