Benut optimaal je RIZIV toelage als apotheker

Als RIZIV geconventioneerde apotheker kan je elk jaar recht hebben op een toelage Sociaal Statuut. Gebruik dit geld om te bouwen aan je pensioen en je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Xerius maakt het jou gemakkelijk: wij begeleiden jou bij je aanvraag en geven je alle advies.

Wat is je RIZIV-toelage Sociaal Statuut?

Jij voert de verplichtingen van de RIZIV-conventie hoog in het vaandel, en dat verdient een beloning. Zo heb jij onder bepaalde voorwaarden recht op een jaarlijkse RIZIV-toelage. 


Je krijgt deze RIZIV-premie “Sociaal Statuut” niet op je bankrekening gestort, maar kan deze wel gebruiken om meer sociale bescherming en sociale voordelen te genieten. Hiervoor sluit je een zogenaamde “RIZIV-overeenkomst” af bij een verzekeringsmaatschappij. Bij Xerius ben je aan het goede adres.

RIZIV-overeenkomst aanvragen

Hoeveel toelage krijg je als apotheker?

Ben je geconventioneerd apotheker, en werk je gemiddeld minstens 19 uur per week? Dan kom je in aanmerking voor de toelage. Het maakt niet uit of je titularis bent, adjunct, plaatsvervanger of apotheker-bioloog.

Het bedrag dat je ontvangt hangt af van het aantal uren dat je gemiddeld klopt per week.


gemiddeld aantal uur per week

bedrag per jaar

19 tot 28 uur

1.791,30 euro

gemiddeld aantal uur per week

bedrag per jaar

28 tot 38 uur

2.686,91 euro

gemiddeld aantal uur per week

bedrag per jaar

38 uur of meer

3.582,59 euro

Maak het jezelf gemakkelijk, en laat je RIZIV-overeenkomst verlopen via Xerius.

RIZIV-overeenkomst aanvragen

Tip: breng je RIZIV-toelage meteen in orde na je proclamatie. Want je kan al recht hebben op de toelage voor het jaar waarin je afstudeert.


Waarvoor kan je de RIZIV-toelage gebruiken?

Je RIZIV-toelage is bedoeld om je sociale bescherming te vergroten. Met andere woorden: om je pensioen op te bouwen of om je inkomen te beschermen bij ziekte en invaliditeit. Xerius biedt verschillende oplossingen, zodat je de bescherming kan kiezen die het beste bij jou past.


Xerius Planet4Life (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je aan de slag bent als zelfstandig apotheker. Bij arbeidsongeschiktheid ontvang je een volwaardig vervangingsinkomen, terwijl je tegelijk spaart voor een aanvullend pensioenkapitaal. Bovendien kan je kiezen voor een bijkomende verzekering Gewaarborgd Inkomen, zodat je reeds vanaf de tweede maand een vervangingsinkomen ontvangt.

Meer weten

Xerius Planet4More (Sociaal VAPZ)

De ideale oplossing wanneer je helemaal wil focussen op je pensioen of apotheker bent met een bediendencontract. Je gebruikt je RIZIV-toelage om een mooi aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. Bovendien ben je beschermd met een basisdekking bij arbeidsongeschiktheid. Val je langdurig buiten strijd? Dan springt Xerus bij in je pensioenopbouw.

Meer weten

Verzekering Gewaarborgd inkomen

Je zet je RIZIV-toelage 100% in op de bescherming van je inkomen bij ziekte of ongeval. Deze oplossing kan je tot in de puntjes afstemmen op je situatie en je wensen.

Meer weten

Beperk je bescherming niet tot je RIZIV-toelage

Vul deze aan met verzekeringen die je zelf financiert. Dan pluk je immers een mooie belastingbesparing. De pensioenadviseur van Xerius vertelt er jou graag alles over.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Dat kunnen we goed begrijpen. In het aanbod verzekeringen voor zelfstandigen vindt een kat haar jongen niet terug. Elke aanbieder heeft een eigen pakket met andere formules.


Daarom is het zo’n goed idee om je te laten begeleiden door de experts van Xerius. Zij lichten jouw situatie door, en raden jou de verzekeringen aan die daar het beste bij passen. Zo ben je perfect op maat beschermd. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Laat je contactgegevens achter via onderstaand formulier, en wij bellen je vandaag of morgen nog op om een afspraak te maken.

  

Persoonlijke gegevens

Hoe gebruikt Sandra (28) haar RIZIV-toelage?

Je collega apotheker krijgt jaarlijks 2.686,91 euro van het RIZIV in haar Xerius Planet4Life.

 • bij arbeidsongeschiktheid ontvangt zij een uitkering van 1.249 euro per maand.
 • tijdens deze periode van inactiviteit stort Xerius 312 euro per maand in haar pensioenpot. Op dat pensioenkapitaal garandeert Xerius een gewaarborgd rendement.
 • bereikt Sandra de voorziene eindleeftijd van 67 jaar? Dan krijgt zij een kapitaal van minstens 76.800 euro, vermeerderd met een eventuele winstdeling.
Bedragen volgens de tariefvoorwaarden van Xerius OVV per 24/08/2022 bij een volstorte referentieperiode.

Zo makkelijk is de aanvraag voor je RIZIV-overeenkomst als apotheker

 1. Sluit een RIZIV contract af, dit doe je bijvoorbeeld via Xerius
 2. Xerius bezorgt je contractgegevens aan het RIZIV. Voldoe je aan de basisvoorwaarden voor de toelage? Dan maakt het RIZIV in juli automatisch een premieaanvraag aan. Daarnaast berekenen ze het bedrag van de toelage dat je volgens hen krijgt. Dat is het zogenaamde evaluatieresultaat.
 3. Dat evaluatieresultaat kan je in de periode juli – augustus bekijken in ProGezondheid.
  • Heb je volgens de evaluatie van het RIZIV recht op het maximumbedrag? Dan hoef je geen enkele actie te ondernemen.
  • Heb je geen recht op het maximumbedrag? Of heeft het RIZIV extra gegevens nodig van je? Dan kan je deze via ProGezondheid bezorgen.
  • Maakt het RIZIV voor jou geen automatische premieaanvraag omdat je volgens hen niet voldoet aan de basisvoorwaarden? Dan kan je via ProGezondheid alsnog een premieaanvraag indienen.
 4. Vanaf september neemt het RIZIV een beslissing en betalen ze je toelage uit.
 5. Wanneer het RIZIV je toelage betaalt, komt het rechtstreeks binnen bij Xerius. Wij storten de bedragen in de bescherming die jij hebt gekozen, en brengen jou daarvan meteen op de hoogte.
RIZIV-overeenkomst aanvragen

Ben je voor je sociaal statuut aangesloten bij Xerius? Doe dat ook voor je RIZIV-overeenkomst. Door deze centralisatie kunnen wij jouw sociale bescherming optimaliseren. Met andere woorden: je bent maximaal beschermd.


Meestgestelde vragen

Vragen over je RIZIV-toelage

 • Aan welke voorwaarden moet ik als apotheker voldoen om de toelage te krijgen?
  Het volstaat om geconventioneerd te zijn en gemiddeld minstens 19 uur per week te werken.
 • Moet ik zelfstandig zijn om recht te hebben op de toelage?

  Neen, je kan zowel loontrekkend als zelfstandig de RIZIV-toelage voor apothekers krijgen. De enige voorwaarden: geconventioneerd zijn en minstens halftijds werken.

 • Hoe wordt mijn RIZIV-toelage betaald?

  Het RIZIV betaalt elke goedgekeurde aanvraag uit aan Xerius. We zetten het even op een rijtje voor je geleverde prestaties in 2023:

  • In juli 2024 maakt het RIZIV een automatische premieaanvraag voor je aan, en berekent het bedrag waarop je recht hebt;
  • In de periode juli – augustus 2024 kan je het evaluatieresultaat raadplegen in MyRiziv;
  • Vanaf september 2024 neemt het RIZIV de definitieve beslissingen en kunnen zijn tot uitbetaling overgaan.
  • Zodra wij de toelage ontvangen, storten we deze in de beschermingen die jij koos. Daarvan krijg je meteen een bevestiging.

   

  Afwijkingen kunnen altijd optreden. In dat geval brengt het RIZIV of Xerius jou op de hoogte.

 • Kan ik mijn RIZIV-toelage aftrekken van mijn belastingen?

  Neen, want je betaalt de toelage niet zelf. Daarom kan je er geen fiscaal voordeel op genieten. Dat kan wel met een sociale bescherming die je zelf financiert. Dat is een prima idee, want je pensioen en je inkomen zijn dan nog veiliger, en je bespaart mooi op je belastingen.

   

  Meer weten

Vragen over je sociale bescherming

 • Kan ik mijn bescherming nog verder aanvullen?

  Ja, dat is mogelijk. Sterker nog: het is zelfs heel verstandig om niet alleen op je RIZIV-toelage te rekenen.

  Neem nu bijvoorbeeld je pensioen als zelfstandige. Dat schommelt rond de armoedegrens. Daarom moet je zelf zorgen voor een aanvullend pensioenkapitaal, zodat je na een loopbaan van hard werken je levenscomfort kan behouden.

  Ook je inkomen moet je als zelfstandige zelf beschermen. De kans dat je langdurig ziek wordt, is immers 1 op 10. Hoe beter je beschermd bent, hoe makkelijker je de gevolgen van je arbeidsongeschiktheid kan opvangen.

  Xerius biedt jou interessante oplossingen, zowel voor de opbouw van je pensioen als voor de bescherming van je inkomen. 

 • Kan ik mijn RIZIV-toelage combineren met een VAPZ dat ik zelf betaal?

  Dat kan inderdaad, en dat is slim. Want zo pluk je volop de belastingbesparing tot 64% die je met een VAPZ kan genieten. Dat voordeel wordt immers niet benut door een VAPZ dat je met je RIZIV-toelage betaalt.

  Als zorgverstrekker kan je zowel zelfstandig als in loondienst van dit fiscaal voordeel genieten.

  Verder staan de twee beschermingen los van elkaar. Je RIZIV-toelage heeft dus geen invloed op het VAPZ dat je zelf afsluit, of omgekeerd. 

 • Telt het kapitaal dat ik opbouw met mijn RIZIV-toelage mee voor de 80%-grens van mijn IPT of POZ?

  Ja, dat telt mee bij de berekening. Je kan dus minder storten in je IPT of POZ, maar dat is geen ramp. Het is zeker geen voldoende reden om RIZIV-toelage links te laten liggen. Vooral niet omdat je een gunstige taxatie geniet op het einde van de rit. Bovendien moet je bij een POZ enkel rekening houden met het kapitaal dat je opbouwt na 1 januari 2018.

Vragen in verband met je keuze

 • Waarom zou ik een RIZIV overeenkomst afsluiten?

  Waarom zou je het niet doen? Als je recht hebt op de RIZIV-toelage, is het jammer om dat geld te laten liggen. Met dit extraatje van het RIZIV zorg je voor een welkome aanvulling op je povere wettelijke pensioen en je magere ziekte-uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

 • Welke optie is voor mij de beste?

  Ben je aan de slag als zelfstandig apotheker?

  Dan is Xerius Planet4Life je slimste keuze. Je bouwt aan je pensioen en beschermt je inkomen bij arbeidsongeschiktheid door ziekte en ongeval.

   

  Ben je apotheker in loondienst?

  Dan geniet je via je werkgever voldoende bescherming bij ziekte en ongeval. Je zet dus beter in op aanvullende pensioenopbouw via Xerius Planet4More.

   

  Is bescherming van je inkomen voor jou cruciaal?

  Dat kan met een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hou wel rekening met het volgende: krijg je een jaar geen RIZIV-toelage, dan ben je evenmin verzekerd.

   

  Overweeg ook een combinatie van deze beschermingen.

  Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een gewaarborgd inkomen van 2.000 euro. Xerius berekent dan welk deel van je RIZIV-toelage je daarvoor nodig hebt. De rest van je toelage gebruik je dan voor de opbouw van je pensioen.

 • Wat is een Xerius Planet4More Sociaal VAPZ?

  Met deze spaarformule leg je de klemtoon op de opbouw van een aanvullend pensioen. Daar gaat 90% van je RIZIV-toelage naartoe. Je geniet op dit geld een kapitaalsgarantie, een gewaarborgd rendement en eventueel een winstdeling. Met andere woorden: je bouwt een stevig pensioenkapitaal op. Daarnaast geniet je ook van een basisbescherming bij arbeidsongeschiktheid.

  Meer over Xerius Planet4More Sociaal VAPZ >

 • Wat is een Xerius planet4Life Sociaal VAPZ?

  Met deze unieke formule combineer je een bescherming bij arbeidsongeschiktheid met aanvullende pensioenopbouw. 80% van je RIZIV-toelage belandt in je pensioenpot, waar je verzekerd bent van kapitaalsgarantie, gewaarborgd rendement en eventueel winstdeling. De andere 20% beschermt jou bij arbeidsongeschiktheid.

  Je hebt bij ziekte recht op maximaal zo’n 24.000 euro per jaar. Dat geld verdeel je tussen een uitkering op je rekening en stortingen in je RIZIV-polis. Met andere woorden: je beschermt zowel je inkomen van vandaag als je inkomen van morgen.

  Meer over Xerius Planet4Life Sociaal VAPZ >

Vragen over je conventionering

 • Wat is het RIZIV eigenlijk? 

  RIZIV staat voor “Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering”. De organisatie doet méér dan je RIZIV-premie uitbetalen. Het RIZIV speelt een cruciale rol binnen de sociale zekerheid. Zij zorgt ervoor dat verzekerde werknemers en zelfstandigen sociale voordelen genieten:

  de geneeskundige verzorging die zij nodig hebben;
  • de (gedeeltelijke) terugbetaling van deze geneeskundige zorgen;
  • een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid of ouderschap.

   

  Als zelfstandig zorgverlener kan je bij het RIZIV ook terecht voor andere diensten. Je bestelt er bijvoorbeeld je geneesmiddelenvoorschriften en getuigschriften voor verstrekte hulp. Ook voor specifieke informatie, terugbetalingen en vergoedingen ben je er aan het juiste adres.

 • Welke stappen moet ik nemen als startende apotheker?

  1. Regel je visum
  Bied je aan bij de Geneeskundige Commissie van de provincie waar je gedomicilieerd bent. Neem je (voorlopige) diploma en identiteitskaart mee.

   

  2. Schrijf je in
  Stuur je aanvraag tot inschrijving (samen met je geviseerde diploma, een attest van goed gedrag en zeden type 1 en een kopie van jouw identiteitskaart) op naar de Provinciale Raad van de orde waar jouw officina gevestigd is.

   

  3. Breng je RIZIV-nummer in orde
  Het inschrijvingsformulier waarin je de RIZIV-conventie aanvaardt, moet ingevuld worden door a) jijzelf en b) de Provinciale Raad. Stuur het daarna op naar het RIZIV. Je ontvangt dan je RIZIV-nummer.

   

  4. Sluit als zelfstandige aan bij een Sociaal Verzekeringsfonds
  Dat doe je voor de opstart van je activiteiten. Uiteraard ben je daarvoor welkom bij Xerius.

   

  5. Sluit aan bij een ziekenfonds naar keuze.

   
 • Ik wil echt alles weten...

  Dan kan je ook de financiële infofiche uitpluizen, net als het solidariteitsreglement en de algemene voorwaarden. 

Wat je nog kan interesseren

Start als verpleegkundige net zoals Ferdi Zels

VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen

Meer over VAPZ
Factuur opmaken Raf Julmiens

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Meer over IPT
Bedrijfsbeheer en beroepskennis Sabri Onal

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Meer over POZ

Wat vind je op deze pagina?