Kies de boekhouder die past bij jouw zaak en budget

Een goede boekhouder of accountant bespaart jou niet alleen rompslomp, maar ook geld. Hoe vind je de professional die bij je past? Xerius zet jou op het juiste spoor, en vertelt jou welke service je mag verwachten.

Hoe vind je de boekhouder of accountant die bij je past?

Leg je oor te luisteren bij collega-ondernemers

De meeste zelfstandigen vinden hun boekhouder via mond-tot-mondreclame. Dat is logisch, want je collega geeft jou méér dan enkel de contactgegevens. Je verneemt meteen ook relevante info over de aanpak van je boekhouder en eventuele specialisatie.
Kies een boekhouder met expertise in jouw branche

Je boekhouder is je rechterhand op belangrijke momenten, zoals je belastingaangifte, de aankoop van een pand of een investering. Ook tussendoor moet je advies inwinnen en resultaten bespreken. Zoek daarom een boekhouder in je buurt én met ervaring in je specifieke branche. Die ervaring is zelfs nog belangrijker wanneer je apotheker of bakker bent of een vrij beroep uitoefent. Want dan gelden voor jou specifieke fiscale regels.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?


Zowel boekhouders als accountants zijn financiële professionals die jou helpen met je boekhouding en zakelijk advies. Een accountant is daarnaast ook wettelijk bevoegd voor enkele extra taken, zoals het uitreiken van de zogenaamde “accountantsverklaring” bij de jaarrekening van vennootschappen.

Ga op (gratis) kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek is normaal altijd gratis. Verken dus gerust het aanbod: zoek op Google naar boekhouders in je buurt, contacteer de beroepsfederaties BIBF en IAB, selecteer een drietal adressen en ga langs. Met deze tips maak je dan uit wie uit het beste hout gesneden is:

 • je krijgt uitgebreide antwoorden
  Een vraag als “Kies ik voor een eenmanszaak of voor een vennootschap?” is een goede graadmeter. Goede boekhouders lichten alle opties uitgebreid toe. En raden jou pas daarna een piste aan.
 • je boekhouder kent je sector
  Een boekhouder kan moeilijk elk beroep uit het hoofd kennen. Maar enige voeling is toch nodig. Volgt er een lange stilte nadat je je beroep hebt toegelicht, dan is hij of zij allicht niet jouw perfecte match.
 • je boekhouder denkt proactief mee
  Een goede boekhouder speelt in op jouw ambities. Hij of zij kaart dus bepaalde kwesties zelf aan: kostprijs, sociale bijdragen, mogelijke subsidies,...
 • je boekhouder spreekt mensentaal
  Een goede boekhouder doet zijn advies helder uit de doeken. Een handige test: vraag meer informatie over de procedures voor betaling van de sociale bijdragen. Is het betoog duidelijk en helder? Prima, dan kan deze boekhouder jou zelfs de relativiteitstheorie van Einstein uitleggen!
Welke diensten mag je verwachten van je boekhouder of accountant?

Je krijgt advies.

Die goede raad gaat verder dan je kosten of belastingen. Ook over het opstellen van een financieel plan, overschakelen naar een andere ondernemingsvorm en zoeken van privé-investeerders kan je boekhouder belangrijke informatie geven.
Je krijgt een dienst op maat.

Wil je bijvoorbeeld een deel van je boekhouding zelf doen, dan zal je boekhouder het boekhoudpakket aanbevelen dat bij je past. Zo kan je bijvoorbeeld zelf elk kwartaal je btw aangeven, en slechts één keer per jaar met je boekhouder afspreken.
Je boekhouder houdt je op de hoogte van de nieuwste wetgeving.

Zodra er nieuwe regels zijn die je zaak centen kunnen opleveren, speelt een goede boekhouder hier snel op in. Denk maar aan nieuwe aftrekbare kosten, de taxshift of fiscale gunstregelingen zoals de tax shelter.Wat kost een goede boekhouder of accountant?

Er zijn veel formules mogelijk, want alles hangt af van jouw situatie. Ben je zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Hoe complex is je zaak? Hoeveel taken vertrouw je je boekhouder toe?


Daarom zullen de meeste boekhouders jou de vrijheid laten: verkies je een forfait per jaar of per kwartaal? Of betaal je liever per uur? In dat laatste geval mag je uitgaan van uurtarieven die starten vanaf 75 euro, exclusief btw. Vraag altijd een duidelijke offerte, waarin alle taken vermeld worden: invoeren van je facturen, btw-aangifte, belastingaangifte, jaarafsluiting, gesprekken, en ga zo maar door.


Tip: staar je niet blind op de prijs. De investering in een goede boekhouder verdien je dubbel en dwars terug. Wat krijg je voor je geld – die vraag is van belang. Onthoud ook altijd dat boekhoudkosten 100% fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost.
Je kan veranderen van boekhouder

De relatie met je boekhouder of accountant is gefundeerd op vertrouwen. Dat vertrouwen mag echter niet blind zijn. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van wat je consultant doet, en dat je ook begrijpt waar hij of zij mee bezig is. Vergeet niet dat het om jouw zaak gaat, en dat jij dus de eindverantwoordelijkheid draagt.


Voel je je niet meer gelukkig bij de samenwerking? Dan is veranderen mogelijk. Als je indertijd een schriftelijk contract afsloot, respecteer dan de voorziene opzegtermijn. Bij een mondelinge overeenkomst bepaal je in onderling overleg een redelijke opzegtermijn. Je nieuwe boekhouder gaat best van start bij het begin van een nieuw kwartaal of – nog beter – een nieuw boekjaar.

Jouw boekhouder en Xerius: één front


Xerius werkt samen met heel wat boekhouders en accountants, dus wellicht ook met de jouwe. Je adviseur krijgt online toegang tot jouw dossier bij Xerius, waardoor hij of zij jou kan helpen met je opstart. Zo kan je boekhouder of accountant je evolutie als zelfstandige op de voet volgen, waardoor hij met zijn advies kan inspelen op je actuele situatie.