Kok Igor: "Snel bijgeleerd dankzij opleiding en flexijobs"
In de reeks ‘Spring verder’ lees je de verhalen van onze ‘Verspringers’: starters die recent een eigen zaak oprichtten en graag met jou hun eerste ervaringen delen. Na 23 jaar in de banksector besliste Igor Comeyne (47) zijn passie na te jagen: koken. Hoe verteerde Igor de gedurfde overstap naar het zelfstandigenleven?
Koksopleiding als reddingsboei
“Enkele jaren geleden werd de druk van mijn vaste job me te veel. Een burn-out, ik had het nooit verwacht. Maar eigenlijk was het geen verrassing. Ik zette jarenlang alles opzij voor mijn job. In de bankensector is de verhouding tussen je vaste en variabele loon vaak volledig scheefgetrokken. Je geeft je 300% om zoveel mogelijk commissies binnen te halen. En dat wreekt zich op den duur.”
“Een burn-out is beangstigend. Eens aangekomen in de supermarkt wist ik niet wat ik er kwam zoeken. Ik liet me bijstaan door psychologen, een coach … en startte een koksopleiding bij Spermalie. Ik was altijd al geïnteresseerd in mijn moeders kookpotten. Geen traiteur op onze familiefeesten, ik kookte altijd. Mijn koksopleiding was in eerste instantie een vorm van ontspanning, maar het is dus veel meer geworden.”
Flexijob fiscaal interessant
“Ik dacht na mijn burn-out nog even mijn vroegere vaste job te combineren met mijn zelfstandigencarrière, maar het vat was af. Mijn vrouw en kinderen waren enorm opgelucht toen ik mijn ontslag gaf bij de bank. Ze waren het beu om me zo gestresseerd en ongelukkig te zien. Vooral de steun van mijn vrouw was enorm belangrijk. Zij had vroeger haar eigen café en weet dus hoe het eraan toegaat in de horeca.”
“Ik ben begonnen als flexijobber in verschillende restaurants. Dat was voor zowel mij als mijn werkgevers fiscaal het interessantst. In die beginperiode wou ik vooral veel ervaring opdoen en contacten leggen, maar ook te weten komen of ik de job fysiek aankon. Als kok moet je namelijk vaak twaalf, dertien uur aan een stuk rechtstaan. Dat lukt me, al laat ik me regelmatig onder handen nemen door mijn kinesist.”
Snel naar hoofdberoep en vennootschap
“Na negen maanden flexiwerken werd ik zelfstandige. Dankzij mijn ontslagregeling bij de bank kon dat nog enkele maanden in bijberoep. Maar ik had snel een vaste stroom aan inkomsten en daardoor werd het interessanter om toch zelfstandige in hoofdberoep te worden. Met de omzet die ik intussen genereer zal ik ook snel de overstap maken van een eenmanszaak naar een vennootschap.”
“Mijn hoofdactiviteit is mijn samenwerking met een fabrikant van high-end keukentoestellen. Voor dat merk geef ik kookdemo’s bij keukenbouwers en thuis bij mensen die een toestel kochten. Die combinatie van sales en koken is me op het lijf geschreven. Daarnaast werk ik voor verschillende cateraars en ga ik langs bij mensen voor private dining en kookworkshops.”
In de kijker: stapsgewijs bouwen aan een businessplan
Verschillende activiteiten, betekent dat ook een ingewikkeld businessplan? Igor pakte het verstandig aan. Hij onthult zijn recept voor een slim businessplan in een extra mailreeks.
Stelen met de ogen
“Mijn agenda was sinds mijn start altijd gevuld. In mijn vorige leven verkocht ik verzekeringen, dus ik durf ergens binnen te stappen en mezelf aan te prijzen (lacht). Je hoeft geen schrik te hebben om je kwetsbaar op te stellen bij je start als zelfstandige. Iedereen heeft het recht om fouten te maken en bij te leren. Ik was overal eerlijk over mijn ervaring en werd altijd met open armen ontvangen.”
“Waar ik werk, steel ik zoveel mogelijk met mijn ogen. Ik leer zo bij over de koksstiel op zich, maar ook over meer praktische zaken zoals prijszetting. Ik denk dat mijn prijzen heel democratisch zijn. Ik wil vooral uit de kosten komen en mij amuseren. Dat is ook het basisprincipe van mijn businessplan: ik wil genieten van het leven en zorgen dat mijn gezin niets tekortkomt.”
Waar moet je rekening mee houden als je je prijzen bepaalt? Je vindt het in deze checklist.
“Stel je gerust kwetsbaar op bij je start als zelfstandige. Iedereen heeft het recht om fouten te maken en bij te leren.”
Administratieve ondersteuning
“Mijn vrouw is niet alleen met haar horecaverleden een enorme steun. Door haar huidige job in een kmo beschikt ze ook over heel wat administratieve bagage. Ze zorgt dat ik me kan focussen op wat ik het liefste doe: koken. Mijn FAVV-vergunning, mijn offertes, de voorbereiding van mijn belastingaangifte … Mijn vrouw helpt me bij van alles en nog wat. En wat zij niet kan, vraagt ze aan onze boekhouder.”
Hoe vind je de juiste boekhouder?
Over welke kwaliteiten beschikt de juiste boekhouder voor je zaak? En hoe kom je bij die persoon terecht? Je ontdekt het in een extra mailreeks.
Twijfels weggeëbd
“Eerlijk? In het begin heb ik soms getwijfeld. Als startende zelfstandige zie je je startkapitaal snel zakken. Ik reis graag en als werknemer blijft het geld ook in die periodes binnenkomen. Nu is dat niet langer het geval. Maar intussen loopt alles op wieltjes en zijn mijn twijfels weggeëbd. Ik heb intussen zelfs mijn eigen pand gekocht waar ik mijn workshops kan voorbereiden. Op termijn hoop ik er een pop-uprestaurant te openen. Ik blijf mijn dromen najagen.”
Meer starterstips van Igor?
Dat kan! In een reeks van drie mails deelt Igor nog enkele exclusieve tips en ervaringen met jou.
- Mail 1: bouwen aan een businessplan.
- Mail 2: zo vind je de juiste boekhouder.
- Mail 3: 5 ultieme tips als uitsmijter.
Na die drie mails ben je helemaal klaar om even ver te springen als Igor!