Gewaarborgd inkomen: fiscaalvriendelijke bescherming

Elke zelfstandige is anders. Dan is het toch logisch dat zijn bescherming dat ook is? Daarom kan je de verzekering Gewaarborgd Inkomen flexibel afstemmen op jouw situatie. Vergelijk het met een pizza: de bodem is voor iedereen dezelfde, het beleg kies je naar eigen smaak.

 • Je inkomen is 24 uur per dag beschermd, 7 dagen per week, overal ter wereld
 • Je bent meteen beschermd, zonder wachttijd
 • Geen onaangename verrassingen: je premie blijft gelijk doorheen de looptijd
 • Makkelijke acceptatie: een medisch onderzoek is meestal niet nodig

Je redt het niet met minder dan 900 euro per maand

1 actieve persoon op 10 wordt langere tijd arbeidsongeschikt. Je houdt er dus best rekening mee dat het ook jou kan overkomen. Kan jij in dat geval rondkomen met de uitkering die je als zelfstandige krijgt van het ziekenfonds? Kan jij met 900 euro je huis afbetalen, de lening van je auto aflossen en van een welverdiende vakantie genieten?


Daarom is de verzekering Gewaarborgd Inkomen van Xerius zo’n geruststelling voor jou en je gezin. Elke maand krijg je een extra bedrag bovenop de uitkering van je ziekenfonds. Tijdens die periode van arbeidsongeschiktheid betaalt Xerius ook jouw premie terug.


Wanneer is een verzekering Gewaarborgd Inkomen een verstandige beslissing?

Deze bescherming is in feite een absolute aanrader voor iedere zelfstandige, of je nu werkt in hoofdberoep, in bijberoep of als meewerkende echtgenoot. Aan de dekking zijn wel enkele voorwaarden verbonden:

 • je moet gedomicilieerd zijn in België;
 • je moet jonger zijn dan 55 jaar, want de premie is niet fiscaal aftrekbaar als de polis minder dan tien jaar loopt. En het contract duurt maximaal tot je 65ste verjaardag.

Snel starten is de boodschap. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe voordeliger je premie.

Vraag een simulatie aan

Hoe gaat het in zijn werk?

Het fundament: volledige zekerheid zonder verrassingen

Voor iedere fijnproever staat het als een paal boven water: het geheim van een lekkere pizza schuilt in de bodem. Die bodem bestaat bij de verzekering Gewaarborgd Inkomen uit een uitgebreide waarborg invaliditeit.


Je bent namelijk beschermd bij zowel fysiologische als economische arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte of ongeval worden beide criteria uitgedrukt in een percentage. Je krijgt dan een uitkering op basis van het hoogste van beide cijfers.Uitgebreide waarborg invaliditeit

Vanaf 66% arbeidsongeschiktheid krijg je een volledige uitkering. Ga je daarna weer deeltijds aan de slag? Dan blijf je een uitkering ontvangen volgens het percentage van je arbeidsongeschiktheid. Zakt je arbeidsongeschiktheid onder de 25%, dan stopt je uitkering.


Wat ook mooi meegenomen is: tijdens je arbeidsongeschiktheid betaalt Xerius je betaalde premies terug.Altijd en overal gerust

365 dagen per jaar ben je 24 uur op 24 beschermd. En dat in elke uithoek van de wereld, wat je daar ook doet, zowel privé als voor het werk. Je verzekering Gewaarborgd Inkomen telt dus ook – om maar een voorbeeld te geven – tijdens je trektocht met de rugzak door de Vogezen.Geen onaangename verrassingen

Doorheen de hele looptijd blijft je premie identiek. Er vallen dus geen plotse verhogingen of verdekte risicopremies in je bus. Je weet altijd waar je aan toe bent dankzij deze premiestabiliteit.


Stem je bescherming perfect af op jouw smaak

Je beslist helemaal zelf hoe je de pizza belegt. Daarvoor kies je:

 • je waarborg
 • je uitkering
 • je rentetype
 • je snelheid
 • je duur

Niet zeker hoe je daaraan begint? Maak een afspraak en stel zelf je pizza samen met advies van onze experts: je stemt de modaliteiten van je verzekering Gewaarborgd Inkomen perfect af op wat jij nodig hebt.

Maak een afspraak

Kies je waarborg

Je geniet de ruimste bescherming als je gedekt bent bij ziekte en ongeval. Heb je ergens anders al een ongevallenverzekering? Dan kan je ervoor kiezen om alleen een waarborg ziekte te nemen.


Ben je verzot op je sport of je hobby, zoals duiken, zeilen of motorrijden? Dan kan je deze mee laten opnemen in je verzekering.
Kies je uitkering

Stel jezelf de vraag hoeveel geld je wil ontvangen als je niet meer kan werken. Je kan je voor deze “rente” baseren op je netto inkomen. Daarvan kan je maximaal 80% verzekeren.


Ben je pas gestart, en weet je nog niet hoeveel je zal verdienen? Veel zelfstandigen kiezen dan voor 1.000 euro per maand. Heb je een hogere uitkering nodig? Dan kan je tot een bedrag van 25.000 euro per jaar een verzekering nemen zonder medisch onderzoek. Wees echter niet te gulzig. Je mag bij arbeidsongeschiktheid niet méér verdienen dan bij arbeid. Doe je dat toch, dan komt de fiscus misschien aan je deur kloppen.
Kies je rentetype

Met het rentetype kan je de uitkering nog verder afstemmen op je situatie. Je hebt de keuze uit drie opties:

 • constante rente: goedkoop, eenvoudig en transparant.
  Het gekozen bedrag wordt vastgeklikt, net als de premie die je betaalt en je uitkering.
  Bijvoorbeeld: 12.000 euro uitkering bij het begin van het contract blijft 12.000 euro uitkering op het einde ervan.
 • klimmende rente: het leven wordt duurder door de inflatie. Dit rentetype houdt daar rekening mee.
  Je uitkering blijft gelijk zolang er niets gebeurt. Word je arbeidsongeschikt, dan stijgt de uitkering met (naar keuze) 1%, 2% of 3%. Je betaalt voor deze formule een iets hogere premie.
  Bijvoorbeeld: zolang je niet ziek wordt, blijft een uitkering van 12.000 euro altijd 12.000 euro. Val je buiten strijd, dan stijgt deze uitkering. De aanpassing gebeurt jaarlijks.
 • ideaal klimmende rente: hou rekening met inflatie en een stijgend inkomen.
  Je uitkering stijgt elk jaar met 1%, 2% of 3%, ook als je niet ziek bent. De premie stijgt mee.
  Bijvoorbeeld: kies je voor 2%? Dan stijgt jouw 12.000 uitkering naar 12.240 euro in jaar 2; naar 12.480 euro in jaar 3, enzovoort.

Hoe snel wil je een uitkering krijgen?

Is dat na één maand arbeidsongeschiktheid? Of teer je eerst op wat eigen reserves, en kies je voor 3, 6 of zelfs 12 maanden? Hoe langer deze “eigenrisicotermijn” hoe goedkoper je verzekering.


Je kan ook kiezen voor een zogenaamde “Engelse vrijstelling”. Ben je langer dan een maand arbeidsongeschikt, dan krijg je retroactief vanaf dag één een uitkering. Zo valt de eigenrisicotermijn helemaal weg, en zit je geen enkele dag zonder inkomen.

Geen wachttijd


Betaal je eerste premie, en je bent meteen beschermd vanaf de ingangsdatum van het contract. Je moet dus geen onzekere periode doorworstelen. Uitgezonderd gecompliceerde zwangerschappen, waar een wachttijd van 10 maanden bestaat.

Hoe lang heb je de verzekering nodig?

Standaard loopt een verzekering Gewaarborgd Inkomen tot je 65ste. Met een goede reden – vervroegd pensioen, bijvoorbeeld – kan je ook kiezen voor een contract tot je 60ste of 55ste. Hou wel rekening met de minimum looptijd van 10 jaar.


Let op: Je bescherming is optimaal met een contract tot 65 jaar. Stop je vroeger, dan gaapt er een gat tussen het einde van je bescherming en het begin van je pensioen. En daar wil je echt niet in donderen.
Het resultaat: een bescherming helemaal op jouw maat

Je contract is net zo uniek als jouw situatie als zelfstandige. Bovendien kan je de betaalde premies inbrengen als werkelijke beroepskost. En je belastingen die verlagen: dat is altijd een mooie extra topping op je pizza!


Wil je een offerte aanvragen? Dan stelt Xerius een verzekering Gewaarborgd Inkomen samen op jouw maat. Uiteraard volledig vrijblijvend.

Vraag je offerte aan

Een voorbeeld maakt alles duidelijk

Lieven is 39 jaar. Na 15 jaar bij een werkgever gaat hij aan de slag als zelfstandig IT consultant. Zijn inkomen ligt vrij stabiel op 45.000 euro per jaar, en de inflatie houdt zich rustig de laatste jaren. Daarom kiest Lieven voor een constante rente, en dat voor 80% van zijn inkomen: 36.000 euro. Omdat hij in loondienst wel wat reserves heeft gesprokkeld, hoeft een uitkering pas na drie maanden. Lieven reist op de motorfiets naar zijn klanten – de files, weet je wel – en wil dat risico mee verzekeren.


Lieven kan op twee oren slapen: tot zijn 65ste is hij verzekerd van een vervangingsinkomen van 36.000 euro per jaar. En dat voor een premie van maar 1.650 euro per jaar.

Geniet tot 10% korting op je premie

Combineer je verzekering Gewaarborgd Inkomen met één van de VAPZ-oplossingen van Xerius (Xerius Relax4Life, Xerius Relax4More of Xerius Relax4Pension). Je krijgt dan – afhankelijk van je VAPZ-premie – 5 jaar lang 5 tot 10% korting op je premie Gewaarborgd Inkomen.


De snelste weg naar je verzekering Gewaarborgd Inkomen

Contacteer ons voor meer informatie of een offerte. Valt de offerte in jouw smaak? Dan starten we jouw persoonlijke polis op. Afhankelijk van je keuzes zijn er ook wat medische varkentjes te wassen.


Een vragenlijst invullen volstaat als

 • je jonger bent dan 46 jaar, en een gewaarborgd inkomen wil van minder dan 25.000 euro per jaar;
 • je 46 jaar of ouder bent, en je gewenste gewaarborgd inkomen minder dan 15.000 euro per jaar bedraagt.

In alle andere gevallen kan Xerius – uiteraard op onze kosten – een medisch onderzoek vragen, eventueel met medische analyses. Daarover lees je meer in dit document.


Vervolgens stuurt Xerius jou een polis met een voorstel van bescherming en een betalingsverzoek. De bescherming gaat in van zodra wij jouw eerste betaling hebben ontvangen.

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens


Vragen in verband met ongeval en ziekte

 • Wat moet ik doen wanneer ik ziek val of arbeidsongeschikt word?

  Verwittig dan meteen Xerius. Dat kan via verzekeringen@xerius.be of met een telefoontje naar 03 221 09 91.

  Wij bezorgen jou dan het aangifteformulier, dat je arts moet invullen. Op basis van dit formulier onderzoekt onze medisch adviseur of

  je recht hebt op een uitkering

  1. vanaf wanneer
  2. en welk bedrag.
  3. Uiteraard brengen wij jou meteen op de hoogte over zijn beslissing.

  Nog nuttig om te weten:

  • De uitkering die je ontvangt, moet je aangeven in de personenbelasting. Dat bedrag wordt belast als vervangingsinkomen.
  • Tijdens je arbeidsongeschiktheid betaalt Xerius jouw premies voor de omzetverzekering terug.

  Hier lees je nog meer over wat je precies kan doen bij arbeidsongeschiktheid.

   
 • Ik ben ziek maar wil toch graag een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hoe gaat Xerius hiermee om?

  Ben je al arbeidsongeschikt bij de opstart van het contract? Dan kan je voor die ziekte geen uitkering meer krijgen.

  Kan je gewoon werken, maar heb je een ziekte die later kan leiden tot arbeidsongeschiktheid? Dan ligt de bal in het kamp van onze medisch adviseur. Hij baseert zijn beslissing op een specifieke vragenlijst.

   
 • Hoe wordt mijn uitkering berekend?

  Xerius vertrekt van de jaarlijkse uitkering die je hebt aangevraagd. Dat bedrag delen we door het aantal dagen in een jaar – dat zijn er altijd 365, behalve bij een schrikkeljaar, dan komt er eentje bij.

  Dit “dagbedrag” wordt dan vermenigvuldigd met het aantal dagen in de maand. Het resultaat is het bedrag dat je die maand ontvangt.

 • Krijg ik een uitkering als ik ga bevallen?
  Een zwangerschap is geen ziekte of ongeval. Daarom heb je niet standaard recht op een uitkering vanuit je verzekering Gewaarborgd Inkomen. Dat kan echter wel bij een gecompliceerde zwangerschap. Daarover lees je meer in de algemene voorwaarden.

  Lees hier wat Xerius voor jou kan doen als je zwanger bent.

Vragen over de voorwaarden van je verzekering Gewaarborgd Inkomen

 • Ik ben zelfstandige in bijberoep. Is een verzekering Gewaarborgd Inkomen dan interessant voor mij?

  Dat is meestal niet nodig. Als zelfstandige in bijberoep ben je meestal voldoende beschermd via je andere statuut, als bediende of ambtenaar. Een bijkomende verzekering bij arbeidsongeschiktheid is dan ook minder dringend. Wat wij jou wel warm aanbevelen: een aanvullend pensioen.

 • Wat is fysiologische arbeidsongeschiktheid? En wat is het verschil met economische arbeidsongeschiktheid?

  Fysiologische arbeidsongeschiktheid betekent dat je niet kunt werken door een lichamelijk probleem. De ernst ervan wordt uitgedrukt in een percentage.

  Economische arbeidsongeschiktheid slaat op de gevolgen van deze fysiologische arbeidsongeschiktheid voor je inkomen. Ook hierop kan men een percentage plakken.

  Die percentages lopen soms gelijk, maar niet altijd. Een boekhouder die een vinger verliest, is misschien enkele procenten arbeidsongeschikt – zowel fysiologisch als economisch – maar kan vaak gewoon zijn werk blijven doen. Dat is totaal anders voor een pianist die een vinger verliest. Hij is fysiologisch maar enkele procenten arbeidsongeschikt, maar economisch is de muzikant volledig arbeidsongeschikt. 

  Xerius baseert je uitkering steeds op de hoogste van beide percentages.

 • Heeft mijn beroep invloed op de premie?

  Iedereen kan arbeidsongeschikt worden, maar het ene beroep loopt meer risico dan het andere. Zo kan een loodgieter sneller ziek worden dan een vertaler, bijvoorbeeld.

  Daarom verdeelt Xerius de beroepen in twee categorieën. Hoe hoger het risico, hoe groter de kans dat je een beetje extra moet betalen voor je verzekering Gewaarborgd Inkomen.

 • Kan ik mijn polis aanpassen?

  Ja hoor, dat kan zeker. Als het gaat om persoonlijke gegevens, dan kan je deze gewoon e-mailen naar verzekeringen@xerius.be.

  Aanpassingen aan de polis zelf – zoals de jaarrente of de eigenrisicotermijn – kunnen vanaf de volgende hoofdvervaldag. Leidt de aanpassing tot een hoger risico – je wil bijvoorbeeld een hoger vervangingsinkomen krijgen – dan kunnen medische formaliteiten nodig zijn. Een risicoverlaging – bijvoorbeeld een langere eigenrisicotermijn – is mogelijk zonder poespas.

 • Ik doe aan sport. Is die activiteit ook verzekerd?

  Inderdaad, de meeste sporten zijn meeverzekerd, zoals bijvoorbeeld zeilen. Voor sommige risicovolle activiteiten is dat echter niet standaard het geval. Wil je jouw sport opnemen in je polis? Vermeld dit dan zeker op je intekenformulier. Dan bekijkt onze medisch adviseur of jouw activiteit in aanmerking komt en – indien ja – onder welke voorwaarden dat kan. Mogelijk moet je hiervoor een apart formulier invullen.

 • Hoe betaal ik de premie?
  Je kunt de premie betalen per jaar, per half jaar of per kwartaal. Met de jaarpremie kies je voor de meest voordelige optie. Betaling per halfjaar is 3% duurder. Betaling per kwartaal kan enkel via domiciliëring en is 5% duurder dan een jaarlijkse betaling.
 • Hoeveel kost een verzekering Gewaarborgd Inkomen voor mij?

  Je premie hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Hoe oud ben je? Wat is je beroep? Welke keuzes maak je voor de rente, de eigenrisicotermijn, de eindleeftijd? Van één zaak mag je zeker zijn: het tarief ligt vaak aangenaam lager dan je denkt. Neem gerust de proef op de som en vraag een offerte, helemaal vrijblijvend. Je neemt dus geen enkel risico. Integendeel zelfs: je sluit de risico’s uit.

  offerte aanvragen >>

   
 • Heeft mijn leeftijd invloed op de premie?

  Ja, want samen met je leeftijd stijgt de kans op arbeidsongeschiktheid. Daarom begin je best zo jong mogelijk met een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Hoe jonger je bent bij de opstart, hoe lager je premie is. Eens je contract opgestart, stijgt je premie niet meer.

 • Wat gebeurt er als ik stop met mijn zelfstandige activiteit?

  Dan heeft het weinig zin om je verzekering Gewaarborgd Inkomen te behouden. Zet het contract stop met een ondertekende aanvraag, en vermeld daarin ook de reden. Betaalde je te veel premie, vraag dan een terugbetaling.

 • Hoe beëindig ik mijn verzekering Gewaarborgd Inkomen?

  Een ondertekende aanvraag volstaat, graag met vermelding van de reden. Je contract eindigt dan op de eerstvolgende hoofdvervaldag. Als het contract bijvoorbeeld ooit begon op 1 januari, dan kan het enkel eindigen op 1 januari.

 • Zijn alle ziektes verzekerd?

  Dat is inderdaad het geval voor fysieke ziektes. Mentale aandoeningen kunnen uitgesloten zijn, net als bepaalde oorzaken zoals gevaarlijke sporten of illegale activiteiten. Daarover lees je meer in de algemene voorwaarden.

 • Waar kan ik de technische beschrijving lezen van mijn verzekering Gewaarborgd Inkomen?

  Dat kan eveneens in de algemene voorwaarden.

Vragen over de fiscaliteit van je verzekering Gewaarborgd Inkomen

 • Hoe zit het met de fiscaliteit van mijn verzekering Gewaarborgd Inkomen?

  De fiscus heft 9,25% premietaks op elke premie die je stort. Alle premies zijn aftrekbaar als werkelijke beroepskost, inclusief de premietaks. Xerius bezorgt jou daarvan een fiscaal attest. Het bedrag moet je aangeven in de vennootschapsbelasting. 

  Uitkeringen worden belast als vervangings- of pensioeninkomen. Dat bedrag moet je dus ook aangeven in de personenbelasting. Je krijgt dan van Xerius een fiscaal attest.