Bijverdienen na pensioen als zelfstandige

Ben je op pensioen en heb je nog energie te over? Dan kan je als zelfstandige nog een mooie euro bijverdienen. Je bent wel gebonden aan enkele regels, die verschillen naargelang je leeftijd en het pensioen dat je ontvangt.

Belangrijk om te onthouden

 • Je kan als gepensioneerde je eigen zaak starten en toch je pensioen behouden.
 • In bepaalde gevallen kan je zelfs onbeperkt bijverdienen zonder impact op je pensioen.
 • Door beroepskosten te maken kan je de belastingen mooi in het gareel houden.


Bijverdienste pensioen: kan jij als zelfstandige aan de slag?

Wil jij nog een mooie euro bijverdienen na je carrière, en dat zonder je welverdiende pensioen te verliezen? Dat is mogelijk als gepensioneerd-zelfstandige.


De naam doet vast al een belletje rinkelen: om in dit statuut aan de slag te kunnen, moet je een pensioen ontvangen. Je kan dus niet zomaar kiezen onder welk statuut je valt. Ben je gepensioneerd, dan kom je automatisch in deze bokaal terecht.


Daarnaast dien je een eenmanszaak of vennootschap op te richten. Zonder zo’n onderneming onder de arm kan je geen zelfstandige worden. Op deze pagina staan we vooral stil bij de eenmanszaak, omdat de meeste gepensioneerden voor deze ondernemingsvorm kiezen. Wil je toch nog even de voor- en nadelen tegenover elkaar afwegen? Dan lees je best deze pagina.


Twijfels of je voldoet aan de voorwaarden om zelfstandige te worden binnen dit statuut? Dan pluizen de experts van Xerius alles na. Hebben zij daarvoor extra informatie of documenten van jou nodig? Dan nemen zij contact met jou op.

Contacteer onze expertsHardnekkige misverstanden over bijverdienen na je pensioen

“Als ik op pensioen ben mag ik niet werken als zelfstandige”

Toch wel. Geen enkele wet verbiedt jou om als gepensioneerde te werken en tegelijk je pensioen te ontvangen.


“Ik kan geen pensioen ontvangen en tegelijk een inkomen krijgen als zelfstandige”

Integendeel zelfs: je mag onbeperkt bijverdienen zonder je pensioenrechten te verliezen. Daarvoor dien je enkel één van de onderstaande vakjes te kunnen aankruisen:

 • je ontvangt een eigen rustpensioen (eventueel samen met een overlevingspensioen) dat van start ging in het jaar waarin je 65 jaar werd;
 • of je hebt bij aanvang van je pensioen minstens 45 jaar gewerkt;
 • of je ontvangt een overgangsuitkering.

Kan je geen van deze vakjes aankruisen? Dan moeten je inkomsten binnen bepaalde perken blijven. Anders kan de Pensioendienst je pensioen verminderen of zelfs volledig schorsen. Je leest er verder meer over.


“Mijn zuurverdiende centen gaan zwaar belast worden”

Wees gerust, dat valt best mee. Net als iedere andere zelfstandige dien je sociale bijdragen te betalen. Omdat die afgetrokken worden van je netto belastbaar beroepsinkomen, verlagen je belastingen. De fiscale rekening loopt dus enkel op als de kassa luid rinkelt.

Hoeveel mag je bijverdienen zonder je pensioen te verliezen?

Daarvoor bestaat een duidelijk criterium: je leeftijd.


Tel je minder dan 65 lentes?

Dan mag je onbeperkt bijverdienen op voorwaarde dat je minstens 45 jaar hebt gewerkt op het moment van je pensionering.


Tel je minder dan 65 lentes, maar heb je die '45 jaar gewerkt' niet op je teller?

Beperk dan je inkomsten tot het maximaal toegestane jaarinkomen hieronder.

 • Heb je geen kinderen ten laste? Dan is je maximaal toegestane jaarinkomen als zelfstandige € 6.797.
 • Heb je kinderen ten laste? Dan is je maximaal toegestane jaarinkomen als zelfstandige € 10.195.

Omdat je maar tot deze grens mag bijverdienen, worden ook je sociale bijdragen overeenkomstig geplafonneerd. Maar let wel: ga je minstens 25% over het maximaal toegestane jaarinkomen? Dan zijn de gevolgen niet van de poes:

 • je verliest je wettelijk pensioen;
 • je sociale bijdragen worden berekend volgens het tarief van een gewone zelfstandige in hoofdberoep. Met andere woorden: aan 20,5%, en dat vanaf een minimum jaarinkomen van € 14.000.

Ben je ouder dan 65 jaar en krijg je een rustpensioen?

Dan mag je onbeperkt bijverdienen vanaf 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt. Je kan je pensioen niet verliezen, hoe luid de kassa ook rinkelt.


Ben je ouder dan 65 en krijg je enkel een overlevingspensioen?

Dan kijk je beter uit je doppen. Probeer de inkomsten te beperken tot de bedragen hieronder.

 • Heb je geen kinderen ten laste? Dan is je maximaal toegestane jaarinkomen als zelfstandige € 19.632.
 • Heb je kinderen ten laste? Dan is je maximaal toegestane jaarinkomen als zelfstandige € 23.880.

Ook hier geldt: ga niet over de schreef. Want ook dan straft de overheid met verlies van pensioen en hogere sociale bijdragen.


Welke kosten komen kijken bij je opstart?

1. Eenmalige kosten bij de start

Je eerste halte is Xerius ondernemingsloket. Wij zorgen voor de inschrijving van je eenmanszaak in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De KBO bezorgt jou dan een ondernemingsnummer.


Aan die inschrijving hangt een prijskaartje van € 89,50. Veel gemeenten – zoals Brugge en Gent – betalen deze kosten echter terug. Klop dus zeker eens aan in je woonplaats, en leg je oor te luisteren voor subsidies en premies die je als startende zelfstandige kan genieten. Start je een vennootschap? Dan neem je best even deze pagina door.


Vervolgens gaat het richting btw-kantoor, waar je ondernemingsnummer geactiveerd wordt als btw-nummer. Voor de prijs van € 66,55 neemt Xerius Ondernemingsloket ook deze klus van jouw schouders. Deze activering moet altijd gebeuren, zelfs wanneer je opteert voor de btw-vrijstelling.

Eenmanszaak opstarten
Vennootschap opstarten 


2. Je sociale bijdragen

Zoals bij iedere zelfstandige worden de bijdragen berekend op basis van je netto belastbaar jaarinkomen. Gewone zelfstandigen dienen daarvan 20,50% af te dragen. Voor jou – als werknemer of zelfstandige met een rustpensioen of 65-plusser met een overlevingspensioen – geldt een lager tarief, zoals je ziet in de tabel hieronder.


jouw jaarinkomen

percentage voor de berekening van je sociale bijdragen

minder dan €3.107,17
0% (*)
van € 3.107,17 tot € 60.638,45
14,70%
van € 60.638,45 tot € 89.361,89
14,16%
meer dan € 89.361,89
0%

Een gouden tip: verwacht je minder dan € 3.107,17 te verdienen? Verwittig dan je sociaal verzekeringsfonds – Xerius dus. Zo hoef je de Forfaitaire Minimumbijdrage (FMB) van € 117,67 niet te betalen. Sterker nog: je betaalt helemaal geen sociale bijdragen . Hier lees je hoe deze berekening precies in elkaar zit.
3. Je jaarlijkse provinciebelastingen

Het bedrag hangt af van de oppervlakte van je zaak. Hoe groter die is, hoe gespierder de rekening. Tenzij je het geluk hebt om actief te zijn in Vlaams-Brabant, waar een tarief geldt van € 0. Oost-Vlaanderen is dan weer het andere uiterste, met een provinciebelasting van € 125.
4. Je belastingen

Hou er rekening mee dat je pensioen en de inkomsten uit je zelfstandige activiteit worden samengeteld om je belastingen te berekenen. Zo kan het dus best gebeuren dat je in een hogere schijf belandt. En dus meer belastingen betaalt.


Toch kan je jezelf een handje helpen om de belastingen te drukken. Maak voldoende onkosten met je zaak, en duw zo je inkomen onder de grensbedragen. Met andere woorden: je verlaagt je belastingen door aankopen te doen voor je zaak. Daarbij zijn de mogelijkheden eindeloos, zoals je kan lezen in dit artikel over beroepskosten.
5. Als afsluiters: je boekhouder...

En zo komen we bij je twee laatste kosten. De eerste ervan is je boekhouder. Hoe diep je daarvoor in de buidel tast? Dat hangt af van de orde die je schept in je eigen paperassen. Heb je een relatief eenvoudig beroep, met beperkte kosten en inkomsten? Dan kom je wellicht toe met een paar honderd euro. Lees hier hoe je een boekhouder vindt die bij je past.
6 …en je verzekeringen

Je boekhouder is ook prima geplaatst om advies te geven over de verzekeringen die je nodig hebt. Denk maar aan een brandverzekering, indien je zaak in een pand gevestigd is. Of een verzekering voor de dure machines waarmee je eventueel werkt. Werk je zonder boekhouder? Klop dan eens aan bij de Xerius verzekeringsbuddy. Deze online tool van Xerius vertelt jou ook meer over je verzekeringen.

Daarom is het een prima idee om gepensioneerd-zelfstandige te worden

Je verdient een extra centje bovenop je pensioen

En dat is altijd mooi meegenomen. Die verre reis naar de zon? De motorfiets waarvoor je eindelijk tijd hebt? Je betaalt het allemaal met je inkomen als gepensioneerd-zelfstandige.


Je kan je activiteiten als zelfstandige rustig afbouwen

Zomaar een punt zetten achter je carrière als zelfstandige? Dat is niet altijd even makkelijk. Misschien heb je wel enkele fijne klanten die je graag wil blijven bedienen. Of je houdt zo erg van je werk, dat het moeilijk valt om afscheid te nemen.


Starten als gepensioneerd-zelfstandige biedt jou de kans om een plotse breuk te vermijden. Je kan de zaak rustig laten uitbollen, en de deur sluiten wanneer je daar zelf helemaal klaar voor bent.