<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Zelfstandige worden in eenmanszaak of vennootschap? De voor- en nadelen op een rij

10 januari 2018 door Sara Heemskerk

Zelfstandige worden is knopen doorhakken. Een van de de eerste en belangrijkste beslissingen die je moet nemen als je zelfstandige wordt, is de keuze voor de ondernemingsvorm van je bedrijf: eenmanszaak of vennootschap. Om je te helpen bij je keuze, zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Prijszetting: welke methode is ideaal voor jou?

20 december 2017 door Peter Forceville

Hoeveel ben je waard? Naast een tv-programma waarbij men streeft naar zoveel mogelijk nullen vóór de komma, is dit een vraag waar veel starters mee worstelen. Begrijpelijk: prijszetting ís soms een taaie brok. Enerzijds verwachten klanten iets voor een bepaald budget, anderzijds heb je je eigen kosten en inkomsten. Gastblogger en prijsexpert Peter Forceville schept klaarheid.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Freelance journalist Jeroen: “Informeer je over sociale en fiscale opties.”

12 december 2017 door Nik Tilkin

Al in zijn studententijd wist Jeroen dat hij in de journalistiek wou belanden. Maar door een gebrek aan ervaring en een krimpende krantenmarkt werkte hij eerst een aantal jaar als barman. In het buitenland. Tijdens de zomers was hij aan de slag op een Franse camping, in de winters in een Oostenrijkse après-skibar. Tot hij alsnog een job als journalist aangeboden kreeg. Lang moest hij niet nadenken. “Geduld is een schone deugd”, vat Jeroen samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een boekhouder kiezen: 5 gouden tips

22 november 2017 door Debby Buys

Begin je een eigen zaak, dan wacht je een doolhof van fiscale regels en administratieve verplichtingen. Gelukkig hoef je er niet in te verdwalen. Meer nog, met een goede boekhouder hoef je dit mijnenveld zelfs nooit in. Maar waar begin je je zoektocht? Wij geven je vijf tips.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Hoe selfmade woman Isabelle een verzorgingslijn uitbracht

14 november 2017 door Evelien Verschroeven

“Mijn vader was een ondernemer die vroeger sneeuwmannen met mij maakte in de tuin. Ik wil en kan hetzelfde doen met mijn dochter.” Aan het woord is Isabelle Ulenaers, voormalig business consultant en nu ondernemer met een eigen huidverzorgingslabel. Het gebrek aan natuurlijke ingrediënten in huidcrèmes was voor Isabelle de trigger om een eigen merk op de markt te brengen. Nadat ze in contact kwam met begeesterde CEO’s, besloot ze om haar droom na te jagen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Starten met een vrij beroep: ook mogelijk in bijberoep!

09 november 2017 door Steven Grielens

Na haar studies wou kinesiste Sanne absoluut aan de slag in het buitenland. Australië lonkte, maar uiteindelijk vertrok ze naar Zwitserland. Een overhaaste beslissing, bleek achteraf. Na twee jaar keerde ze terug naar België en moest ze opnieuw van nul beginnen. Na een interimjob vond ze gelukkig snel werk: als loontrekkende in een woonzorgcentrum, en met de hulp van Xerius ook als zelfstandige in bijberoep.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Boekhouding eenmanszaak: zelf doen of hulp inschakelen?

08 november 2017 door Pieter Devloo

Zo’n 62% van de starters waagt zijn eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Logisch, want die ondernemingsvorm is makkelijk en goedkoop op te richten. Bovendien volstaat een beperkte, ‘vereenvoudigde’ boekhouding. Al is die term wat misleidend, waarschuwt onze gastblogger Pieter Devloo. Uit zijn ervaring als boekhouder legt hij uit wat je zelf kan doen, en waarom dat niet altijd een goed idee is.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo ging Zhong Yuan Xu in 4 fases naar een lean start-up

01 november 2017 door Evelien Verschroeven

De rode draad doorheen Zhong Yuan Xu’s professionele leven? Complementariteit. Aan de UGent werd Jan Hollez eerst zijn thesisbegeleider en daarna medeoprichter van POSIOS. “We waren verschillend maar hadden hetzelfde doel voor ogen”, legt Zhong uit. Enkele jaren later smolt POSIOS samen met Lightspeed, om dezelfde reden. Zhong: “Zij zaten in de retailsector, wij in de horeca. Samenwerken was gunstig voor beide partijen.”

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Starten als zelfstandig thuisverpleegkundige: 5 tips van Kristien

31 oktober 2017 door Marc Hellemans

Sommigen beschouwen het bijberoep als de ideale springplank naar een carrière als ondernemer. Anderen zien het dan weer als welkome afwisseling naast hun job in loondienst. Kristien Telen hoort daarbij: na 17 jaar als verpleegkundige in loondienst waagde ze zich aan thuiszorg in bijberoep. Haar ervaring vertaalt ze naar deze vijf tips voor zelfstandige thuisverpleegkundigen in spe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

6 ondernemerstips van Pieter-Jan Vandendriessche, het brein achter Tripodmaker

19 oktober 2017 door Evelien Verschroeven

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat ondervond ook burgerlijk ingenieur Pieter-Jan Vandendriessche. Op de schoolbanken droomde hij al van een eigen zaak, maar toch belandde hij eerst in een groot bedrijf. Daar verdiepte hij zich in de wondere wereld van 3D-printing, wat uiteindelijk leidde tot het ontwerp van zijn eigen 3D-printer en de start van zijn fulltime ondernemerscarrière.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger