Aanvullend pensioen als zelfstandige: zo pak je het aan

Er bestaan verschillende manieren om een mooi aanvullend pensioen voor zelfstandigen te sprokkelen. Welke weg het beste bij jou past? Dat ontdek je door te kijken naar het belastingvoordeel dat je geniet. De experts van Xerius helpen jou de juiste knopen doorhakken.

Spring gezwind over de pensioenkloof: zorg voor een aanvullend pensioen als zelfstandige.

Liefst 4 zelfstandigen op 5 vrezen voor financiële kommer en kwel op de oude dag. Zo schat je gemiddelde collega dat hij later een pensioen nodig heeft van 1.615 euro per maand. Best veel wanneer je weet dat het gemiddelde wettelijke pensioen zelfstandige... 860 euro bedraagt. Het is dus zeker geen overbodige luxe om de koe bij de horens te vatten, en zelf voor een aanvullend pensioenkapitaal te zorgen.

Waarom is het een absolute noodzaak om zelf je pensioen op te bouwen als zelfstandige?

1. Voor de fraaie fiscale korting die je elk jaar krijgt.

Zelf zorgen voor je pensioen? Daar geeft de overheid jou graag een schouderklopje voor, in de vorm van een mooi belastingvoordeel. Het bedrag dat je investeert in je aanvullend pensioen, krijg je deels terug van de fiscus. Daarom is het zo belangrijk om de juiste pensioenbouwstenen te kiezen. Aan elke bouwsteen is immers een ander fiscaal voordeel verbonden.


Vroeg begonnen is veel gewonnen

Begin voor je oude dag te zorgen wanneer je jong bent. Hoe eerder je start, hoe groter het aanvullend pensioen dat je sprokkelt.


Je kan nergens beter bouwen dan bij Xerius

Het fiscaal voordeel dat je kan genieten, hangt af van je inkomen. Daarom zit je voor je pensioen sparen nergens beter dan bij Xerius. De fiscus geeft jouw werkelijke inkomen immers elk jaar aan ons door, zodat wij jouw sociale bijdragen kunnen berekenen. Zo kunnen wij tot op de komma precies berekenen met welke premie jij maximaal fiscaal voordeel geniet. Die premie verdelen wij optimaal over de bouwstenen die jou het meeste pensioenkapitaal opleveren.
2. Voor het aanvullend pensioen dat je krijgt op het einde van de rit.

Je fiscaal voordeel is winst op korte termijn, op lange termijn passeer je aan de kassa. Je bent immers verzekerd van een mooie rente op de premies die je stort. Daarbij ligt je rendement stukken hoger dan bij een spaarrekening op de bank. Jaar na jaar groeit je spaarvarken gezond verder, en sprokkel jij een fraai aanvullend pensioen bij elkaar. Dat kapitaal krijg je dan uitgekeerd op het perfecte moment: wanneer je wil genieten van je oververdiende rust.
Doe de test: welke pensioenbouwstenen leveren jou maximaal fiscaal voordeel op?

Over schokkende feiten gesproken. Wist je dat meer dan de helft van de zelfstandigen zijn pensioen verkeerd aanpakt, en zo een stuk cadeau doet aan de fiscus? Dat vermijd je door te sparen op de juiste manier: met de fiscaal optimale premie. Dan ben je verzekerd van een mooi aanvullend pensioen... waarvan de fiscus een flinke hap neertelt.


De Xerius Pensioenbuddy geeft jou uitsluitsel.


Hoe goed scoort je huidige pensioenplan op fiscaal vlak? Wat is je fiscaal optimale premie, waarmee je maximaal belastingen bespaart? In welke bouwstenen stop je dat geld? De Xerius Pensioenbuddy geeft jou in enkele klikken het antwoord.

Ontdek jouw optimale pensioenmixDe bouwstenen van je aanvullend pensioenplan.

We schreven het hierboven al: je pensioenplan bestaat uit verschillende producten, die elk een eigen belastingbesparing opleveren. De juiste combinatie voor jou? Die hangt af van jouw unieke, individuele, hoogst persoonlijke situatie. Hier vind je een overzicht van het volledige menu. Hoe hoger de bouwsteen in de lijst staat, hoe meer belastingvoordeel eraan vasthangt.

 

VAPZ en Sociaal VAPZ

Het fundament van elk succesvol aanvullend pensioen. Je krijgt tot liefst van 64% belastingvoordeel en geniet vrijheid van premiebetaling. Je rendement is maximaal in combinatie met één of meerdere van de volgende producten.

Lees meer over VAPZ


Individuele Pensioentoezegging (IPT)

De premie wordt betaald door de vennootschap. Daarom is de IPT alleen een optie voor bedrijfsleiders met een vennootschap, die 20 tot 30% belastingvoordeel opstrijken. Door inhaalbijdragen te storten kan je zogenaamde “verloren” jaren inhalen.

Lees meer over IPT


Individueel pensioensparen

Je investeert een bedrag naar keuze, al is de ideale premie 980 euro per jaar. Dan kan je 30% belastingvermindering genieten.

Lees meer over individueel pensioensparen


Langetermijnsparen

Deze formule is ideaal om de fiscale ruimte op te vullen als je geen federale woonbonus geniet. Je spaart tot 2.350 euro per jaar, en kan daarop 30% belastingvermindering krijgen.

Lees meer over langetermijnsparen


Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Wat de IPT is voor vennootschappen, is de POZ voor eenmanszaken en vrije beroepen zonder vennootschap. Je geniet tot 30% fiscaal voordeel, en kan eveneens “verloren” jaren inhalen met inhaalbijdragen.

Lees meer over POZ


RIZIV

Als geconventioneerde zorgverlener krijg je dit extraatje toegeschoven vanwege de overheid. Zo grijp je een unieke buitenkans op meer aanvullend pensioen.

Lees meer over RIZIV

Welke bouwstenen passen bij jou?

Dat verneem je van de Xerius pensioenspecialisten. Neem contact op voor pasklaar advies, helemaal op jouw maat.


Jouw keuze

Persoonlijke gegevens