Bruto-netto calculator voor zelfstandigen

De bruto-netto calculator ontrafelt één van de grootste mysteries over je opstart: je werkelijke inkomen als zelfstandige. En het tarief dat je daarvoor moet aanrekenen. Dat is cruciale informatie om financieel onaangename verrassingen onderweg te vermijden. Maak je berekening en je weet meteen of een eigen zaak starten de moeite loont.

Waarom de bruto-netto calculator zeker gebruiken?

Je staat aan de start met het beste product, de beste service, de beste klanten en – uiteraard – de beste zaakvoerder. Met andere woorden, je hebt je zaakjes prima voor elkaar. Maar je succes wordt ook in grote mate bepaald door het financiële plaatje. Klopt dat tot op de komma precies? Om je slaagkansen correct in te schatten, ontwikkelde Xerius de bruto-netto calculator. Dit onmisbare instrument geeft jou in enkele muisklikken het antwoord op cruciale vragen zoals:

  • hoeveel hou je als zelfstandige over op het einde van de maand?
  • welk tarief moet je jouw klanten aanrekenen?
  • verdien je als zelfstandige meer of minder dan als werknemer?

Je bruto naar inkomen berekenen als startende zelfstandige?

Kan je het filmpje niet afspelen? Dat komt door cookies waarvoor je geen toestemming gaf. Wil je het niet missen? Klik hier en bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.
Mogelijke berekeningen: je nettoloon en je dagtarief

Van bruto naar netto = je nettoloon

Stel: jij wil starten als consultant. Je weet welk dagtarief je wil aanrekenen. Wij berekenen je jaaromzet. En met de bruto-netto calculator verneem je hoeveel je netto overhoudt. Het rekeninstrument houdt daarbij zelfs rekening met de voordelen die je aan jezelf wil toekennen.


Oogt je nettoloon aan de magere kant? Dan moet je misschien wat sleutelen aan die voordelen. Of overwegen om iets langer te werken.

Bereken mijn nettoloon


Van netto naar bruto = je dagtarief

Stel: jij bent een werknemer die wil proeven van de vrijheid in een zelfstandig bestaan. Als loontrekkende weet je hoeveel je netto verdient. Maar hoeveel bruto omzet moet je binnenhalen om als zelfstandige aan hetzelfde inkomen te geraken? Ook dat bereken je met de bruto-netto calculator in een handomdraai. Vanaf dat brutobedrag is het nog een kleine stap naar je ideale dagtarief.

Bereken mijn dagtarief
Hoe gebruik je deze handige tool?

Stap 1: klik op de berekening die je wilt maken

  • je ideale dagtarief
  • of het aantal dagen dat je moet werken
  • of je netto-inkomen op  het einde van de rit

Stap 2: vul je gegevens in

Zo stem je het profiel helemaal af op jouw maat, en krijg je een gepersonaliseerd resultaat. Het cijfer houdt zelfs rekening met je sociale bijdragen en de belangrijkste fiscale regels. Met andere woorden: je resultaat is zo realistisch mogelijk.
Stap 3: sleutel aan je resultaat

Ben je niet helemaal tevreden met de uitkomst? Geen probleem, daar kunnen we aan werken. Spijker bijvoorbeeld de voordelen bij die je toekent aan jezelf, verhoog je dagtarief of werk een dagje extra. Maak vervolgens de berekening opnieuw tot je een resultaat krijgt waar jij je goed bij voelt. Neem je resultaat mee naar je boekhouder en bekijk het met hem in detail. Zo kan je starten met een gerust gemoed.


Bedwing niet langer je nieuwsgierigheid:

Bereken je nettoloon of brutoloon

Gebruik de bruto-netto calculator en verneem meteen of jij financieel klaar bent om te starten. Want het is een hele geruststelling om zeker te weten dat je schaapjes op het droge staan.

Wat vind je op deze pagina?

Mijn bruto-netto berekenen