Laat je verplichte registratie als syndicus regelen door Xerius

Ben jij de syndicus van een of meerdere verenigingen van mede-eigenaars? Dan ben jij een sleutelfiguur binnen je woongemeenschap. Daarom moet jij jouw mandaat verplicht registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat breng je makkelijk in orde via Xerius Ondernemingsloket.

Waarom is jouw registratie als syndicus verplicht?

Wie is de syndicus van het gebouw? Vroeger was er maar één manier om erachter te komen: het papiertje lezen dat in de inkomhal hangt. Handig is dat niet voor mensen die jou dringend nodig hebben, zoals leveranciers en mensen van de energie- en watermaatschappij.


Daarom wou de overheid wat meer klaarheid scheppen. Alle syndici moeten zich voortaan registreren in de KBO. Iedereen die jou zoekt kan daar jouw gegevens meteen terugvinden.

Online registreren als syndicusWie moet zich registreren?

Heel eenvoudig: elke syndicus, zowel professioneel als niet-professioneel. Doe je dat niet, dan overtreed je de wet en maak je een deontologische fout. Daar kunnen sancties op volgen.


Je registratie moet gebeuren binnen 8 dagen na je aanstelling als syndicus. Maar zoals eerder al gezegd: laat die klus gerust aan Xerius over.

Moet ik naast mijn aansluiting als syndicus ook aansluiten als zelfstandige?


Ben je naast syndicus ook mede-eigenaar? Dan moet je niet aansluiten als zelfstandige. Dat is wel het geval wanneer het verslag van je aanstelling een vergoeding voorziet die groter is dan je kosten.


Als professioneel syndicus heb je een onderneming. Dan moet je uiteraard wel aansluiten als zelfstandige.Welke informatie bezorg je aan Xerius voor je registratie als syndicus?

Hier is het lijstje:

  • het ondernemingsnummer van de vereniging van mede-eigenaars;
  • een verslag van de algemene vergadering waarin je wordt benoemd als syndicus;
  • wanneer je als fysieke persoon syndicus bent: je rijksregisternummer. Is je vennootschap de syndicus? Dan graag het ondernemingsnummer.

Vul gewoon het online formulier in, en klaar is kees.

Xerius registreert dan je mandaat als syndicus in de KBO. Jij ontvangt vervolgens een bevestiging dat je registratie in kannen en kruiken is.


105,50 euro

  • Xerius regelt je registratie in de KBO en bezorgt jou daarvan een bevestiging.
Online registreren als syndicus

Deze pagina voor je samengevat

  • Je registratie in de KBO is verplicht. Daarvoor kom je langs bij Xerius.
  • Elke syndicus moet zich registreren, zowel de professional als de vrijwilliger.
  • Je dient enkel aan te sluiten als zelfstandige indien je vergoeding groter is dan je kosten.

Wat vind je op deze pagina?