Starten als zelfstandige: wat moet je weten?

Kriebelt het om te starten als zelfstandige? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Met dit stappenplan gidst Xerius jou feilloos naar een succesvolle start van je eigen zaak. Het bewijs: 200.000 zelfstandigen deden het jou voor. Volg in hun voetsporen, en zet met een gerust gemoed de boeiende stap naar je nieuwe leven.


Alle info verzameld op één plek of liever stap per stap in je mailbox?

De keuze is aan jou. Wanneer je je voorbereidt om zelfstandige te worden, dan zit je met vragen. Dat is normaal. Laat ons je een heuse zoektocht besparen. Hoe? Op deze pagina verzamelen we de antwoorden op de belangrijkste vragen die jij je als startende ondernemer stelt.


Denk je nu: al die info in één keer doornemen, daar blijft niets van hangen. Geen probleem. Je kan de info ook mondjesmaat geserveerd krijgen. Jezelf inschrijven voor het voorbereidingstraject volstaat. Zo stoom jij je e-mail na e-mail, antwoord na antwoord, klaar om te starten als zelfstandige.

Xerius, aangename kennismaking

Xerius bestaat uit zowel een Ondernemingsloket als een Sociaal Verzekeringsfonds.


Voor je verplichte wettelijke registratie als zelfstandige ben je welkom op het eerste adres. De experts van het Ondernemingsloket zorgen voor de aanvraag van je btw-nummer, om maar een voorbeeld te geven.


Als zelfstandige dien je ook aan te sluiten bij een Sociaal Verzekeringsfonds. In ruil voor je sociale bijdragen geniet je dan sociale bescherming, je hele loopbaan lang. Je krijgt een terugbetaling voor je ziektekosten, je ontvangt groeipakket voor je kroost, je sprokkelt een pensioen en je kan – als zelfstandige, jawel – een werkloosheidsvergoeding ontvangen.
Hoe maakt Xerius het verschil?

Niet in de taken die we uitvoeren, want die liggen wettelijk vast. Evenmin in de kosten van de dienstverlening, want ook die staan in steen gebeiteld. Neen, onze mensen maken het verschil met hun betrokkenheid en engagement.


Wij gaan twee stappen verder dan een klassiek ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds, precies omdat je daar als starter zo’n nood aan hebt. We kijken niet één keer, maar tien keer na of alles klopt. We wachten niet af, maar nemen zelf contact met jou op. We kijken niet op de klok, maar blijven bereikbaar wanneer jij met een vraag zit.


Zo kan jij in alle vertrouwen starten als zelfstandige, net zoals 200.000 van jouw collega’s. Omdat je weet dat je kan rekenen op een sterke en betrokken partner.