Zelfstandig notaris worden? Wij begeleiden je
Het is eindelijk zover: jij hebt je welverdiende master in het notariaat op zak. Nu begint het echte werk met je stage als zelfstandig notaris. Als notaris zal je velen op allerlei belangrijke momenten in hun leven begeleiden. Bij een van jouw belangrijke momenten - de start van je zelfstandige carrière - kan je daarvoor rekenen op Xerius.
1. Vraag je inschrijving op het stagetableau aan
Wanneer je je stage start, dien je bij Nationale Kamer een aanvraag in voor een inschrijving op het tableau van de stagiairs. Bij de aanvraag bezorg je:
- een kopie van je identiteitskaart;
- een kopie van het diploma van licentiaat of master in het notariaat;
- en een kopie van de stageovereenkomst.
2. Start als zelfstandig notaris-stagiair
Tijdens je stage werk je onder het statuut van zelfstandig notaris. Je bent dus niet in dienst van een werkgever, en bijgevolg moet je op eigen benen staan als zelfstandige. Daarvoor moet je de volgende stappen zetten.
Maak een keuze: eenmanszaak of vennootschap
Het merendeel van de notarissen die starten als zelfstandige kiest voor een eenmanszaak. Dat kost minder dan een vennootschap en brengt minder papierwerk met zich mee. Kies jij voor een vennootschap? Ga dan altijd langs bij een boekhouder. Hij of zij begeleidt je van A tot Z.
Op deze pagina gaan we uit van het scenario waarbij jij voor een eenmanszaak kiest.
Open een professionele rekening bij een bank in België
Als notaris open je best een afzonderlijke bankrekening voor je professionele activiteiten. Deze bankrekening heb je nodig voor je registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Bovendien hou je op die manier privé- en beroepstransacties netjes gescheiden.
Vraag een ondernemingsnummer aan
Als notaris-stagiair moet je jouw onderneming laten inschrijven in de KBO, een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Je krijgt dan een ondernemingsnummer. Xerius kan deze registratie voor jou in orde brengen.
Je inschrijven in de KBO doe je op de manier die jou best past. Ben je zeker van je zaak? Dan is een online inschrijving voor jou de snelste weg. Zit je nog met vragen? Stel ze aan een expert van Xerius. Zo werken we de laatste drempels weg voor jouw start als advocaat-stagiair.
Activeer gratis je btw-nummer
Dit nummer zorgt ervoor dat het innen en doorstorten van de btw vlot verloopt. Dat nummer is zo uniek als je vingerafdruk, en het staat verplicht op alle documenten van je zaak. Concreet worden er de letters ”BE” voor je ondernemingsnummer geplaatst. Sluit je ook aan als zelfstandige bij Xerius? Dan activeren wij gratis je btw-nummer.
Sluit je aan als zelfstandige
Als zelfstandig notaris zorg je zelf voor je sociale bescherming. Dat doe je door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Je betaalt elk kwartaal sociale bijdragen, en geniet in ruil sociale rechten zoals: pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering.
Contacteer je ziekenfonds
Heb je nog geen ziekenfonds? Dan maak je met Helan een prima keuze. Dat is het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt. Zij brengen jou in orde met je ziekteverzekering, waardoor je medische kosten terugbetaald krijgt en een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Xerius kan jouw aansluiting bij Helan regelen in een handomdraai.
Ben je al lid ben van een ziekenfonds? Geef hen dan gewoon de wijziging van je statuut door: van student > notaris-stagiair.
Starten als zelfstandig notaris? Dat doe je samen met ons
Xerius zorgt voor:
- je inschrijving bij de KBO (105,50 euro)
- je aansluiting als zelfstandige bij Xerius Sociaal Verzekeringsfonds, gratis
- de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer (gratis, een besparing van 72,6 euro)
- je inschrijving bij het ziekenfonds Helan (optioneel)
Heb je nog een vraag? Stel ze.
De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.
Je ziet details kunnen een verschil maken. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als zelfstandig notaris? Vraag raad aan een van onze experten.
Contacteer ons op de wijze die je verkiest:
- vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
- gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
- of stuur een mail naar contact@xerius.be
3. Maak een afspraak bij een boekhouder
Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder.
Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:
- kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Start je meteen op eigen benen of loop je warm in een bestaand notariskantoor? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
- hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
- welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.
4. Ook je bescherming is belangrijk
Je verplichte verzekeringen
De wet verplicht elke notaris om enkele verzekeringen af te sluiten.
Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
- inzake brand en ontploffing
- BA motorvoertuigen
- arbeidsongevallen indien personeel in dienst
- brandverzekering als huurder van een pand
Verzekeringen van het notariaat:
De Verzekeringen van het Notariaat, opgericht onder de vorm van een coöperatieve vennootschap, hebben als hoofddoel om de notarissen een beroepsverzekering aan te bieden.:
- Deze instelling verzekert de burgerlijke aansprakelijkheid van de notaris bij fouten verbonden aan de uitoefening van het notarisambt.
- De verzekering dekt ook de verantwoordelijkheid van de notaris of de schade die hij lijdt als gevolg van verduistering opgezet door medewerker.
- De Verzekeringen van het Notariaat staan ook garant voor de uitbetaling van schadevergoeding aan de notaris bij een gedeeltelijke of volledige vernieling van zijn archieven.
- De Verzekeringen dekken ook het risico van overlijden door een ongeval van de koper van een onroerend goed in de periode tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst in een notariskantoor en de ondertekening van de authentieke akte. De tussenkomst wordt geboden wanneer de rechthebbenden van de koper de authentieke aankoopakte hebben getekend.
De Verzekeringen van het Notariaat bieden jou als notaris een beroepsverzekering aan. Deze instelling verzekert onder meer de burgerlijke aansprakelijkheid van de notaris bij fouten verbonden aan de uitoefening van het notarisambt.
Van harte aanbevolen: je persoonlijke verzekeringen
Je kan de Verzekeringen van het Notariaat aanvullen met bijkomende dekkingen. Dat bevelen wij bij Xerius van harte aan. Zo zorg je ervoor dat je als zelfstandige dezelfde bescherming geniet als een ambtenaar of loontrekkende. Het is verstandig om zelf te zorgen voor:
- de bescherming van je inkomen: als je niet kan werken door ziekte of ongeval, krijg je een vervangingsinkomen uitbetaald.
- een pensioen waarmee je comfortabel kan leven. Als zelfstandige is je wettelijk pensioen niet de grootste vetpot. Gelukkig kan je op een fiscaalvriendelijke manier zorgen voor een appeltje voor de dorst. Een aanvullend pensioen voor zelfstandigen laat jou toe om je levenscomfort te behouden en bovendien betaalt de fiscus er een groot deel van terug.
Tip! Denk ook aan de eigendomsverzekeringen en rechtsbijstand.