Een voorbeeld
Je verkoopt iets voor 100 euro.
Hierop reken je 21% btw, het meest gangbare tarief. Je klant betaalt dus 121 euro.
Die 21 euro – d.w.z. 21% btw op 100 euro – stort jij in de kassa van de staat.
De btw is zo’n beetje als de relativiteitstheorie van Einstein: velen hebben ervan gehoord, maar weinigen weten hoe de vork aan de steel zit. Als zelfstandige krijg jij elke dag opnieuw met de heffing te maken. Daarom is het belangrijk om het principe van de btw te begrijpen. Ploeg door deze informatie en hopsakee, je bent helemaal mee.
Btw is misschien wel het beroemdste – of beruchtste – letterwoord uit het zelfstandigenbestaan. De letters staan voor “belasting over de toegevoegde waarde”. Zoals de naam al zegt, gaat het om een extra heffing die je klant betaalt bovenop de prijs die jij vraagt voor je product of dienst. Dat geld mag je jammer genoeg niet houden: doorstorten aan de overheid is het parool.
Kan je het filmpje niet afspelen? Dat komt door cookies waarvoor je geen toestemming gaf. Wil je het niet missen? Klik hier en bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.
In feite ben je als zelfstandige een soort van doorgeefluik. Je ontvangt de btw die de consument aan jou betaalt (A). Daarnaast hou je ook heel goed bij hoeveel btw je zelf betaalt op je aankopen (B).
Is A > B? Dan stort je het verschil tussen beide bedragen door aan de overheid.
Is B > A? Dan krijg je het verschil in btw terug.
Het verschil tussen A en B geef je door aan de overheid via je btw-aangifte.
Een voorbeeld
Je verkoopt iets voor 100 euro.
Hierop reken je 21% btw, het meest gangbare tarief. Je klant betaalt dus 121 euro.
Die 21 euro – d.w.z. 21% btw op 100 euro – stort jij in de kassa van de staat.
Er bestaan in ons land vier verschillende tarieven: 0%, 6%, 12% en 21%. Het tarief dat jij moet hanteren, hangt af van wat je verkoopt. De maatstaf van 21% is het vaakst van toepassing, behalve in de volgende gevallen.
12% btw
6% btw
0% btw
Het kan ook gebeuren dat je verschillende tarieven moeten hanteren. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een restaurant opent. Voor de dranken geldt de maatstaf van 21%, terwijl op je biefstuk-friet slechts 12% btw wordt geteld. Idem als fietshersteller. Voor je werkuren reken je 6% aan, voor de wisselstukken 21%.
Je btw-nummer is als een pasje om binnen en buiten te lopen. Dit unieke identificatienummer – bijvoorbeeld: BE0123.456.789 – vereenvoudigt het innen en doorstorten van de btw. Daarom moet je het verplicht vermelden op alle documenten van je zaak. Sterker nog: zonder btw-nummer kan je niet eens starten als zelfstandige.
Een btw-nummer aanvragen is dus een noodzakelijke stap in het wettelijke proces om te starten als zelfstandige. Die aanvraag kan je doen bij Xerius Ondernemingsloket of bij je boekhouder. Kies je voor de eerste optie, dan worden in één moeite door ook alle andere wettelijke administratieve stappen gefikst, zoals je ondernemingsnummer, je aansluiting als zelfstandige en de aanvraag van eventuele vergunningen. Zo staat je zaak meteen in de startblokken.
Start je als zelfstandige via Xerius? Reken dan op 3 tot 5 werkdagen voor de activatie van je btw-nummer. Laat vervolgens de champagne maar knallen: je bent officieel zelfstandige.
Dat valt best wel mee. Als starter heb je de keuze: per kwartaal of per maand. Kies je voor de kwartaalaangifte, dan dien je deze online in. Dat moet gebeuren via Intervat, uiterlijk op de 25ste van de maanden januari, april, juli en oktober.
Die aangifte gebeurt dan telkens voor het voorafgaande kwartaal. Met andere woorden: de btw die je incasseerde in de maanden januari, februari en maart dien je in tegen 25 april.
Na het indienen van je aangifte volgt de rekening. Kreeg je meer btw binnen dan dat je zelf betaalde? Dan dien je btw te betalen, en uiteraard doe je dat tijdig. Hieronder lees je wanneer dat precies moet gebeuren bij kwartaalaangiften.
Betaalde je zelf meer btw dan je ontving? Dan krijg je geld terug. Kijk wel uit: de btw-administratie doet dat niet uit eigen beweging. Kruis daarom op je btw-aangifte het desbetreffende vakje aan. Zo maak je duidelijk dat je de teveel betaalde btw terug wil.
|
IN TE DIENEN TEN LAATSTE OP |
TE BETALEN TEN LAATSTE OP |
---|---|---|
1ste kwartaal |
25 april |
25 april |
2de kwartaal |
25 juli |
25 juli |
3de kwartaal |
25 oktober |
25 oktober |
4de kwartaal |
25 januari |
25 januari |
Wil je zeker zijn dat je aan alles gedacht hebt bij je start als zelfstandige? Ga dan zeker even langs de overzichtspagina. Daar krijg je een handig draaiboek voor een geruste start.
In sommige gevallen kan je een vrijstelling van btw aanvragen. Bij vrijstelling van btw heb je wel een btw-nummer, maar je rekent aan je klanten geen btw aan – en je stort bijgevolg ook niets door aan de overheid. Of dat een aantrekkelijke piste is, hangt af van een aantal criteria.
Hak de knoop door samen met je boekhouder of accountant. Hij zet de plussen en de minnen voor jou op een rij, en kan jou vertellen welke btw-regeling het best bij jou past.
Voordelen |
Nadelen |
---|---|
Je bent goedkoper voor particulieren Dat komt omdat je geen btw bij je prijzen telt. Zo kan je goedkoper zijn of – hint, hint – een hogere winstmarge hanteren. |
Je bent duurder voor zelfstandigen met een btw-nummer De medaille heeft ook een keerzijde. Je tarief exclusief btw is relatief hoger, wat jou minder interessant maakt voor btw-plichtige ondernemers. Zij verkiezen een factuur met btw, die zij vervolgens kunnen recupereren. Je kiest dus beter niet voor de vrijstellingsregeling als je enkel aan bedrijven levert. |
Je hebt minder administratie Je dient immers geen btw-aangifte meer in te dienen. De verplichting van een klantenlisting blijft echter wel bestaan. Die dien je vóór 31 maart van elk jaar op te maken, behalve wanneer je geen omzet hebt geboekt. In dat geval spreken we van een nulaangifte. |
Voor jou is alles 21% duurder Jij dient zelf wel btw te betalen bij leveranciers die de vrijstelling niet gebruiken. Dat geld kan je niet recupereren, omdat je geen btw-aangiftes indient. Kies dus niet voor de vrijstelling als je veel aankopen doet voor je zaak. Want dan is het beter om de btw op die aankopen terug te krijgen. |
|
Je belemmert misschien je groei Lopen de zaken als een trein, en stijgt je omzet boven de 25.000 euro? Dan ben je verplicht om btw aan te rekenen – met andere woorden: om een prijsverhoging door te voeren. Dat kan klanten afschrikken. |
Dat is het geval wanneer je “werken doet in onroerende staat” – zoals dat heet. Denk maar aan aannemers, schrijnwerkers, behangers, klusjesmannen, tuinmannen en ruitenwassers.
De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen is geknipt voor jou als je jaaromzet lager ligt dan 25.000 euro exclusief btw. Let wel: het gaat wel degelijk om de omzet van een volledig jaar.
Ben je nog geen volledig jaar bezig als zelfstandige? Dan wordt je jaaromzet berekend met de formule: jaaromzet = aantal dagen actief x 25.000 euro / 365
Stel dat je start als zelfstandige op 15 mei. Tot 31 december werk je dus in totaal 231 dagen. Je jaaromzet is dus = 231 x 25.000 euro / 365 = 15.821,92 euro
Naast de btw-regeling met kwartaalaangiften en de vrijstellingsregeling zijn ook de volgende regelingen nog mogelijk:
Bij een omzet van meer dan 2.500.000 euro (excl. btw)
Je mag ook werken met forfaitaire aangiften indien
Heel simpel: om makkelijker een oogje in het zeil te houden. Sommige activiteiten zijn nu eenmaal meer fraudegevoelig dan andere. Daarom wil de btw-administratie maandaangiften zien voor ondernemingen die beantwoorden aan deze beide voorwaarden:
Net zoals bij de vorige vraag: wanneer je actief bent in een fraudegevoelige sector. Volgens de wet gaat het om de volgende gevallen:
In de volgende gevallen moet je de btw-administratie op de hoogte brengen:
Wijzigt andere informatie die je opgaf bij je opstart? Dan komt de btw-administratie dat te weten via je btw-aangifte. Stel: je koesterde helemaal geen plannen om te verkopen in een andere EU-lidstaat. Na enkele maanden krijg je echter regelmatig grote bestellingen binnen vanuit Nederland. De btw-administratie komt dit dan te weten via je btw-aangifte.