Welke subsidies kan jouw zaak krijgen?

Jouw ondernemerschap verdient alle steun. Ook van de overheid. Daarom hebben zowel kleine als grote ondernemingen recht op subsidies. Xerius helpt jou met de aanvraag.

Als ondernemer zit je geen seconde stil. Elke dag opnieuw kijk je uit naar nieuwe kansen om te groeien. Dat is goed voor de economie, dus geeft de overheid financiële duwtjes in de rug. Kom jij in aanmerking voor subsidies of steunmaatregelen? Xerius pluist het voor jou uit en helpt bij de aanvraag. Krijg je toch geen subsidie? Dan heb je ook geen kosten. Dus waarom zou je je kans niet wagen? Je kan er alleen maar bij winnen.


Elke onderneming, klein of groot, kan subsidies aanvragen.

Het aantal subsidies en steunmaatregelen is haast niet te tellen. Of je nu een eenmanszaak bent, een vzw of een handelsvennootschap met rechtspersoonlijkheid – er liggen altijd appels in de kast voor jou. Op welke subsidies jij recht hebt en hoeveel je precies krijgt? Dat hangt af van de categorie waarin je thuishoort: kleine, middelgrote of grote onderneming.


Een kleine onderneming…

 • telt minder dan 50 werknemers;
 • heeft een jaaromzet van maximum € 10 miljoen of balanstotaal van maximum € 10 miljoen.
 • voldoen aan het zelfstandigheidscriterium. Bestaat er een link met één of meer andere ondernemingen, in de vorm van 25% van het kapitaal of een kwart van de stemrechten? Dan worden de cijfers van deze onderneming(en) meegeteld. Meer info over dit ingewikkelde regeltje vind je hier.

Middelgrote ondernemingen…

 • hebben minder dan 250 werknemers;
 • boeken een jaaromzet niet hoger dan € 50 miljoen en/of een balanstotaal niet hoger dan € 43 miljoen;
 • voldoen eveneens aan het zelfstandigheidscriterium

Een grote onderneming…

 • is elke onderneming die één van de bovenstaande criteria overschrijdt;
 • heeft haar voornaamste exploitatiezetel in Vlaanderen.

Voor welke investeringen kan je subsidies krijgen?

Dat zijn er heel wat, zoals je hierboven kon lezen. We hebben ze samengevat in een handig overzicht onderverdeeld in 3 categorieën, met enkele verhelderende voorbeelden.
Subsidies voor je onderneming

Plan je investeringen om je onderneming ecologischer of milieuvriendelijker te maken? Ga je je pand renoveren? Of ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuw product? Dan kan je rekenen op subsidies. Maar ook als je hinder ondervindt van wegenwerken kan je op steun rekenen. 

Overzicht subsidies voor je ondernemingSubsidies voor de mensen in je onderneming

Stilstaan is achteruitgaan. Groeit jouw onderneming en is daarvoor extra personeel of opleiding nodig? Of wil je werk maken van een meer wendbare en werkbare organisatie? Dan is er een heel gamma aan subsidies waar je aanspraak op kan maken.

Overzicht subsidies personeel Subsidies voor internationale en omvangrijke initiatieven

Ook wanneer België te klein wordt voor jouw onderneming zijn er steunmaatregelen die je kan aanspreken. Wil je met jouw onderneming een nieuwe buitenlandse markt aanboren? Kijk dan zeker even na of je geen recht hebt op een subsidie.

Overzicht subsidies internationalisering 
Subsidie aanvragen

Belangrijk: schakel Xerius in vóór je de investering doet


De Vlaamse overheid kijkt naar de toekomst. Daarom moet je de overgrote meerderheid van haar subsidies – op enkele uitzonderingen na, zoals bij renovatie en transport – vooraf aanvragen. Met andere woorden: je polst eerst voor steun, doet vervolgens de investering en krijgt daarna het geld van je subsidie. Klop daarom tijdig aan bij Xerius, nog vóór je de investering doet.

 

Twee voorbeelden uit het echte leven.

Hoeveel subsidie jij precies krijgt? Dat is voor iedereen verschillend, want het bedrag hangt af van de grootte van je onderneming en je investering. Twee voorbeelden maken dat duidelijk.

Voor een investering in veiliger wegtransport: € 4.590,60

Begin 2019 kocht een houthandelaar uit Mariakerke een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton. Hij investeerde meteen in een rijassistentiesysteem, een camerasysteem en diefstalbeveiliging. Daarvoor kreeg de onderneming € 4.590,60 steun.

De overheid voorziet een maximumbedrag van € 5.000 per vrachtwagen en € 100.000 per onderneming. Deze subsidie kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden. Enige voorwaarde: je facturen dateren van 1 januari 2017 of later.

Voor de renovatie van de verlichting: € 3.734,44

Op basis van een lichtstudie stelde een grootwarenhuis in Drongen een aannemer aan. Zijn opdracht: alle oude armaturen vervangen door nieuwe, met ledverlichting en kloksturing. Daarvoor kreeg de winkel € 3.734,44 subsidie.

Het subsidiebedrag voor energiezuinige verlichting kan oplopen tot € 15.000. Voorzie je meteen ook daglichtsturing? Dan kan je zelfs tot € 20.000 krijgen.

 

Xerius doet het papier- en dossierwerk voor jou.

Een subsidie koop je niet in de supermarkt, waar je tussen de rekken wandelt en in je mandje legt wat je nodig hebt. De aanvraag is een lange en complexe procedure, waarbij veel administratief, juridisch en fiscaal werk komt kijken.


Omdat jij vast wel andere dingen te doen hebt, neemt Xerius dit proces helemaal van jou over. We bekijken eerst welke subsidies jij kan krijgen en of je er kans op maakt. Van het allerkleinste steuntje in de rug tot de grote kanonnen: elke steunmaatregel nemen we onder de loep, op alle niveaus: Europees, federaal, regionaal, gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk.


Vallen er inderdaad kansen te grijpen? Dan doen we al het papierwerk en stellen een dossier voor jou samen. Indien nodig doen we beroep op extra expertise of de juiste partners, zoals Vlaio, Fluvius en Fit. Met andere woorden: we maken jouw aanvraag ijzersterk en waterdicht.

 
Subsidie aanvragen

Geen subsidie? Geen kosten!

De toekenning van een subsidie hangt af van veel factoren. Die hebben jij noch Xerius allemaal in de hand. Daarom gebeurt het wel eens dat een ijzersterk dossier toch een njet te horen krijgt.


In dat geval rekent Xerius geen kosten aan. Je kan je dossier dus met een gerust hart aan ons toevertrouwen. Je neemt geen enkel risico.


Haal je de subsidie wel binnen? Dan vraagt Xerius 10% van het door jou ontvangen subsidiebedrag. Daarmee betalen wij de kosten voor het papierwerk, de analyse van het dossier en de argumentatie van je aanvraag.
3 uitstekende redenen om je subsidie aan te vragen via Xerius.

 1. Xerius doet het uitgebreide papier- en dossierwerk, zodat jij kan bezig zijn met je zaak.
 2. Door onze expertise maak je meer kans op een subsidie.
 3. Krijg je de subsidie toch niet, dan rekent Xerius geen kosten aan.

 

Je subsidie aanvragen via Xerius is erg makkelijk

Dien je aanvraag online in.

 • Xerius onderzoekt a) op welke subsidies jij recht hebt, en b) of je een kans maakt bij de aanvraag.
 • Is dat het geval? Dan neemt onze subsidiecoach contact op voor een afspraak. Daar geef jij de coach een mandaat om de subsidie aan te vragen, ondertekenen we een dienstverleningscontract en krijg jij een vordering van voorschot.
 • Na betaling van het voorschot maken wij een ijzersterk aanvraagdossier. Daarbij doen we beroep op extra expertise indien nodig.
 • Krijg je de subsidie? Dan krijg je een eindfactuur.
 • Krijg je de subsidie niet? Dan krijg je het voorschot terug.

Persoonlijke gegevens

Omschrijving

Misschien vraag je je dit nog af?

 
 • Word ik belast op de subsidies die ik krijg?

  Ja en neen. Elke subsidie die je onderneming krijgt – zowel Vlaams, federaal als Europees – wordt belast als een opbrengst. Dat gebeurt op het ogenblik van ontvangst, behalve bij kapitaalsubsidies. Deze worden geleidelijk belast, naargelang de afschrijving ervan.

  Sommige subsidies ontsnappen wel aan de fiscus. Deze steunmaatregelen zijn belastingvrij:

  • Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

  • Aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden (AWI)

  • Gewestelijke investeringssteun

  • Ecologiepremie+

  • Strategische Transformatiesteun

  • Investering ecologisch en veilig transport

  • Gewestelijke innovatiesteun

  • Ontwikkelingsproject

  • Onderzoeksproject

  • Gewestelijke premies hinder door openbare werken

  • Hinderpremie

  • Sluitingspremie


  Blijven dus wel belastbaar: 

  • de KMO Groeisubsidie

  • KMO Portefeuille

  • het Europees Sociaal Fonds 

  • de FIT