Een vrij beroep starten: zo begin je eraan

Je start als advocaat, arts, kinesitherapeut of in een ander vrij beroep. Xerius helpt je op weg naar je eigen zaak en ontlast je zoveel mogelijk van administratieve rompslomp.

Wat is een vrij beroep?

Er bestaat geen algemeen aanvaarde lijst van vrije beroepen. En er is ook geen wereldwijd geldende definitie van het beroep.


Wel zijn er een aantal activiteiten die altijd als vrije beroep worden aangeduid: advocaat, architect, apotheker, arts, verpleegkundige, tandarts, journalist, vastgoedmakelaar, boekhouder of accountant, notaris en paramedicus.


Volgens de Federatie Vrije Beroepen delen zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen een aantal kenmerken:

  • De dienst bestaat hoofdzakelijk uit een intellectuele prestatie.
  • Je volgde een voorafgaande opleiding om het beroep uit te oefenen.
  • Permanente vorming is een belangrijk deel van het beroep.
  • Je draagt persoonlijke verantwoordelijkheid als uitoefenaar van een vrij beroep.
  • Je handelt onafhankelijk en zowel in het belang van je cliënt of patiënt, als in het algemeen belang.
  • Vaak ben je gebonden aan een deontologische code en gelieerd aan een beroepsorganisatie, die de kwaliteit en professionaliteit van je beroep bewaakt.

Welke stappen onderneem ik om te starten met een vrije beroep?

Sinds 2018 wordt de beoefenaar van een vrij beroep in het Wetboek Economisch Recht ook als ondernemer beschouwd. Om te starten in een vrij beroep volg je dan ook de stappen die iedereen zet wanneer die een bedrijf opstart of zelfstandige wordt.


Gelukkig neemt Xerius je heel wat administratieve last van je schouders. Kijk even mee wat we voor je in orde brengen.


Vlieg je er meteen in, dan ontdek je hier meer informatie op maat:

als advocaat

als gerechtsdeurwaarder

als architect

als arts

als boekhouder of accountant

als dierenarts

als kinesitherapeut

als psycholoog

als tandarts

als verpleegkundige


Ontdek je liever eerst welke administratieve last Xerius van je schouders neemt? Kijk dan hieronder even mee wat we voor je in orde brengen.
1. Je ondernemingsnummer

De inschrijving van je onderneming in de KBO, de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo krijg je je unieke ondernemingsnummer, het identificatienummer van jouw onderneming.


Een vraag die je je daarvoor zeker moet stellen: kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap?  De voor-en nadelen van beide ondernemingsvormen helpen bij je keuze. We zetten ze op deze pagina voor je op een rij.
2. Jouw aansluiting als zelfstandige

Iedereen die een zelfstandige activiteit uitoefent is verplicht om aan te sluiten bij Xerius. In de praktijk regelen we je ondernemingsnummer en je aansluiting als zelfstandige in één beweging.


Als vrije beroeper sluit je je meestal aan als zelfstandige in hoofdberoep. Dat wil zeggen dat je zelfstandige activiteit je enige beroepsactiviteit is. Je betaalt sociale bijdragen en in ruil daarvoor krijg je sociale rechten, zoals pensioen en terugbetaling van medische kosten.


Oefen je minimaal een activiteit uit naast je vrij beroep? En bouw je sociale rechten op via die activiteit, bijvoorbeeld als minimaal halftijds loontrekkende? Dan sluit je aan als zelfstandige in bijberoep. Controleer wel altijd de deontologische code van je beroep. Het is niet voor iedereen toegelaten om zijn of haar vrij beroep te combineren met een loontrekkende activiteit. Zo mag je als architect geen commerciële activiteiten uitoefenen of als boekhouder activiteiten als verzekeringsagent of vastgoedmakelaar uitoefenen.

Tip:

Ben je arts in opleiding? Dan moet je nog niet aansluiten als zelfstandige. Je geniet dan sociale bescherming via het statuut “sui generis”
3. Je btw nummer als je btw-plichtig bent

Dat hangt af van je activiteit. Elke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht, is btw-plichtig. En dat geldt voor de meeste vrije beroepen.


Je btw-nummer is eigenlijk je ondernemingsnummer dat geactiveerd wordt als btw-nummer. Om dat proces in gang te zetten, stap je naar je plaatselijke btw-controlekantoor. Of maak het jezelf gemakkelijk en laat het ondernemingsloket ook voor je btw-nummer zorgen.


Er zijn een paar uitzonderingen op de btw-plicht. Ben je (tand) arts of verpleegkundige? Dan ben je niet btw-plichtig en reken je geen btw aan voor je bewezen diensten.
4. Eventuele vergunningen

Vergunningen heb je als beoefenaar van een vrij beroep meestal niet nodig. Toch loont het de moeite om even bij je gemeentebestuur aan te kloppen om te horen of je ergens een toelating voor nodig hebt.
5. Verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn bij wet verplicht, zoals vaak het geval is met een verzekering beroepsaansprakelijkheid.


Maar ook bepaalde niet verplichte verzekeringen kunnen je heel wat gemoedsrust opleveren. Een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen waarmee je op een fiscaalvriendelijke manier je pensioenspaarpot aanvult. Of een verzekering gewaarborgd inkomen die je inkomen beschermt wanneer jij door ziekte of een ongeval je activiteit (een tijd) niet meer kunt uitoefenen.


Voor sommige vrije beroepen is er de RIZIV-toelage. Een financiële vergoeding van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) waarmee geconventioneerde (para)medische zorgverleners jaarlijks hun sociale bescherming kunnen versterken.


Hoeveel kost het om mijn vrij beroep te starten

De inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kost 90,50 euro. Dat is zo bij wet vastgelegd. Ben je btw-plichtig en laat je Xerius de activatie van je btw-nummer in orde brengen, dan kost je dat 55 euro (+btw) extra. Verder zorgen we gratis voor je aansluiting als zelfstandige en zorgen we voor de inschrijving bij het ziekenfonds.


Kortom voor 157,05 euro schiet je uit de startblokken. En dat bedrag is meteen je eerste beroepskost die je kan inbrengen om je sociale bijdragen te verlagen.


Start online jouw vrij beroep

Regel de opstart van je vrij beroep online. Klik op je beroep en je krijgt alle informatie die van toepassing is op jouw activiteit.

Ik start als advocaat

Ik start als gerechtsdeurwaarder

Ik start als architect

Ik start als arts

Ik start als boekhouder of accountant

Ik start als dierenarts

Ik start als kinesitherapeut

Ik start als psycholoog

Ik start als tandarts

Ik start als verpleegkundige


Of contacteer ons

Heb je nog vragen? Maak een afspraak met een van de experten van Xerius. We helpen je wanneer het jou past en op de manier die jij wil.

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens