Kies de boekhouder die past bij jouw zaak en budget

Een goede boekhouder of accountant bespaart jou niet alleen rompslomp, maar ook geld. Hoe vind je de professional die bij je past? Xerius zet jou op het juiste spoor, en vertelt jou welke service je mag verwachten.

Hoe vind je de boekhouder of accountant die bij je past?

Kijk even mee. In geen tijd – je bent langer bezig voor een perfect zachtgekookt eitje - ontdek je perfect hoe jij de boekhouder vindt die bij je past. Best belangrijk, want een goede boekhouder is een echte goudklomp.

Zelfstandige worden #3: kies de boekhouder die bij je past

Zo, de binnenweg naar jouw ideale boekhouder gezien? Hieronder zetten we alle wegwijzers nog eens op een rijtje. Op die manier kom je stap voor stap tot bij een specialist die volledig op jouw lijn zit.


Stap voor stap je ideale boekhouder vinden

1. Leg je oor te luisteren bij collega-ondernemers

De meeste zelfstandigen vinden hun boekhouder via mond-tot-mondreclame. Dat is logisch, want je collega geeft jou méér dan enkel de contactgegevens. Je verneemt meteen ook relevante info over de aanpak van je boekhouder en eventuele specialisatie.
2. Kies een boekhouder met expertise in jouw vakgebied

Je boekhouder is je rechterhand op belangrijke momenten, zoals je belastingaangifte, de aankoop van een pand of een investering. Ook tussendoor moet je advies inwinnen en resultaten bespreken. Zoek daarom een boekhouder in je buurt én met ervaring in je specifieke branche. Die ervaring is zelfs nog belangrijker wanneer je apotheker of bakker bent of een vrij beroep uitoefent. Want dan gelden voor jou specifieke fiscale regels.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?


Zowel boekhouders als accountants zijn financiële professionals die jou helpen met je boekhouding en zakelijk advies. Een accountant is daarnaast ook wettelijk bevoegd voor enkele extra taken, zoals het uitreiken van de zogenaamde “accountantsverklaring” bij de jaarrekening van vennootschappen.

3. Ga op (gratis) kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek is normaal altijd gratis. Verken dus gerust het aanbod: zoek op Google naar boekhouders in je buurt, contacteer de beroepsfederaties BIBF en IAB, selecteer een drietal adressen en ga langs. Met deze tips maak je dan uit wie uit het beste hout gesneden is:

  • je krijgt uitgebreide antwoorden
    Een vraag als “Kies ik voor een eenmanszaak of voor een vennootschap?” is een goede graadmeter. Goede boekhouders lichten alle opties uitgebreid toe. En raden jou pas daarna een piste aan.
  • je boekhouder kent je sector
    Een boekhouder kan moeilijk elk beroep uit het hoofd kennen. Maar enige voeling is toch nodig. Volgt er een lange stilte nadat je je beroep hebt toegelicht, dan is hij of zij allicht niet jouw perfecte match.
  • je boekhouder denkt proactief mee
    Een goede boekhouder speelt in op jouw ambities. Hij of zij kaart dus bepaalde kwesties zelf aan: kostprijs, sociale bijdragen, mogelijke subsidies,...
  • je boekhouder spreekt mensentaal
    Een goede boekhouder doet zijn advies helder uit de doeken. Een handige test: vraag meer informatie over de procedures voor betaling van de sociale bijdragen. Is het betoog duidelijk en helder? Prima, dan kan deze boekhouder jou zelfs de relativiteitstheorie van Einstein uitleggen!
Welke diensten mag je verwachten van je boekhouder of accountant?

1. Je krijgt advies

Die goede raad gaat verder dan je kosten of belastingen. Ook over het opstellen van een financieel plan, overschakelen naar een andere ondernemingsvorm en zoeken van privé-investeerders kan je boekhouder belangrijke informatie geven.
2. Je krijgt een dienst op maat

Wil je bijvoorbeeld een deel van je boekhouding zelf doen, dan zal je boekhouder het boekhoudpakket aanbevelen dat bij je past. Zo kan je bijvoorbeeld zelf elk kwartaal je btw aangeven, en slechts één keer per jaar met je boekhouder afspreken.
3. Je boekhouder houdt je op de hoogte van de nieuwste wetgeving

Zodra er nieuwe regels zijn die je zaak centen kunnen opleveren, speelt een goede boekhouder hier snel op in. Denk maar aan nieuwe aftrekbare kosten, de taxshift of fiscale gunstregelingen zoals de tax shelter.

Je belastingaangifte via een boekhouder

Een keer per jaar krijgt iedere Belg het op zijn of haar bord: de belastingaangifte. En zodra je zelfstandige bent, staat niet alleen deel 1 op het menu. Je moet dan ook deel 2 verteren.


Hoewel de meeste ondernemers hun aangifte toevertrouwen aan hun boekhouder, kan je dat in principe ook zelf doen. Maar let op, want een eenvoudige klus is het allerminst.
Optie 1: zelf invullen

Je kan je aangifte perfect zelf indienen. Welke zaken mag je dan zeker niet vergeten vermelden?

  • Je bruto-omzet: het totaalbedrag van alle verkopen van je bedrijf.
  • Je reële beroepskosten: alle uitgaven die noodzakelijk zijn om je zaak draaiende te houden. Heel wat beroepskosten kan je volledig aftrekken van je inkomsten. Denk maar aan kosten aan je kantoor of professionele huisvesting zoals intresten op je huur, en kosten voor telefoon en internet. Ben je zelfstandige in bijberoep? Let dan zeker goed op met de btw, en zorg voor een correcte aangifte van je kosten.
  • Je forfaitaire (beroeps)kosten: oefen je een vrij beroep uit? Dan kan je ook kiezen voor forfaitaire kosten. Die worden bepaald door een percentage van je omzet (min je sociale bijdrage). Hoe hoger je omzet, hoe kleiner het percentage. In de praktijk kiezen vele vrije beroepers toch voor de reële beroepskosten, omdat die meestal hoger liggen.
  • Je (pensioen)verzekeringen: ook een Gewaarborgd Inkomen of een VAPZ zijn beroepskosten!
  • Je sociale bijdrage: elke zelfstandige in België betaalt een stevige duit aan sociale bijdragen. Jaarlijks krijg je van je sociaal verzekeringsfonds een fiscaal attest met een samenvatting van de bijdragen die je het jaar ervoor betaalde. Deze zijn ook aftrekbaar, waardoor je minder belastingen betaalt. Reden te meer om je fiscaal attest netjes aan te geven.Optie 2: een boekhouder inschakelen

Helemaal alleen het fiscale labyrint intrekken, is natuurlijk niet zonder risico. Alleen al de tijd die je daaraan spendeert, besteed je veel beter aan de uitbouw van je zaak. Je belastingaangifte laten invullen door je boekhouder is uiterst interessant, want…

  •  … elk jaar neemt het aantal fiscale codes toe. 38 nieuwe codes in 2019, 75 in 2020. De wildgroei aan codes op uw belastingaangifte gaat onverminderd voort. 
  • ... hij ziet ongetwijfeld aftrekposten die jij over het hoofd zag. Zo helpt hij je flink wat besparen op je belastingen. 
  • ... hij kent alle uitzonderingen, zoals de regels rond inkomsten uit meerdere activiteiten, deels aftrekbare beroepskosten, het fiscaal statuut van de meewerkende echtgenoot, noem maar op.
  • je wint advies. Niet alleen over je aangifte en belastingen, maar bijvoorbeeld ook over hoe je een financieel plan opstelt, wanneer je best overschakelt naar een andere ondernemingsvorm, waar je privé-investeerders vindt, enzovoort.


Belastingaangifte via boekhouder: tot wanneer heb je tijd?

Als je je aangifte zelf doet, moet je je belastingbrief ten laatste eind juni indienen. Maak je gebruik van Tax-on-web, dan krijg je meestal een tweetal weken langer de tijd. Meer tijd nodig om je belastingaangifte voor te bereiden? Laat de aangifte dan over aan je boekhouder. Die krijgt namelijk respijt tot eind oktober. En in uitzonderlijke tijden, zoals tijdens de coronacrisis, zelfs nog iets langer. Op die manier koop je tijd om je facturen, attesten, aankoopbewijzen en btw-bonnetjes netjes op orde te krijgen.

Toch raden we je aan om niet tot het laatste moment te wachten. Want wie te laat is, krijgt geen verwittiging meer, wel onmiddellijk een boete.Conclusie

Je belastingaangifte zelf invullen? Perfect doenbaar. Maar de hulp van een expert is zijn kost dubbel en dik waard.Wat kost een goede boekhouder of accountant?

Er zijn veel formules mogelijk, want alles hangt af van jouw situatie. Ben je zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Hoe complex is je zaak? Hoeveel taken vertrouw je je boekhouder toe?


Daarom zullen de meeste boekhouders jou de vrijheid laten: verkies je een forfait per jaar of per kwartaal? Of betaal je liever per uur? In dat laatste geval mag je uitgaan van uurtarieven die starten vanaf 75 euro, exclusief btw. Vraag altijd een duidelijke offerte, waarin alle taken vermeld worden: invoeren van je facturen, btw-aangifte, belastingaangifte, jaarafsluiting, gesprekken, en ga zo maar door.


Tip: staar je niet blind op de prijs. De investering in een goede boekhouder verdien je dubbel en dwars terug. Wat krijg je voor je geld – die vraag is van belang. Onthoud ook altijd dat boekhoudkosten 100% fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost.
Je kan veranderen van boekhouder

De relatie met je boekhouder of accountant is gefundeerd op vertrouwen. Dat vertrouwen mag echter niet blind zijn. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van wat je consultant doet, en dat je ook begrijpt waar hij of zij mee bezig is. Vergeet niet dat het om jouw zaak gaat, en dat jij dus de eindverantwoordelijkheid draagt.


Voel je je niet meer gelukkig bij de samenwerking? Dan is veranderen mogelijk. Als je indertijd een schriftelijk contract afsloot, respecteer dan de voorziene opzegtermijn. Bij een mondelinge overeenkomst bepaal je in onderling overleg een redelijke opzegtermijn. Je nieuwe boekhouder gaat best van start bij het begin van een nieuw kwartaal of – nog beter – een nieuw boekjaar.

Jouw boekhouder en Xerius: één front


Xerius werkt samen met heel wat boekhouders en accountants, dus wellicht ook met de jouwe. Je adviseur krijgt online toegang tot jouw dossier bij Xerius, waardoor hij of zij jou kan helpen met je opstart. Zo kan je boekhouder of accountant je evolutie als zelfstandige op de voet volgen, waardoor hij met zijn advies kan inspelen op je actuele situatie.