Vrijeberoeper Olga: "Overstap naar vennootschap gaf nieuw elan na onzekere start"

In de reeks ‘Spring verder’ lees je de verhalen van onze ‘Verspringers’: starters die recent een eigen zaak oprichtten en graag met jou hun eerste ervaringen delen. Olga De Jong (36) maakte in haar persoonlijke leven kennis met lifecoaching en besloot er haar beroep van te maken. Samen met haar vriend richtte ze een vennootschap op. Waarom nam ze die beslissing? En hoe verliep haar start als zelfstandig vrijeberoeper?

Kan je het filmpje niet afspelen? Dat komt door cookies waarvoor je geen toestemming gaf. Wil je het niet missen? Klik hier en bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.

Onzekere start

“Ik vroeg al in 2013 een ondernemingsnummer aan, toen ik mijn extra studies psychotherapie startte en vrij snel aan de slag ging als zelfstandige in een groepspraktijk. Ik weet nog dat ik me ontzettend onzeker voelde, want ik was eigenlijk criminoloog van opleiding. In het verleden van mensen graven bleek uiteindelijk ook niet helemaal mijn ding. Gelukkig had ik intussen lifecoaching ontdekt. Meer focussen op de toekomst bleek een verademing. Ik besloot daarop om me verder in die richting te ontwikkelen.”


“Lifecoaching heeft ook voor mij persoonlijk veel betekend. Ik kampte lang met eetbuien en emo-eten. Ik probeerde verschillende diëten, maar niets hielp me op langere termijn. In die periode was ik al geïnteresseerd in lifecoaching en praatte ik vaak met een vriendin die lifecoach is. Gaandeweg raakte ik van mijn problemen verlost en groeide het idee om er ook mijn beroep van te maken.”


“Ik ben een echte perfectionist en dat houdt me vaak tegen om knopen door te hakken. Een concrete deadline helpt me om mijn sprong naar zelfstandige in hoofdberoep niet verder op de lange baan te schuiven.”

 

 

Vertraagde verbouwingen

“Mijn vriend en ik kochten zes jaar geleden een oud herenhuis vlak bij Brugge-Centrum. Die locatie was mooi meegenomen, maar was niet onze prioriteit. We zochten vooral een huis met een praktijkruimte die bereikbaar is via een afzonderlijke ingang. Toen al dachten we dus in functie van mijn zaak, al duurde het nog even voor die effectief van de grond zou komen.”


“Drie jaar geleden verhuisden we na een eerste reeks renovatiewerken naar ons nieuwe huis. We zaten toen nog in de pampers: ons zoontje was al drie, maar ons dochtertje was amper een jaar. We doen het grootste deel van de verbouwingen zelf en de afgelopen jaren was materiaal kopen geen lachertje. Dat alles heeft de werken – en de opstart van mijn praktijk – serieus vertraagd.”

 

 

Cursussen en boeken

“In 2020 besloot ik om vol voor mijn eigen praktijk te gaan. Ik heb nu nog een vaste job als werknemer, maar de bedoeling is om in 2024 zelfstandige in hoofdberoep te worden. Ik ben een echte perfectionist en dat verhindert me vaak om knopen door te hakken. Een concrete deadline helpt me om mijn sprong niet verder op de lange baan te schuiven.”


“Het komende jaar wil ik nog zoveel mogelijk opleidingen volgen en lezen over lifecoaching. Ik dompelde me wel al onder in het ondernemerschap via bijvoorbeeld marketing- en copywritingcursussen. En ik heb ook veel gehad aan het Start&GO-platform van de provincie West-Vlaanderen. Je vindt er onder meer gratis opleidingen en netwerkevents voor starters.”


In de kijker: van eenmanszaak naar vennootschap

Olga besloot samen met haar vriend een besloten vennootschap op te richten, ook al hebben ze volledig verschillende activiteiten. Waarom maakte het koppel die keuze? Olga vertelt het in een mailreeks met extra starterstips.


Schrijf je gratis in

 

 

Transparantie en overleg

“Voor mijn eenmanszaak had ik nog geen financieel plan, maar voor onze vennootschap was dat verplicht en ook absoluut nodig. We maakten dat plan voor de komende drie boekjaren, waarin vooral mijn deel toch wat koffiedik kijken was. Ik moest mijn activiteiten nog opstarten, mijn vriend heeft al een heel aantal lopende projecten. We wilden dus niet te ambitieus zijn in onze prognoses. Dan kunnen onze resultaten alleen maar positiever uitdraaien.”

 

“Activiteiten combineren is een kwestie van transparantie en overleg, zeker met je partner. Je verbindt tenslotte je lot aan elkaar op professioneel gebied. Een groot voordeel is dat je elkaars sterktes kan gebruiken. Zo is mijn vriend een kei in administratie, ik ben dat net iets minder (lacht).”


“Een groot voordeel is dat je elkaars sterktes kan gebruiken. Zo is mijn vriend een kei in administratie, ik ben dat net iets minder.”

 

 

Fiscaal optimaliseren

“We brengen zoveel mogelijk kosten in en laten ons daarover adviseren door onze boekhouder. Nu gaat dat vooral over de verbouwingskosten van mijn praktijkruimte, maar ik breng ook mijn opleidingskosten en de aankoop van boeken in. De btw-aangifte bereidt mijn vriend voor en deelt hij driemaandelijks met ons boekhoudkantoor. Vroeger volgde een kennis mijn boekhouding op, maar voor de vennootschap leek een groter kantoor ons toch een beter idee. Dat biedt ons nog net iets meer gemoedsrust.”


Welke verzekeringen zijn interessant voor starters?

Verstandig ondernemen is meer dan alleen kosten inbrengen en btw aangeven. Olga vertelt je in een extra mailreeks hoe de juiste verzekeringen haar financieel uit de wind zetten.

 
Schrijf je in voor de mails van Olga

 

 

Op het juiste pad

“De combinatie van mijn startende onderneming en een vaste job bood me lang zekerheid. Maar nu mijn zaak begint te groeien, wordt het toch zwaar. Vooral mijn marketing kost me veel energie, want het is niet mijn favoriete bezigheid. Maar jezelf verkopen is nu eenmaal cruciaal bij je start als zelfstandige. En daar komt natuurlijk nog mijn gezin bij. Gelukkig sta ik een pak sterker in mijn schoenen dan twee jaar geleden. Ik heb het gevoel dat ik het juiste pad ben ingeslagen.”


  

Meer starterstips van Olga?

Dat kan! In een reeks van drie mails deelt Olga nog enkele exclusieve tips en ervaringen met jou.


  • Mail 1: de voordelen van een vennootschap.
  • Mail 2: veilig met verzekeringen.
  • Mail 3: 5 ultieme tips als uitsmijter.

Na die drie mails ben je helemaal klaar om even ver te springen als Olga! 

 


Benieuwd naar de verhalen van de andere Verspringers?

Verspringer Chloé

Chloé Hoornaert, vakvrouw

Lees meer
Verspringer Hiram

Hiram Bonheur, handelaar

Lees meer
Verspringer Igor

Igor Comeyne, cateraar

Lees meer
Karst

Karst Vereecken, student-ondernemer

Lees meer
Verspringer Mohamed

Mohamed Lamkoref, consultant

Lees meer
Mama ondernemer Phaedra

Phaedra Lybaert, horeca-uitbater en mama

Lees meer