Zelfstandig notaris worden?

Het is eindelijk zover: jij hebt je welverdiende master in het notariaat op zak. Nu begint het echte werk met je stage als zelfstandig notaris. Als notaris zal je velen op allerlei belangrijke momenten in hun leven begeleiden. Bij een van jouw belangrijke momenten - de start van je zelfstandige carrière - kan je daarvoor rekenen op Xerius.

Starten als zelfstandig notaris-stagiair? Doorloop deze 6 stappen

Tijdens je stage werk je onder het statuut van zelfstandig notaris. Je bent dus niet in dienst van een werkgever, en bijgevolg moet je op eigen benen staan als zelfstandige. Daarvoor moet je de volgende stappen zetten.
Stap 1 Vraag je inschrijving op het stagetableau aan

Wanneer je je stage start, dien je bij Nationale Kamer een aanvraag in voor een inschrijving op het tableau van de stagiairs. Bij de aanvraag bezorg je:

 • een kopie van je identiteitskaart;
 • een kopie van het diploma van licentiaat of master in het notariaat;
 • en een kopie van de stageovereenkomst.


Stap 2 Open een professionele rekening bij een bank in België

Als notaris open je best een afzonderlijke bankrekening voor je professionele activiteiten. Deze bankrekening heb je nodig voor je registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Bovendien hou je op die manier privé- en beroepstransacties netjes gescheiden.
Stap 3 Bepaal je vestigingsplaats

Elke onderneming, ook een notaris, heeft een vestigingseenheid nodig. De kandidaat-notaris heeft het kantooradres van de notaris-titularis als vestigingsadres.
Stap 4 Kies je ondernemingsvorm

Je hebt de keuze tussen een eenmanszaak en een vennootschap. Waarbij je bij de keuze voor een vennootschap nog de keuze hebt tussen verschillende vennootschapsvormen. Nog geen keuze gemaakt? Op deze pagina lees je alle voor-en nadelen zodat je voluit kan gaan voor de optie die het best bij jou past.
Stap 5 Ga langs bij Xerius Ondernemingsloket

Voor je verplichte wettelijke registratie als zelfstandige spring je (digitaal) binnen bij het Ondernemingsloket. Een tip: doe een beroep op Xerius. Je kent ons nu al een beetje, en wij zien jou echt graag komen. Dat kan trouwens ook volledig digitaal, en dat is nog zo handig. Onze experts zorgen met plezier voor:Je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Je krijgt dan een ondernemingsnummer – de identiteitskaart voor je onderneming, zeg maar. De KBO is een databank met alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in België. Instanties zoals de RSZ of de btw plukken of planten hier alle gegevens die ze nodig hebben over de Belgische bedrijven.De activering van dit ondernemingsnummer als btw-nummer

Dit nummer zorgt ervoor dat het innen en doorstorten van de btw vlot verloopt. Dat nummer is zo uniek als je vingerafdruk, en het staat verplicht op alle documenten van je zaak. Concreet worden er de letters ”BE” voor je ondernemingsnummer geplaatst. Sluit je ook aan als zelfstandige bij Xerius? Dan activeren wij gratis je btw-nummer.


Een notaris is niet onderworpen aan de BTW (art. 44). Wel moet hij uiteraard een aangifte doen in de personenbelasting.Je aansluiting als zelfstandige

Dat doe je binnen de 90 dagen na aanvang van de stage. Je bent dan sociaal beschermd als zelfstandige. Zo bouw je, na betaling van je sociale bijdragen, sociale rechten op zoals: pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering. De sociale bijdragen betaal je elk kwartaal aan Xerius. Wij storten het geld voor je bescherming nog dezelfde dag door aan de overheid.


Als je precies wil weten hoe de berekening van je sociale bijdragen in elkaar zit, dan kan je even deze pagina lezen.

Laat Xerius de opstart voor je eenmanszaak regelen

Je startdatum als zelfstandige speelt een belangrijke rol voor je pensioen binnen 40 jaar.

Door een dag vroeger of later te beginnen, kan je een kwartaal minder sociale bijdragen betalen en toch alle pensioenrechten van dat jaar meepikken. Bij Xerius vertellen wij jou graag wat jouw ideale startdatum is.

Stap 6 Sluit je aan bij een ziekenfonds

Mogen we je een tip geven? Kies OZ. Dat is het ziekenfonds waarmee Xerius samenwerkt. Zij brengen jou in orde met je ziekteverzekering, waardoor je medische kosten terugbetaald krijgt en een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Xerius kan jouw aansluiting bij OZ regelen in een handomdraai.


Ben je al lid ben van een ziekenfonds? Geef hen dan gewoon de wijziging van je statuut door: van student > notaris-stagiair.

Starten als zelfstandig notaris? Laat Xerius deze 4 stappen voor jou klaren!

Xerius regelt voor jou

 1. je inschrijving bij de KBO (90,50 euro)
 2. je aansluiting als zelfstandige bij Xerius sociaal verzekeringsfonds, gratis
 3. de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer, gratis – een besparing van 66,55 euro.
 4. je inschrijving bij het ziekenfonds OZ, optioneel
 5. ondersteuning met andere opstartformaliteiten, zoals – indien nodig – de aanvraag van vergunningen
Eenmanszaak online starten
Vennootschap opstarten

Je verzekeringen

Niet vergeten: je verplichte verzekeringen

De wet verplicht elke notaris om enkele verzekeringen af te sluiten.


Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

 • inzake brand en ontploffing
 • BA motorvoertuigen
 • arbeidsongevallen indien personeel in dienst
 • brandverzekering als huurder van een pand

Verzekeringen van het notariaat:

De Verzekeringen van het Notariaat, opgericht onder de vorm van een coöperatieve vennootschap, hebben als hoofddoel om de notarissen een beroepsverzekering aan te bieden.:

 • Deze instelling verzekert de burgerlijke aansprakelijkheid van de notaris bij fouten verbonden aan de uitoefening van het notarisambt.
 • De verzekering dekt ook de verantwoordelijkheid van de notaris of de schade die hij lijdt als gevolg van verduistering opgezet door medewerker.
 • De Verzekeringen van het Notariaat staan ook garant voor de uitbetaling van schadevergoeding aan de notaris bij een gedeeltelijke of volledige vernieling van zijn archieven.
 • De Verzekeringen dekken ook het risico van overlijden door een ongeval van de koper van een onroerend goed in de periode tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst in een notariskantoor en de ondertekening van de authentieke akte. De tussenkomst wordt geboden wanneer de rechthebbenden van de koper de authentieke aankoopakte hebben getekend.

De Verzekeringen van het Notariaat bieden jou als notaris een beroepsverzekering aan. Deze instelling verzekert onder meer de burgerlijke aansprakelijkheid van de notaris bij fouten verbonden aan de uitoefening van het notarisambt.
Van harte aanbevolen: je persoonlijke verzekeringen

Je kan de Verzekeringen van het Notariaat aanvullen met bijkomende dekkingen. Dat bevelen wij bij Xerius van harte aan. Zo zorg je ervoor dat je als zelfstandige dezelfde bescherming geniet als een ambtenaar of loontrekkende. Het is verstandig om zelf te zorgen voor:

 • de bescherming van je inkomen: als je niet kan werken door ziekte of ongeval, krijg je een vervangingsinkomen uitbetaald.
 • een pensioen waarmee je comfortabel kan leven. Als zelfstandige is je wettelijk pensioen niet de grootste vetpot. Gelukkig kan je op een fiscaalvriendelijke manier zorgen voor een appeltje voor de dorst. Een aanvullend pensioen voor zelfstandigen laat jou toe om je levenscomfort te behouden en bovendien betaalt de fiscus er een groot deel van terug.

Tip! Denk ook aan de eigendomsverzekeringen en rechtsbijstand.

Maak een afspraak bij een boekhouder

Als zelfstandige is er geen ontsnappen aan: je hebt meer administratieve, financiële en juridische verplichtingen dan een loontrekkende. Maar waarom zou je daar je tijd in stoppen? Vertrouw al die poespas toe aan een boekhouder. Hij doet dit saaie werk beter dan jij, en houdt bovendien je hand vast bij het doorhakken van enkele ingewikkelde knopen:

 • kies je voor de eenmanszaak of de vennootschap? Start je meteen op eigen benen of loop je warm in een bestaand advocatenkantoor? Combineer je een job in loondienst met zelfstandigenwerk in bijberoep? Het speelt allemaal een rol bij je keuze.
 • hoe optimaliseer je jouw inkomen? Trek je beroepskosten af volgens het wettelijk forfait (met een maximum van 4.060 euro) of kies je voor de werkelijke kosten?
 • welke beroepskosten kan je inbrengen? Denk aan je wagen, je telefoon en je lidmaatschap voor een beroepsorganisatie. Je boekhouder zorgt ervoor dat je het onderste uit de fiscale kan haalt.

Heb je nog een vraag over je situatie als startende zelfstandige notaris?

De experts van Xerius staan graag tot je dienst. Contacteer hen op de wijze die je verkiest:

 • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
 • Gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
 • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Persoonlijke gegevens