Wat zijn de startersvoorwaarden als zelfstandige?

De drempel om te starten als zelfstandige is lager dan ooit. Toch moet je enkele startersvoorwaarden kunnen aanvinken om je eigen zaak te beginnen. Deze vereisten vallen behoorlijk mee, zeker in Vlaanderen. Onze regio is nu eenmaal het wereldcentrum van de KMO, en dat is geen toeval. 

Wat zijn de voorwaarden om een eigen zaak te beginnen?

Ziezo, hier vind je het hele rijtje. Je merkt meteen: het is een mengelmoes van de klassieke regeltjes, aangevuld met enkele extra vereisten.

  • Je bent ouder dan 18 jaar. Pas op die leeftijd mag je een ondernemingsnummer aanvragen. Aansluiten als zelfstandige kan vanaf 1 september in het jaar dat je 18 kaarsjes uitblaast.
  • Je bezit je burgerrechten. Heeft de rechter je ooit ontzet uit deze rechten, bijvoorbeeld na een veroordeling, dan moet je een ander plan bedenken.
  • Je bent bekwaam. Met andere woorden: je bent niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard. Evenmin word je op de vingers gekeken door een voorlopig bewindvoerder.
  • Je hebt de nodige vergunningen. Hier kom je te weten welke papiertjes jij moet voorleggen om je zaak te kunnen starten . Om een voorbeeld te geven: als slager heb je de vergunning “beenhouwer” nodig.
  • Je beroep is niet onverenigbaar met een andere commerciële activiteit. Zo kan je het werk als gerechtsdeurwaarder, advocaat, notaris, beoefenaar van een eredienst, politieagent, gerechtelijk functionaris of staatsambtenaar niet combineren met een andere commerciële activiteit als zelfstandige. Meer weten? Je werkgever of beroepsfederatie kan jou vertellen hoe de vork voor jou aan de steel zit.


Vestig je je in Brussel of Wallonië? Dan komen er nog wat regeltjes bij.

In Brussel of Wallonië moet je namelijk over de basiskennis bedrijfsbeheer beschikken. Voor sommige sectoren komt daar de vereiste van beroepskennis bovenop.Ben je niet afkomstig uit België?

Dan komt het erop aan om – naast de gewone verplichtingen voor iedere ondernemer – je kennis te bewijzen als je je vestigt in Brussel of Wallonië. Dat kan door je diploma gelijkwaardig te laten verklaren. Hou er wel rekening mee dat dit een poos in beslag kan nemen.


Vervolgens dien je een beroepskaart aan te vragen als je geen burger bent van de Europese Economische Ruimte (EER). Die heb je nodig om in België aan de slag te kunnen als zelfstandige.

Wat je nog kan interesseren

Word je zelfstandig in hoofdberoep of bijberoep?

Lees meer

Over je rechten als zelfstandige.

Lees meer

Welke verzekeringen heb je nodig?

Lees meer