Sparen via Xerius Planet: da’s duurzaam en verantwoord

Klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Het zijn maar enkele facetten die de aandacht voor duurzaamheid, het milieu en de samenleving  doen toenemen. Ook binnen de verzekeringswereld. Ook binnen Xerius. Maar wat is nu eigenlijk duurzaam sparen? En hoe kan je er vanop aan dat je via Xerius Planet jouw spaargeld duurzaam belegt?

Duurzaam sparen: wat betekent dat?

Laten we beginnen met te zeggen dat duurzaamheid over meer gaat dan het milieu en het klimaat. In totaal zijn er 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, de zogenaamde global goals of SDG’s.

Deze kunnen we grosso modo indelen in drie categorieën. Categorieën waar de fondsen, waarin wij je spaargeld beleggen, hoge ogen gooien:

  • milieu, bijvoorbeeld initiatieven voor groene energie of de vermindering van koolstofuitstoot;
  • sociale gelijkheid, zoals genderdiversiteit en het uitsluiten van kinderarbeid;
  • en goed bestuur, waarvoor fiscale transparantie en een onafhankelijke raad van bestuur van groot belang zijn.

In het Engels wordt dit drietal afgekort tot ESG: Environment, Social and Governance (ESG). Een term die je vaak tegenkomt als je iets opzoekt rond duurzaam sparen, verzekeren en beleggen.

In dit document lees je trouwens meer over het ESG-beleid van Xerius.

 

 

 

Hoe garandeert Xerius Planet jou een duurzaam product?

 

Towards Sustainability-label

 

In de jaren ’80 liep er een populaire reclamecampagne waarin medewerkers van godbetert WC-eend hun eigen product aanprezen: “wij van wc-eend adviseren wc-eend”.

 

Wel, wij kunnen wel zeggen dat je bij Xerius Planet volledig duurzaam spaart: de garantie daarvoor zit in het Towards Sustainability-label dat aan Xerius Planet werd toegekend. En dit omdat we jouw spaargeld in Xerius Planet enkel beleggen in duurzame fondsen die hetzelfde keurmerk hebben.

 


Het 'Towards-Sustainability'-label is een kwaliteitsnorm voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen, ontwikkeld door de vereniging die de Belgische banksector vertegenwoordigt (Febelfin). Het is het op één na grootste label van Europa en dé autoriteit die oordeelt over de duurzaamheid van je aanvullend pensioen en andere financiële producten.


Het label 'Towards Sustainability' wordt toegekend door een labelbureau waarin zowel vertegenwoordigers van de vereniging als onafhankelijke personen uit de academische en verenigingsmiddens zetelen. Zij controleren zowel de gebruikte methodologie als de samenstelling van de portefeuille. Niet één keer, maar ook doorheen het jaar, via een jaarlijks verslag én een driejaarlijkse inspectie ter plaatse.


Dit alles biedt jou een belangrijke garantie: alle gelabelde producten behalen een minimaal niveau van duurzaamheid.

 

 

Kenmerken van het fonds waarin we je spaargeld beleggen

Het fonds, waarin Xerius Planet jouw centen belegt, houdt er bij de selectie van investeringen rekening mee welke bedrijven:

  • best gepositioneerd zijn om de uitdagingen van duurzame ontwikkeling aan te gaan.
  • handelen in overeenstemming met de principes van United Nations Global Impact (mensenrechten, arbeidsrecht, milieu en anti-corruptie).
  • niet betrokken zijn bij controversiële activiteiten als de productie van wapens, tabak of steenkool

 

 

 

Waarom duurzaam sparen?

De duurzame producten van Xerius Planet bieden je enkel voordelen:

  • je geniet een hoog rendement,
  • creëert je zekerheid voor jezelf,
  • en belast daarbij de toekomstige generaties niet.

Dus, waar wacht je nog op? Kies vandaag nog voor een duurzame verzekering uit het gamma Xerius Planet. Kijk hier hoe je als zelfstandige voor duurzame geruststelling zorgt.

 

 

Wat je nog kan interesseren

Start als verpleegkundige net zoals Ferdi Zels

VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen

Meer over VAPZ
Factuur opmaken Raf Julmiens

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Meer over IPT
Bedrijfsbeheer en beroepskennis Sabri Onal

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Meer over POZ

Wat vind je op deze pagina?