Wat zijn de startersvoorwaarden als zelfstandige?

De drempel om te starten als zelfstandige is lager dan ooit. Toch moet je enkele startersvoorwaarden kunnen aanvinken om je eigen zaak te beginnen. Deze vereisten vallen behoorlijk mee, zeker in Vlaanderen. Onze regio is nu eenmaal het wereldcentrum van de KMO, en dat is geen toeval. 

Wat zijn de startersvoorwaarden om een eigen zaak te beginnen?

Ziezo, hier vind je het hele rijtje. Je merkt meteen: het is een mengelmoes van de klassieke regeltjes, aangevuld met enkele extra vereisten.

  • Je bent ouder dan 18 jaar. Pas op die leeftijd mag je een ondernemingsnummer aanvragen. Aansluiten als zelfstandige kan vanaf 1 september in het jaar dat je 18 kaarsjes uitblaast.
  • Je bezit je burgerrechten. Heeft de rechter je ooit ontzet uit deze rechten, bijvoorbeeld na een veroordeling, dan moet je een ander plan bedenken.
  • Je bent bekwaam. Met andere woorden: je bent niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard. Evenmin word je op de vingers gekeken door een voorlopig bewindvoerder.
  • Je hebt de nodige vergunningen. Hier kom je te weten welke papiertjes jij moet voorleggen om je zaak te kunnen starten . Om een voorbeeld te geven: als slager heb je de vergunning “beenhouwer” nodig.
  • Je beroep is niet onverenigbaar met het statuut van zelfstandige. Zo kan je het werk als gerechtsdeurwaarder, advocaat, notaris, beoefenaar van een eredienst, politieagent, gerechtelijk functionaris of staatsambtenaar niet combineren met een eigen zaak in hoofdberoep. Meer weten? Je werkgever of beroepsfederatie kan jou vertellen hoe de vork voor jou aan de steel zit.
  • Voor sommige beroepen moet je een bewijs van beroepskennis kunnen bovenhalen. Zo gelden in de bouwsector bijkomende vereisten inzake beroepsbekwaamheid. De volledige lijst van beroepen met zo’n extra bewijskaartje vind je hier.Woon je in Brussel of Wallonië? Dan komen er nog wat regeltjes bij.

  1. In Brussel of Wallonië moet je over de basiskennis bedrijfsbeheer beschikken. Voor sommige sectoren komt daar de vereiste van beroepskennis bovenop.
  2. Ben je geen burger van de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan moet je misschien een beroepskaart op zak hebben om hier als zelfstandige aan de slag te gaan.Ben je niet afkomstig uit België?

Dan komt het erop aan om – naast de gewone verplichtingen voor iedere ondernemer – je kennis te bewijzen. Dat kan door je diploma gelijkwaardig te laten verklaren. Hou er wel rekening mee dat dit een poos in beslag kan nemen.


Vervolgens dien je een beroepskaart aan te vragen. Die heb je nodig om in België aan de slag te kunnen als zelfstandige.