6 waardevolle lessen voor starters van Elon Musk

13 oktober 2016 door Jilles Sel

elonmusk.jpg

‘The sky is the limit’. Als iemand het mag zeggen, is het Elon Musk wel. De intussen wereldberoemde ondernemer stond ooit mee aan de wieg van PayPal. Vandaag scheert hij hoge toppen met zijn elektrische Tesla-bolides en Falcon-raketten om Mars te koloniseren. En dat heeft hij onder meer te danken aan zijn liefde – en neus – voor zakendoen. Deze zes lessen zou hij elke ondernemer meegeven.

1. ‘Weet te overtuigen’

In 1995 verliet een jonge Elon Musk Stanford University om zich op het ondernemerschap te storten. Samen met broer Kimbal begon hij Zip2, een online stadsgids voor kranten, waaraan hij het gros van zijn inkomen en vrije tijd spendeerde. Die inspanning betaalde zich dubbel en dik terug: vier jaar later kocht computerfabrikant Compaq de site over, voor een riante som van maar liefst 307 miljoen dollar.

Dagen en nachten klopten de broertjes Musk om investeerders, partners en klanten te overtuigen van een ongewoon idee. Hun elevator pitch maakte kennelijk het verschil.

2. ‘Laat je omringen door specialisten’

Zip2 deed de kassa rinkelen, en met het geld van de overname begon Musk een nieuw avontuur. Internet stond nog in z’n kinderschoenen, maar dat hield hem niet tegen om het online betaalplatform X.com op te richten. Financiële kennis had hij niet, maar Musk liet zich door cijferspecialisten omringen. Het vervolg: X.com werd PayPal, dat voor een monsterbedrag naar eBay ging.

 

  Diezelfde raad geeft ook ondernemer Hans Borremans: schakel mensen met een specifieke expertise in - zoals een boekhouder of advocaat - en je bespaart jezelf veel tijd en moeite.                                                                  

3. ‘Kom voorbereid voor de dag’

Van een online betaalplatform over Tesla-auto’s tot de Falcon-raket: Musk betreedt telkens een nieuw domein, waarin hij successen weet te boeken. Toeval? Geen sprake van. De man is een meesterplanner, met een uitgestippelde strategie en een duidelijke bestemming voor ogen. En laat dat nu net Mars zijn voor SpaceX.     

 

  Om goed voorbereid van start te kunnen gaan moet je eerst een business- en financieel plan Hulp nodig? Dit uitstekende voorbeeld met template helpt je op weg.

4. ‘Trek talent aan’

Musk staat niet per se bekend als sociale of emotionele leider, maar geniet toch een immense populariteit onder studenten en medewerkers. Dat komt omdat hij inspireert met andere kwaliteiten: zo heeft hij een arendsoog voor talent en stuurt hij zijn troepen vurig aan om hun missies te volbrengen.

 

De eigenzinnige ingenieur zit er niet om verlegen om zelf aanwervingen te doen. En gelijk heeft hij: kies je profielen altijd grondig uit. Deze acht weetjes leren je wat je team maakt of kraakt.

5. ‘Hou vol’

Toen het even minder ging met X.com, overwoog de raad van bestuur om Musk te ontslaan als CEO. Die laatste kreeg dat nieuws op huwelijksreis, maar nam de eerstvolgende vlucht om die beslissing aan te vechten. Met succes. Ook Tesla Motors bevond zich ooit op de rand van faillissement toen investeerders zich terugtrokken. Google lag op de loer, maar Musk wist zijn geesteskind te reanimeren.

 

  Een rasechte ondernemer herken je niet aan zijn diploma’s of uniform, maar wel aan zijn gedrag. En doorzettingsvermogen is maar één van de typische trekjes die je snel oppikt.

6. ‘Droom groots’

Toen Musk zijn intrede maakte in de ruimte- en luchtvaartindustrie, werd hij op hoongelach onthaald. ‘Een zoveelste multimiljonair met een uit de hand gelopen hobby’, klonk het. Enige tijd later verraste hij vriend en vijand met plannen om raketten te hergebruiken, en zo duurzame ruimtevaart mogelijk te maken. Het resultaat: SpaceX is intussen een geduchte concurrent van kleppers als Boeing.

 

Dit alles maakt van Musk een schoolvoorbeeld van de ‘moonshot thinker’. In deze blogpost ontdek je wat je nog kan leren van zijn intergalactische ambitie.

Jilles Sel

Geschreven door Jilles Sel

Jilles Sel werkt al 3 jaar als Online marketeer bij Xerius. Via zijn passie voor marketing wil hij iedereen ervan overtuigen dat ondernemen de mooiste ‘job’ is die er bestaat.

Download nu: 10 stappen naar je eigen zaak

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger