Bereid je voor op je start als zelfstandige

Jij staat voor één van de boeiendste stappen in je leven. Logisch dat je rustig wil inlopen, tot al je vragen beantwoord zijn. Sterker nog: dat getuigt van een verstandige aanpak, omdat je niet over één nacht ijs gaat. Voor het antwoord op al die vragen kan je rekenen op Xerius. Net zoals bijna 200.000 zelfstandigen vóór jou.

Een voorbereidingstraject? Wat mag ik verwachten?

Om antwoorden op je vragen te geven hebben we de ideale startersgids ontwikkeld. Wees gerust, we sturen jou geen vuistdik naslagwerk waar je ogen van dichtvallen. Integendeel, je krijgt het antwoord op vragen die elke succesvolle zelfstandige zich vooraf stelt.


Omdat al die informatie moeilijk te slikken is in één keer, splitsen we deze op in hapbare brokjes, met telkens voldoende tijd tussenin. Zo kan jij de informatie vlot verwerken, op het ritme dat je andere bezigheden toelaten. Na een goede maand sta jij zelfverzekerd aan de start, met de juiste banden aan je bolide.


Vraag per vraag verneem je onder meer:

  • Hoeveel ga ik verdienen? Hoe leg ik mijn tarief vast?
  • Een businessplan, wat is dat voor iets? Hoe schrijf ik zelf een ijzersterke versie?
  • Hoe goed zal ik beschermd zijn als zelfstandige?
  • Staan de letters in btw nu echt voor “betaling tegen wil”? En hoe werkt het systeem?
  • Hoe vind ik de boekhouder die bij me past?
  • Sociale bijdragen, hoe worden ze berekend?

Elk antwoord sterkt jou om de stap naar een eigen zaak te zetten. Wanneer je dat precies doet? Dat beslis jij zelf. Want het heilige credo van elke zelfstandige – de klant is koning – voeren wij ook hoog in het vaandel. Het spreekt dan ook voor zich dat je op elk moment kan uitschrijven voor de e-mails.

Schrijf je in voor de e-mails voor starters

Door je in te schrijven, geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken zodat we je de gevraagde e-mails kunnen bezorgen. Je kunt op elk moment uitschrijven. Meer info krijg je in ons privacybeleid.

Zin in een voorproefje?

Dat krijg je met deze video. Smaakt dit naar meer? Schrijf je dan meteen in. Dan zet Xerius mee de schouders onder jouw plannen.

Zelfstandige worden #6: de btw helder uitgelegd

Jij stuurt, wij trappen met je mee. Zo hard als je zelf wenst.

  • Sta jij al een stapje verder in het proces, en heb je meer specifieke vragen over de opstart van je zaak? Dan krijg je bij ons een persoonlijk antwoord. Klik hier voor een videocall met onze expert.
  • Heb je ook geen vragen meer, en wil je de koe bij de horens vatten? Start je zaak dan online op. Heb je onderweg een vraag? Onze experts zijn er om te helpen. Stuur ons een e-mail of pleeg een telefoontje.

Wie is Xerius precies?

Om even kort door de bocht te racen: Xerius zorgt ervoor dat jij

  1. echt op je werk kan focussen (door veel administratie van je schouders te nemen);
  2. sociaal beschermd bent (door je sociale bijdragen door te storten naar de overheid);

Om met puntje (1) te beginnen: ons Ondernemingsloket helpt jou om te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen van een startende zelfstandige. Je ondernemingsnummer aanvragen, om een voorbeeld te geven. En je btw-nummer activeren.


(2) wordt in handen genomen door ons sociaal verzekeringsfonds. Deze experts zorgen ervoor dat je ziektekosten terugkrijgt, in aanmerking komt voor werkloosheidsvergoeding, groeipakket ontvangt voor je kleine spruiten, van een pensioen kan genieten en ga-zo-maar-door.


Daarbij steken onze experts met plezier een tandje extra. Reken op Xerius wanneer je nood hebt aan bijstand of advies. Bij de start van je zaak, bij de aankomst en alle dagen daartussen. Als de wind mee zit en – nog veel belangrijker – bij tegenwind. Want niet alleen zelfstandige worden doen we samen, ook zelfstandige blijven. En dat is voor jou een hele geruststelling.


Zet nu de boeiende stap naar je eigen zaak. Wij stappen met jou mee, de hele weg lang. Schrijf je in voor onze startersgids en we zijn vertrokken.

JA, ik ga ervoor