Zelfstandige worden? Zet de stap zonder zorgen

Zelfstandige worden is de droom van veel mensen. Die droom omzetten in de praktijk is makkelijker dan je denkt. Bij elke vraag krijg je het antwoord van de meest ervaren gids die je kan dromen: Xerius.

Zelfstandige worden start met een goede voorbereiding

Een goed voorbereide zelfstandige is er twee waard. Hak daarom enkele cruciale knopen door voor je de sprong waagt. Xerius geeft jou gouden advies, en zorgt ervoor dat jij de beslissingen neemt die perfect bij jou passen.
Teken een waterdicht business plan uit

Wat de trailer is voor een film, dat is het business plan voor je zaak: een ijzersterk voorproefje van wat komen gaat. Je vertelt wie je bent, wat je plannen zijn, hoe je dat wil realiseren en met wie. Een goed ondernemingsplan trekt investeerders, banken en partners over de streep. En je beschikt over een kompas dat altijd de juiste richting toont voor je zaak.


Een business plan uittekenen is niet altijd verplicht. Maar het is wel verstandig om het hart ervan op papier te zetten: je financiële plaatje. Hoe ga je jouw activiteiten financieren? Hoeveel zal je verdienen? Volstaat dat voor de huur van je pand en de aankoop van materiaal? Zo weet je meteen of zelfstandige worden betekent dat je ergens moet aankloppen voor extra centen.


Je ondernemingsplan opstellen is geen raketwetenschap. Xerius geeft jou graag praktische tips, waarmee je een heel eind springt. Inclusief een handig Business Model Canvas!

Stel je ondernemingsplan op


Hoeveel ga je verdienen als zelfstandige?

Dat is natuurlijk de vraag van 1 miljoen. Hoeveel factureer je aan je klanten? Wat hou je daarvan over? Hoeveel dagen per jaar moet je aan de slag? Dat reken je allemaal uit met de bruto-netto-calculator, een handig stukje gereedschap dat Xerius ontwikkelde voor starters zoals jij. Je ziet: met de hulp van Xerius is zelfstandige worden echt makkelijker dan ooit.

Bereken je inkomen als zelfstandige 


Kies de boekhouder die bij je past

Je mag de boekhouding in principe zelf doen, maar dat is echt geen cadeau. Er komt immers veel rompslomp bij kijken, die een boekhouder of accountant van je schouders neemt. Sterker nog: de juiste partner bespaart jou zelfs geld. Je krijgt immers een realistische kijk op je financiële situatie, waardoor je juistere beslissingen kan nemen.


Hoe vind je de boekhouder die past bij jouw type van activiteit? Welke service mag je verwachten voor je budget? Ook daarover weet Xerius jou veel te vertellen. Zoveel zelfs, dat we er een aparte infopagina over penden.

Vind de juiste boekhouder 


Eenmanszaak of vennootschap?

Je keuze is geen kwestie van kop of munt. Zowel eenmanszaak als vennootschap hebben hun eigen kenmerken op het vlak van aansprakelijkheid, formaliteiten, besluitvorming, winstverdeling, boekhouding, fiscaliteit en opvolging. Zet daarom alle voor- en nadelen op een rij, en kijk in welke richting de balans doorslaat. Dat kan makkelijk met de pagina hieronder, waar we alle plussen en minnen voor jou netjes hebben opgelijst.

Vennootschap of eenmanszaak 


Welke steunmaatregelen kan jij genieten?

Als je zelfstandige wordt, kies je ervoor om zelf je boontjes te doppen. Bij dit spannende avontuur krijg je – naast tonnen respect, want jij neemt je toekomst echt in eigen handen – ook veel steun. Van Xerius uiteraard, maar ook van de overheid. Ontdek op welke steunmaatregelen jij kan rekenen, en maak zo je opstart ook financieel gemakkelijk.

Ontdek je steunmaatregelen


Welke verzekeringen heb je nodig?

Zelfstandige worden heeft ook gevolgen voor je bescherming. Daar moet je namelijk zelf voor zorgen. Zal je later voldoende pensioen ontvangen? Krijg je een inkomen als je arbeidsongeschikt wordt? Ben je beschermd bij de uitvoering van je job? Xerius geeft jou een handig overzicht van alle mogelijke dekkingen, van absoluut noodzakelijk tot geruststellend om te hebben.

Bescherm jezelfKlaar met je voorbereiding? Zet de stap naar ondernemerschap.

Succesverhalen die individueel worden geschreven zijn op één hand te tellen. Ook bij het starten van een zaak is ondersteuning meer dan welkom. Die krijg je bij Xerius ondernemingsloket, waar je – naast waardevol advies van experts die al heel wat watertjes hebben doorzwommen – ook terecht kan voor:

  • je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen
  • de activering van je ondernemingsnummer als btw-nummer
  • je aansluiting als zelfstandige
  • ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals de aanvraag van vergunningen

Om zelfstandige te worden is je bezoek aan een ondernemingsloket verplicht. Zo ben je perfect in orde met alle wettelijke verplichtingen.

Je eenmanszaak opstarten? Dat kan snel en eenvoudig.

Klik gewoon op de knop hieronder, en je schiet online uit de startblokken. Xerius ondernemingsloket neemt jou daarbij heel wat werk van de schouders.

Start je eenmanszaak 

Je vennootschap oprichten? Een kolfje naar onze hand.

Een vennootschap heeft iets meer voeten in de aarde, maar Xerius ondernemingsloket slaat graag de hand aan de ploeg. Wij helpen jou bij alle stappen die je moet zetten voor een succesvolle start.

Richt je vennootschap op 

Kom langs of geef ons een belletje

Wij staan tot je dienst zoals jou past. Je bent van harte welkom in het Xerius ondernemingsloket van je keuze, ergens in jouw buurt. Ook via de telefoon helpen wij jou graag verder.

Bel of maak online een afspraak 
Je statuut als zelfstandige

Start je op via Xerius? Dan is je statuut meteen helemaal in orde. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over extra stappen.

Je sociale rechten van A tot Z

Zelfstandige worden betekent dat je toegang krijgt tot een specifiek pakket sociale rechten. Die komen van pas op belangrijke momenten in je leven. Denk maar aan de ooievaar die langskomt, een periode van arbeidsongeschiktheid en je oververdiende pensioen. Op elk van deze momenten staan de experts van Xerius voor jou klaar. Lees maar:

Alles over je sociale bescherming 


Je sociale bijdragen van Z tot A

Je geniet sociale rechten omdat je sociale bijdragen betaalt. Maar hoe wordt je bijdrage precies berekend? Kan je meer of minder betalen? En welke oplossingen zijn voorhanden wanneer je zaak vierkant draait? Je leest er alles over met een klik op de knop.

Alles over je sociale bijdragen