Hoe groot is jouw risico op een burn-out?

Meer dan 7.000 ondernemers die langer dan een jaar out zijn door een burn-out, depressie of andere psychische problemen. De cijfers schieten door het dak en gaan regelrecht in tegen het gevoel van de meeste zelfstandige dat ze niet vatbaar zijn voor een burn-out. Hoe zit dat bij jou? Via een eenvoudige test op de pagina van onze partner BloomUp ontdek je hoe groot jouw risico is.

Wat is een burn-out?

Bij een burn-out ben je emotioneel, fysiek en mentaal uitgeput. De oorzaak is vaak te zoeken bij langdurige of intense stress.

Een burn-out bestrijden is een uitdaging op lange termijn. Het is immers een chronische aandoening die veel lichamelijke, mentale en sociale gevolgen kan hebben.


Wat zijn de voornaamste oorzaken van een burn-out bij zelfstandigen?

Verschillende factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van een burn-out. Deze kunnen zowel met je zaak als met je privéleven te maken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Hoge werkdruk: het gevoel dat je altijd “aan” moet staan om je klanten en/of werknemers tevreden te houden.
 • Financiële Stress: De verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid van je bedrijf kan een grote bron van stress zijn.
 • Onevenwicht tussen werk en privé: Wanneer je als ondernemer geen goede grenzen afbakent tussen je zaak en je persoonlijk leven, kan dit leiden tot chronische stress en uitputting.

Aan welke symptomen herken je een burn-out?

Een burn-out toont zich anders van persoon tot persoon. Toch zijn er enkele signalen die je aan het denken moeten zetten:

 • Extreme vermoeidheid: je voelt je constant uitgeput. ’s Nachts slapen lukt moeilijk, overdag voel je je moe.
 • Emotionele uitputting: je hebt moeite om je emoties onder controle te houden en bent snel overweldigd en geïrriteerd.
 • Verminderde werkprestaties: je concentratie en productiviteit nemen af. Zelfs de meest eenvoudige taken lijken plots een zeer moeilijke opdracht.
 • Cynisme en afstandelijkheid: je hebt een eerder negatieve houding tegenover je zaak, werknemers of andere aspecten van je leven. Je trekt je vaak terug en voelt je geïsoleerd van alles en iedereen.
 • Weinig tot laag zelfvertrouwen: je hebt moeite om te voldoen aan je eigen verwachtingen en die van je partners of klanten.
 • Fysieke klachten: hoofd- en spierpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten, en andere lichamelijke symptomen zonder dat je meteen een medische oorzaak kan aanduiden.
 • Verminderde motivatie: je kan je niet meer motiveren voor opdrachten die je vroeger leuk vond.

Hoe gaat het met jou? Test hoeveel risico jij als ondernemers loopt op een burn-out.

Herken je enkele van de bovengenoemde symptomen bij jezelf? Negeer de signalen dan niet en doe de burn-outtest.

Als partner van Xerius ontwikkelde BloomUp, platform voor psychologische hulp, deze test. Zo begin je eraan:

 1. Registreer je gratis met de code xerius-zelfstandigen.
 2. Account aangemaakt? Doe de zelftest. In vijf minuten ontdek je via een aantal eenvoudige vragen hoeveel risico jij loopt op een burn-out. Na de test krijg je meteen advies voor de volgende stappen die je kan ondernemen.
 3. Nood aan meer begeleiding? Volg een online module of plan een gesprek met een professionele therapeut.

 


BloomUp biedt mentale steun voor jou als zelfstandige

Nood aan mentale hulp? BloomUp brengt je in contact met professionele hulp. Bezoek de website en regel meteen een gratis kennismakingsgesprek met een erkende psycholoog.

Bezoek de website van BloomUp