Je zakelijke rekening als starter
Een zichtrekening voor je zaak is niet alleen verplicht, maar ook nuttig
Ook al is het een verplicht nummertje, toch heeft een professionele zichtrekening openen ook voordelen. Je vergoedt vanuit deze rekening makkelijk je leveranciers, en je ziet in een oogopslag of je klanten hun rekening hebben betaald. Bovendien hou je privé-uitgaven mooi gescheiden van je professionele transacties. Zo valt het jou makkelijker om je kosten te bewijzen, waardoor je vlotter btw terugkrijgt en minder belastingen betaalt.
Verplicht voor de vennootschap: een aparte zichtrekening op naam van de zaak
Start je een vennootschap? Dan moet je een zichtrekening openen op naam van je vennootschap, waarop je dan het startkapitaal stort. Na de nodige poespas – namelijk de oprichting van je zaak en het neerleggen van de oprichtingsakte op de Griffie van de ondernemingsrechtbank – krijg je van de notaris een attest. Vervolgens kan je vennootschap van het kapitaal gebruik maken.
Warm aanbevolen voor de eenmanszaak: een aparte zichtrekening op naam van de zaak
Anders dan bij de vennootschap is een aparte professionele rekening niet verplicht voor de eenmanszaak. Je kan dus in principe je privérekening laten registreren bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Maar dat is echt geen aanrader, omdat het moeilijk is om je persoonlijke en professionele uitgaven strikt te scheiden.
Een tip: registreer je eenmanszaak via Xerius Ondernemingsloket. Je kan dan in één moeite door een zakelijke rekening openen. Zo win je behoorlijk wat tijd, en kan je sneller aan de slag met je zaak .
Waar moet je het rekeningnummer allemaal vermelden?
Dat is klaar als pompwater: overal. Je bankrekeningnummer is zo’n beetje de vingerafdruk van je zaak, en komt dus overal terug waar je zaak in actie komt: tijdens de inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, voor de btw-administratie, op je facturen en op je briefpapier. Sterker nog: je riskeert zelfs een boete als het rekeningnummer niet op je factuur staat.
Over factuur gesproken: hier lees je alles over het opstellen van een correct exemplaar.
Bij welke bank open je een zichtrekening?
Er zijn heel wat banken waar je terecht kan. Om het kaf van het koren te scheiden kan je rekening houden met enkele criteria.
De rente
De rente op je zichtrekening, dat is een beetje als een rit in de Ronde van Frankrijk: het durft al eens op en af te gaan. Dat geldt ook voor je zakelijke rekening. Je doet er goed aan om het aanbod van de verschillende banken te vergelijken wanneer je de knoop doorhakt.
De beheerskosten
Niet alleen de rentes lopen uiteen tussen de verschillende banken, ook voor de kosten is dat het geval. En daar zijn de verschillen vaak nog groter. Gelukkig bestaan er ook banken die de zichtrekening gratis aanbieden. Nuttig om even na te pluizen, dus.
De online tools
Alle banken hebben een platform voor online bankieren, dat vaak verschilt voor persoonlijke en zakelijke rekeningen. Kijk goed na of je in het zakelijke pakket digitale afschriften kan exporteren en software en boekhoudpakketten koppelen. Ook al heb je deze tools niet meteen nodig bij de start, ze besparen je later massa’s tijd en werk.
Open je gratis professionele rekening via onze vertrouwde partner Hello bank!
Om een zakelijke bankrekening op maat van zelfstandige natuurlijke personen te openen, hoef je niet langer naar het bankkantoor te gaan. Zo vraag je de gratis Pro Zichtrekening1 van Hello bank! in ongeveer 5 minuten online aan.
- Gratis online professionele rekening
- Gratis debetkaart
- Gratis elektronische verrichtingen in euro2
- Toegang tot professionele oplossingen op maat
- Breng in dezelfde aanvraag je ondernemingsnummer in orde via Xerius
1. Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag door Hello bank!, afdeling van BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, 1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0403.199.702.
2. Geldafhalingen/betalingen met de debetkaart zijn gratis in de Europese Economische Ruimte (EER), d.w.z. de lidstaten van de Europese Unie (EU) + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Europese elektronische overschrijvingen zijn gratis naar/vanuit de EER + Monaco en San Marino.