Je horecaconcept uitwerken: zes praktische tips van een expert

16 februari 2017 door Karl Magnus


Droom jij ervan om een culinaire onderneming uit de grond te stampen? Dan doe je dat best niet te overhaast. “Hoe langer je je bedrijfsconcept laat sudderen in de denkfase, hoe groter de kans dat je straks begint met een à point idee”, zegt horecaspecialist Karl Magnus. Hij is de oprichter en zaakvoerder van horeca-incubator PROEF, en geeft in zijn eerste Xerius-gastblog zes concrete tips voor ruwe restaurantconcepten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De tax shelter voor startende ondernemingen: zo haal je kapitaal op bij particulieren

13 februari 2017 door Evelien Verschroeven

Ondernemerschap wordt meer dan ooit gestimuleerd. De tax shift is wellicht het bekendste voorbeeld. Iets minder berucht, maar voor starters misschien zelfs nog interessanter, is de tax shelter. Die maatregel geeft wind in de zeilen van beginnende ondernemers op zoek naar kapitaal. Want plots worden crowdfunding en andere privéinvesteringen een pak voordeliger.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Coworking in Antwerpen, Gent en Brussel: 3 spaces-to-be!

09 februari 2017 door Evelien Verschroeven

Enkele jaren geleden kon je ze op één hand tellen, maar tegenwoordig vind je coworkingspaces in alle grote Vlaamse steden. In ons e-book over coworking maakten we alvast een selectie van 25 topspots voor ondernemers, waaronder ook deze drie inspirerende ‘flexplekken’ in Antwerpen, Gent en Brussel.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat is een ondernemingsnummer? 4 verhelderende antwoorden

06 februari 2017 door Dirk Dello

Voor zelfstandigen in spe zijn de formaliteiten om te mogen starten niet altijd even duidelijk afgebakend. De eerste stap richting officieel ondernemerschap is de aanvraag van een ondernemingsnummer. Deze blogpost doet de eventuele mist opklaren, met antwoorden op de meest gestelde vragen over ondernemingsnummers.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Studeren en ondernemen: perfect haalbaar als student-zelfstandige!

02 februari 2017 door Ann Schoenmaekers

Tot 2017 waren het vooral de scholen die ondernemende studenten een voorkeursbehandeling gaven. Denk maar aan een flexibel lessenrooster of gratis coaching. Maar sinds 2017 is ook het sociaal statuut voor de student-zelfstandige aantrekkelijker geworden. Welke voorwaarden en voordelen daarmee gepaard gaan, zetten we in deze blogpost op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zelfstandige worden in Gent: 8 concrete voordelen

30 januari 2017 door Evelien Verschroeven

Ondernemen zit Gentenaren in het bloed: in 2016 zagen er maar liefst 2.688 bedrijven het licht, meer dan in welke andere Vlaamse stad ook. Het gunstige startersklimaat zit daar zeker voor iets tussen: lees meer over de voordelen voor beginnende zelfstandigen in Gent.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

6 vuistregels waaraan je als starter in 2017 best je voeten veegt

26 januari 2017 door Evelien Verschroeven

Regels breken is niet alleen weggelegd voor ongehoorzame pubers of doorwinterde criminelen. Ook beginnende ondernemers mogen af en toe hun stoute schoenen aantrekken. Starters krijgen immers te pas en te onpas raad over hoe ze moeten ondernemen. Altijd goed bedoeld en vaak handig, maar vaak veel te kort door de bocht. Het kan dan ook geen kwaad om in 2017 tegen deze zes heilige huisjes te trappen. Break a leg!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat houdt een maatschap als ondernemingsvorm concreet in?

23 januari 2017 door Pieter Devloo

Een maatschap voor je eigen zaak: heel vaak komt deze ondernemingsvorm niet voor. Toch kan het een interessante piste zijn voor tijdelijk samenwerkende ondernemers, ook wel ‘maten’ genoemd. Maakt onbekend onbemind? Accountant en gastblogger Pieter Devloo doet twee maatschapsvormen uit de doeken, met elk hun voor- en nadelen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

8 haalbare voornemens om 2017 goed in te zetten

19 januari 2017 door Evelien Verschroeven

Minder uitgeven, meer sporten en niet bij élke gelegenheid de kurken laten knallen … Begin januari worden voornemens vlug gemaakt, maar al even snel in de koelkast gezet. Zinvoller is jezelf voldoende tijd gunnen om je successen en tegenslagen van het voorbije jaar te overlopen, en op basis daarvan nieuwe én haalbare doelstellingen op te stellen. Idealiter prijken ook deze voornemens op je lijstje.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ook als logopedist krijg je nu een toelage van het RIZIV. Vraag ze snel aan!

16 januari 2017 door Daan Weigand

Vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, kinesisten en apothekers kregen al langer een jaarlijkse financiële toelage van de overheid. Vanaf 2016 geldt dat zogenoemde RIZIV Sociaal Statuut ook voor verpleegkundigen en logopedisten. Die som geld gebruik je om te investeren in je sociale bescherming als zelfstandige.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger