Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Hoe bouw je als zelfstandig bedrijfsleider op interessante wijze aan je pensioen? De Individuele Pensioentoezegging kan – als aanvulling op je VAPZ – een prima optie zijn. 

IPT, wat is dat?

Een IPT, of individuele pensioentoezegging, is een levensverzekering die je als bedrijfsleider van een extra pensioen voorziet. Je kunt er dus enkel van genieten als je zaakvoerder bent van een vennootschap.

 • Met een IPT bouw je pensioen op tot het niveau van een ambtenaar.
 • Zet de IPT in als aanvulling op je VAPZ en optimaliseer je belastingvoordeel.
 • Vergroot je bescherming met aantrekkelijke aanvullende dekkingen.

In onderstaand filmpje ontdek je wat een IPT voor jou als bedrijfsleider betekent en welk fiscaal voordeel deze spaarformule je oplevert.

Heb je nog geen IPT of ben je op zoek naar andere pensioenspaarformules?

 

Je situatie als zelfstandige is uniek. Dus is je pensioenplan dat ook. Wist je dat meer dan de helft van de zelfstandigen zijn pensioen verkeerd aanpakt, en zo een stuk cadeau doet aan de fiscus? Dat vermijd je door te sparen op de juiste manier: met de fiscaal optimale premie. Dan ben je verzekerd van een mooi aanvullend pensioen... waarvan de fiscus een flinke hap neertelt.


De Xerius Pensioenbuddy geeft jou uitsluitsel.


Hoe goed scoort je huidige pensioenplan op fiscaal vlak? Wat is je fiscaal optimale premie, waarmee je maximaal belastingen bespaart? In welke bouwstenen stop je dat geld? De Xerius Pensioenbuddy geeft jou in enkele klikken het antwoord.

Ontdek jouw optimale pensioenmix

Hoe gaat een IPT in zijn werk?

Je IPT berekenen

Elk jaar stort je een bedrag waarmee je op fiscaalvriendelijke wijze bouwt aan een aanvullend pensioen. Daarbij doet je vennootschap al het werk. Zij betaalt de premie voor je Individuele Pensioentoezegging en brengt ze in in de vennootschapsbelasting. Daarom wordt de IPT wel eens vergeleken met de groepsverzekering voor een werknemer, die ook betaald wordt door de werkgever. Het bedrag van je premie kies je zelf, zolang je de 80%-regel maar respecteert.

 

Jouw premie komt terecht in een tak 21-spaarverzekering, waardoor je een gewaarborgd rendement geniet. Het beleggingsrisico ligt niet bij jou, maar helemaal bij de verzekeraar.


Optimaliseer je vennootschapsbelasting met je IPT

Als aanvulling op een VAPZ kan de IPT voor een zelfstandige interessante fiscale diensten bewijzen. Ook al geldt er een taks van 4,4% op de premies die je vennootschap stort, toch doe je fiscaal een prima zaak. Je trekt de premies immers af als beroepskost in de vennootschapsbelasting. Dat kan jou 20 tot 25% belastingbonus opleveren.


IPT backservices: zo demp je je pensioengat

Binnen je IPT kan je backservices betalen: inhaalstortingen voor de jaren waarin je nog geen IPT had. Je mag premies storten voor alle jaren waarin je werkzaam was binnen de huidige onderneming en voor maximaal tien jaar daarvoor. Zo kan je een eventueel pensioengat compleet opvullen, zolang je maar onder de 80%-grens blijft.


Waarom je met Xerius de beste keuze maakt

Xerius kent jouw zelfstandigenstatuut als geen ander. Daardoor sluit ons advies perfect aan bij wat jij echt nodig hebt. Sterker nog: omdat wij jouw situatie zo goed kennen, kunnen wij ook je belastingbesparing maximaliseren.


Zo sluit je een Individuele Pensioentoezegging af bij Xerius

Maak een afspraak met Xerius of vraag een offerte aan.


Bezorg dit prijsvoorstel vervolgens ingevuld en ondertekend terug, samen met enkele bijlagen zoals een kopie van je identiteitskaart, een verklaring van de uiteindelijke begunstigen en een kopie van de statuten van je onderneming. Kies je voor een aanvullende dekking? Dan vul je ook een medische vragenlijst in.


Xerius stuurt jou dan de polisstukken, samen met een betalingsverzoek. Je eerste premiebetaling activeert meteen de polis.


Lees hier de algemene voorwaarden en de financiële infofiche.

 

Maak een keuze

Persoonlijke gegevens


Meestgestelde vragen

 

 

Vragen in verband met je premie

 • Moet ik elk jaar premie storten?

  Volgens de wet zijn enkel “verschuldigde” premies fiscaal aftrekbaar. “Verschuldigd” wil zeggen dat je verplicht bent om ze te betalen. Het bedrag dat je afspreekt in je contract moet je dus ook betalen.

  Vind je de afgesproken premie te hoog? Vraag dan een aanpassing van je contract.
  Betaal je liever niet meer, dan moet het contract “premievrij” worden gemaakt. 

   
 • Wanneer moet ik storten?

  Je kiest zelf het moment van storting en de regelmaat. Probeer echter altijd zo snel mogelijk te storten, en meteen zoveel mogelijk. Dan zijn je rente en winstdeling maximaal.

  Elke storting die vóór 31 december op de rekening van de verzekeraar staat, geeft jou recht op belastingvermindering. Ben je net te laat? Neem dan even contact met ons op.

   
 • Hoeveel premie betaal ik precies?

  Xerius berekent je maximale jaarpremie in functie van de befaamde 80%-regel, die zegt: “het bedrag van je wettelijk en aanvullend pensioen samen mag niet hoger zijn dan 80% van je inkomen tijdens je actieve loopbaan”.

  Xerius maakt deze berekening voor jou. Daarvoor hebben we wat gegevens van jou nodig, waaronder:

  • het vermoedelijke eindkapitaal van jouw andere pensioenproducten in de tweede pijler (VAPZ, RIZIV,...)

  • de duur van je loopbaan

  • je bezoldiging

  Deze gegevens gieten onze experts in een formule, die jouw maximale jaarpremie oplevert. De berekening gebeurt bij de start van je contract, maar wordt elk jaar herhaald. Zo ben jij zeker dat je perfect in orde blijft met alle fiscale voorwaarden.

   

   
 • Kan ik mijn vennootschap de premie laten betalen?
  Ja, dat is zelfs verplicht. De premies van je IPT worden altijd betaald door de vennootschap, die de bedragen ook fiscaal inbrengt. Eens het geld gestort, is het wel van jou, ook als je de vennootschap zou verlaten.
 • Is een IPT bij Xerius een veilige belegging?
  Wees daar maar zeker van. Je IPT is een tak 21-verzekering met gegarandeerd rendement. Bovendien geniet je bij ons een kapitaalsgarantie, waardoor je altijd je geld terug krijgt. Tel dat allemaal bij elkaar, en je mag op je beide oren slapen: je geld is veilig bij Xerius.
 • Wat is de Wijninckx-bijdrage?

  De Wijninckx-bijdrage is een extra premietaks die je moet betalen als het totaal van je wettelijk pensioen + aanvullende pensioenkapitalen hoger is dan het hoogste ambtenarenpensioen.


  Er zijn elk jaar twee complexe berekeningen voor nodig: één om te zien of je de bijdrage moet betalen, en één om te bepalen hoe hoog de bijdrage dan is.


  De overheid controleert dit via mypension.be. Ga je over de limiet, dan krijg je het jaar erop een betalingsverzoek. Controleer je graag de berekening van de overheid? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Vragen in verband met je belastingen

 • Hoeveel kan mijn vennootschap fiscaal terugkrijgen van de betaalde premies en eventuele inhaalbijdragen?

  Het juiste voordeelpercentage in de vennootschapsbelasting hangt af van de resultaten van je vennootschap. Bij het standaardtarief is je voordeel 25%.


  Komt je KMO in aanmerking voor het kortingtarief? Dan is het voordeel 20% op de eerste schijf van 100.000 euro belastbaar resultaat.

 • Wanneer geniet mijn vennootschap het fiscaal voordeel?
  Je vennootschap kan de premies enkel aftrekken als ze in de regel zijn met de 80%-grens. Je krijgt hiervoor een attest.

Vragen in verband met de uitbetaling en de taxatie

 • Kom ik in aanmerking voor de langerwerkenstimulans?

  Hoe langer je werkt, hoe minder belastingen je betaalt. Dat is het principe van de langerwerkenstimulans. Je kan genieten van deze gunstmaatregel als je voldoet aan één van deze voorwaarden:

  1. (a) Je neemt je wettelijke pensioen niet op voor de wettelijke pensioenleeftijd, (b) je was de drie jaar voordien onafgebroken aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds, en (c) je betaalde in deze periode de minimale sociale bijdragen van de zelfstandige in hoofdberoep.
  2. Je neemt je pensioen op na een loopbaan van 45 jaar. klik hier voor meer informatie

  Voor je IPT verlaagt het tarief dan van 16,5% dan tot 10%.

 • Ik word 65 maar neem mijn pensioen nog niet op. Wat gebeurt er met mijn spaarpot?
  Je hebt de keuze. Ofwel laat je het kapitaal uitbetalen, ofwel verleng je jouw IPT. Zo kan je vennootschap premies blijven storten en dus fiscaal voordeel genieten. Vanaf dan kan je het kapitaal kosteloos laten uitbetalen wanneer je maar wenst.

  Eventuele aanvullende dekkingen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden kan je meestal niet verlengen.
 • Hoe wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd en belast?

  Het geld wordt in principe in één keer op je rekening gestort. Dit kapitaal bestaat uit de betaalde premies plus rente en winstdeling. Hierop moet je nog de volgende inhoudingen afstaan:

  • een RIZIV-bijdrage van 3,55%;
  • een solidariteitsbijdrage van 0, 1 of 2%;
  • een taxatie van 16,5% op het gespaarde bedrag na aftrek van winstdeling, RIZIV-bijdrage en solidariteitsbijdrage. Dit tarief verlaagt tot 10% als je voldoet aan de voorwaarden van de langerwerkenstimulans.
 • Wanneer wordt mijn kapitaal uitgekeerd?
  Je krijgt je kapitaal wanneer je met pensioen gaat. Xerius neemt vooraf contact op en bezorgt jou de nodige documenten.
  Ga je met vervroegd pensioen? Dan ontvang je ook vervroegd je IPT.
  Stel je jouw pensioen uit? Dan heb je de keuze: laten uitkeren of verder sparen.

  Elk contract heeft een einddatum, maar deze dient vooral voor de prognoseberekening. Hij slaat dus niet per se op het moment van uitbetaling.
 • Wat als ik mijn geld terugwil vóór mijn wettelijke pensioenleeftijd?

  Dat kan enkel als je voldoet aan de loopbaanvoorwaarden van het vervroegd wettelijk pensioen. Die voorwaarden vind je in deze tabel:

  vroegste leeftijd

  60

  61

  63

  normaal

   2022

  44

  43

  42

   

   2025

  44

  43

  42

  66

   2030

  44

  43

  42

  67

  Ben je geboren in 1961 of vroeger? Dan moet je niet voldoen aan de loopbaanvoorwaarden, en kan je een afkoop vragen vanaf de leeftijd vermeld in deze tabel:

  Geboortejaar Opname mogelijk vanaf 
  1958 of eerder 60 jaar
  1959 61 jaar
  1960 62 jaar
  1961 63 jaar

  Een zogenaamde reserveoverdracht is wel altijd mogelijk. Je draagt het IPT-kapitaal dan over naar een IPT-contract bij een andere pensioeninstelling. Dat wordt echter afgeraden in het huidige klimaat van lage rentevoeten. De kans is immers groot dat je financieel een slechte zaak doet.

  Vastgoedfinanciering kan daarentegen wel een interessante optie zijn.

   

   
 • Ik heb mijn wettelijk pensioen opgenomen maar blijf actief en betaal dus nog steeds sociale bijdragen. Wat gebeurt er dan met mijn spaarpot?
  Je nam je wettelijk pensioen op, dus moet het IPT worden stopgezet en uitgekeerd. Bijverdiensten na je pensioen staan daar volledig los van. Xerius contacteert jou vooraf voor de uitbetaling.
 • Kan ik mijn kapitaal ontvangen in rente?

  Dat is mogelijk, maar zeker geen aanrader. Je kiest beter voor een volledige uitkering in één keer omdat een rente:

  • jaarlijks belast wordt als roerende inkomsten;
  • financieel wellicht minder oplevert.
   

Vragen in verband met overlijden

 • Wat gebeurt er met mijn spaarpot als ik overlijd voordat ik met pensioen ga?
  Heb je geen aanvullende overlijdensverzekering? Dan gaat het opgebouwde spaargeld naar de aangeduide begunstigde(n). Heb je die aanvullende overlijdensverzekering wel? Dan wordt het bedrag in de polis uitbetaald.
   
  Je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner is standaard de begunstigde. Is deze er niet, dan gaat het geld naar de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan komt het geld in de nalatenschap.
   
  Je mag de personen vermeld in deze “begunstigingsclausule” van je contract vrij wijzigen.
   
 • Moeten mijn erfgenamen successierechten betalen?
  Ja, zij betalen in principe successierechten op het overlijdenskapitaal.

Vragen in verband met je statuut als zelfstandige

 • Ik stop als zelfstandige. Wat gebeurt er met het opgebouwde kapitaal in mijn IPT?
  Heb je geen zelfstandige activiteit meer, dan kan je vennootschap niet langer sparen in je IPT. Het opgebouwde kapitaal blijft wel voor jou behouden, en je krijgt verder rente tot de einddatum van je contract. Bijgevolg ontvangt je zaak geen betalingsverzoeken meer, en jijzelf enkel een jaarlijkse update van de stand van zaken.
   
  Ga je terug aan de slag als zelfstandige in dezelfde onderneming? Stuur dan gewoon een mailtje en wij heractiveren je polis.
 • Ik vertrek bij de vennootschap. Ben ik nu mijn spaarpot kwijt?
  Neen. Als de IPT opgemaakt is met jou als verzekerde, dan blijft het gestorte geld van jou, ook als je niet langer werkt in die vennootschap. Er worden geen nieuwe premies meer gestort, maar je krijgt wel nog rente. Elk jaar ontvang je een stand van zaken tot je pensionering. Dan wordt je geld uitgekeerd.

Vragen in verband met verder sparen

 • Hoe weet ik hoeveel ik heb gespaard?

  Dat kan je langs drie wegen te weten komen:

  • via de pensioenfiche die je elk jaar krijgt. Daarop staan alle actuele gegevens van je contract;
  • vraag een update via verzekeringen@xerius.be;
  • surf naar www.mypension.be voor een overzicht van je aanvullende pensioenplannen. Deze website vermeldt voorlopig echter nog niet alle pensioenspaarverzekeringen.
   
 • Ik heb elders al aan een IPT. Kan ik ook een contract afsluiten via jullie?

  In dat geval heb je de keuze uit twee opties:

  • je behoudt je IPT bij de andere verzekeraar en start een nieuw contract via Xerius:
  • of je brengt het opgebouwde kapitaal over naar een nieuw contract via Xerius. In de meeste gevallen is dat financieel echter niet zo interessant.
   
 • Hoe kan ik mijn pensioen nog verder aanvullen?
  Botsen je VAPZ en IPT tegen hun plafond? Dan kan je kiezen voor individueel pensioensparen, eventueel aangevuld met langetermijnsparen.

Nog meer vragen en antwoorden

 • Kan ik mijn polis ook gebruiken voor vastgoedfinanciering?
  Dat is inderdaad mogelijk. Je kan het IPT-contract – net zoals een woning – in onderpand geven bij het afsluiten van een hypotheeklening. Je kan ook een voorschot opvragen voor het financieren van de aankoop, bouw of renovatie van je woonst. Je leest er alles over op de voorschotfiche.

Wat je nog kan interesseren

Start als verpleegkundige net zoals Ferdi Zels

VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen

Meer over VAPZ
Hassan Ayed boekhouder over starten in bijberoep

Gewaarborgd Inkomen: verzekering voor je inkomen

Meer over GI
Bedrijfsbeheer en beroepskennis Sabri Onal

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Meer over POZ

Wat vind je op deze pagina?