Wat houdt een maatschap als ondernemingsvorm concreet in?

23 januari 2017 door Pieter Devloo

Een maatschap voor je eigen zaak: heel vaak komt deze ondernemingsvorm niet voor. Toch kan het een interessante piste zijn voor tijdelijk samenwerkende ondernemers, ook wel ‘maten’ genoemd. Maakt onbekend onbemind? Accountant en gastblogger Pieter Devloo doet twee maatschapsvormen uit de doeken, met elk hun voor- en nadelen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

8 haalbare voornemens om 2017 goed in te zetten

19 januari 2017 door Evelien Verschroeven

Minder uitgeven, meer sporten en niet bij élke gelegenheid de kurken laten knallen … Begin januari worden voornemens vlug gemaakt, maar al even snel in de koelkast gezet. Zinvoller is jezelf voldoende tijd gunnen om je successen en tegenslagen van het voorbije jaar te overlopen, en op basis daarvan nieuwe én haalbare doelstellingen op te stellen. Idealiter prijken ook deze voornemens op je lijstje.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ook als logopedist krijg je nu een toelage van het RIZIV. Vraag ze snel aan!

16 januari 2017 door Daan Weigand

Vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, kinesisten en apothekers kregen al langer een jaarlijkse financiële toelage van de overheid. Vanaf 2016 geldt dat zogenoemde RIZIV Sociaal Statuut ook voor verpleegkundigen en logopedisten. Die som geld gebruik je om te investeren in je sociale bescherming als zelfstandige.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat verandert in 2017 voor ondernemers in spe?

12 januari 2017 door Dirk Dello

De januarimaand en goede voornemens voor het nieuwe kalenderjaar zijn even onafscheidelijk als Nicole en Hugo. Maar meer dan eens zijn het loze woorden die niet in de praktijk worden omgezet. Niet zo bij de overheid. Haar voornemen? Ondernemers een duwtje in de rug geven. Met een handvol veranderingen toont ze aan dat het menens is.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

3 financiële struikelblokken voor starters

09 januari 2017 door Vera Smets

Xerius gaat ook in 2017 volop voor de starter! We beginnen het nieuwe jaar met een blog over financiële basisbegrippen die elke starter onder de knie moet hebben. Vera Smets schreef het boek ‘Finance is fun!’ waarin op een eenvoudige en plezierige manier uit de doeken wordt gedaan wat financiële rapporten wel en niet vertellen. In het boek vind je doorheen de tekst een quiz met 50 vragen. Ook de antwoorden vind je al lezende. Als voorproefje serveert Vera je hier graag drie vragen uit de quiz. €njoy!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De 10 populairste Xerius-blogposts voor starters van 2016

26 december 2016 door Britt Marlier

In 2016 liet Xerius een dikke 100 blogposts voor starters los op de wereld. Over uiteenlopende facetten: van opstartformaliteiten over financieringsopties tot praktische wenken voor specifieke sectoren. Welke stukken kon je het meest smaken? James, de eindejaarshitlijst graag!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een kerstcadeau op maat: 7 ‘must reads’ voor ondernemers

23 december 2016 door Evelien Verschroeven

Vergeet dat paar wollen sokken of die Bongobon. Dit jaar leg je een boek onder de kerstboom. Zo geef je een passend geschenk waar je medeondernemer, klant of leverancier écht iets mee is. En daalt de kans dat je cadeau begin januari al op een tweedehands verkoopsite pronkt. Hieronder vind je 7 geschikte geschenken  voor een ondernemer.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een zaak starten als koppel: 4 opties voor je bedrijfsvorm

19 december 2016 door Danny De Pourcq

Voor sommigen klinkt het als muziek in de oren, anderen zouden ervan gruwen: een bedrijf oprichten met je partner. Maar los van hoe plezierig het al dan niet is om in tandem te ondernemen, is het vooral belangrijk om de rolverdeling glashelder te bepalen. Neemt iemand de leiding of hak je alle knopen samen door? Welke taken neemt wie voor zijn rekening? En hoe vertaal je dat naar de optimale structuur voor je zaak in wording?

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

9 vragen die elke starter zich best stelt vóór 2017

15 december 2016 door Evelien Verschroeven

Ah, de eindejaarsperiode. Dé tijd van het jaar om met je familie door te brengen, menig kerststronk te verorberen en terug te kijken op de afgelopen 12 maanden van je leven. En die van je ontluikende onderneming. Stel jezelf als starter deze 9 vragen vooraleer je de champagne ontkurkt. Zo bereid je jezelf en je onderneming al voor op 2017. Schol!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Hoe werkt het herroepingsrecht voor webshops?

14 december 2016 door Sendcloud

Het herroepingsrecht, soms ook wel retourrecht genoemd, is in het leven geroepen om consumenten te beschermen bij kopen op afstand, waar e-commerce uiteraard tot behoort. Online zijn producten immers niet tastbaar waardoor het moeilijk is om de producten te beoordelen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger