Zelfstandig worden

Jij droomt ervan een eigen zaak te starten? Dat is één van de boeiendste stappen die je kan zetten in je leven. Kijk maar eens welke fraaie uitdrukkingen er bestaan voor jouw beslissing: op eigen benen staan, je vleugels uitslaan, zelfstandig zijn. 

Zelfstandig worden is dus een uitstekend idee. En je opstart via Xerius regelen is zelfs jouw tweede goede idee op rij.


Vóór je start met je onderneming: de voorbereiding

Nog voor je uit de startblokken schiet, moet je veel knopen doorhakken. Welke ondernemingsvorm kies je? Met wie werk je samen? Welke investeringen staan op het menu? Die hele waslijst aan beslissingen handel je correct en overzichtelijk af dankzij Xerius Drive.


Xerius ondernemingsloket ontwikkelde deze unieke tool voor mensen die hun droom over een eigen zaak meer gestalte willen geven. Je vindt er het antwoord op vragen zoals:

  • welke kennis moet ik bewijzen voor mijn activiteit?
  • welke ondernemingsvorm past het best bij mijn plannen?
  • hoe maak ik een kostenplaatje van mijn project?

Alle informatie kan je bewaren, laten bezinken, wijzigen en delen met je boekhouder. Dat maakt Xerius Drive tot een onmisbare – en gratis – gps voor jou als startende ondernemer.

Laat je begeleiden

De opstart van je eigen zaak

Geen moment is zo emotioneel en spectaculair als de start. Bij een Formule I wedstrijd. Bij de lancering van een raket. Bij je nieuwe bestaan als zelfstandige. Anders dan bij sportwedstrijden – waar een duwtje in de rug reglementair verboden is – kan jij bij je start wel ondersteuning krijgen.


Zo garandeert Xerius ondernemingsloket jou een vliegende start van je zaak. Wij nemen heel wat verplichte poespas van je schouders, zodat jij meer tijd vrij hebt om te ondernemen. Zo zorgen wij voor:

  • je inschrijving in de KBO
  • de activatie van je btw
  • je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds
  • de vergunningen die je nodig hebt.
Eenmanszaak starten
Vennootschap starten

Je zelfstandige statuut

De volgende stap op weg naar je eigen zaak is je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt dan elk kwartaal sociale bijdragen, waardoor je als zelfstandige geniet van sociale bescherming. Denk maar aan gezinsbijslag, de opbouw vaneen wettelijk pensioen, de terugbetaling van medische kosten en een uitkering wanneer het wat minder goed gaat.


In welke categorie je valt heb je niet zomaar voor het uitkiezen. In welk vakje hoor jij precies thuis? Dat kom je hier te weten.

Sociaal statuut bepalenJezelf verzekeren

De medaille “vrijheid, blijheid” heeft ook een keerzijde. Als zelfstandige kan je niet terugvallen op de uitgebreide bescherming van iemand in loondienst of een ambtenaar. Word je ziek of krijg je een ongeval, dan moet je zelf een vangnet voorzien. 


Hetzelfde liedje voor je pensioen. Wil je na een loopbaan van hard werken niet in de pensioenkloof donderen? Pluk dan op eigen houtje een extra appeltje voor de dorst. 


Maar het goede nieuws is: door zelf te zorgen voor een vervangingsinkomen en een hoger pensioen bespaar je aardig op je belastingen!

Ontdek onze verzekeringen