Starten als zelfstandige in hoofdberoep

Geen zoetere smaak dan deze van de vrijheid. En die proef je volop als zelfstandige in hoofdberoep. Je hebt geen baas boven jou, en dopt je eigen boontjes. Tegen welke voorwaarden geniet jij van deze vrijheid? Welke kosten komen er kijken bij zelfstandige in hoofdberoep? Dat kom je hier te weten. 

De administratieve formaliteiten om te starten als zelfstandige

Om je eigen zaak te starten moet je enkele administratieve watertjes doorzwemmen – je leeft nu eenmaal in België. Voor sommige stappen kan je terecht bij Xerius Ondernemingsloket, andere zal je zelf moeten ondernemen. Let wel op dat je geen stap overslaat. Want pas als je elke fase achter de rug hebt, mag je jezelf officieel een zelfstandige in hoofdberoep noemen.
Stap 1: ga langs bij je Ondernemingsloket

Voor je verplichte wettelijke registratie als zelfstandige spring je (digitaal) binnen bij het Ondernemingsloket. Een tip: doe een beroep op Xerius. Je kent ons nu al een beetje, en wij zien jou echt graag komen. Dat kan trouwens ook volledig digitaal, en dat is nog zo handig. Onze experts zorgen met plezier voor:

 1. je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Je krijgt dan een ondernemingsnummer – de identiteitskaart voor je onderneming, zeg maar.
 2. de activering van dit ondernemingsnummer als btw-nummer. Dit nummer zorgt ervoor dat het innen en doorstorten van de btw vlot verloopt. Dat nummer is zo uniek als je vingerafdruk, en het staat verplicht op alle documenten van je zaak. Concreet worden er de letters ”BE” voor je ondernemingsnummer geplaatst.
 3. je aansluiting als zelfstandige. Je bent dan sociaal beschermd als zelfstandige. Zo heb je, na betaling van je sociale bijdragen, recht op gezinsbijslag, wettelijk pensioen, terugbetaling van medische kosten en uitkeringen bij tegenslag. De sociale bijdragen betaal je elk kwartaal aan Xerius. Wij storten het geld voor je bescherming nog dezelfde dag door aan de overheid.
 4. de aanvraag van vergunningen die je eventueel nodig hebt. De meest voorkomende kan Xerius voor jou in orde brengen, denk maar aan de alcoholvergunning of een eetwarenvergunning. Andere vergunningen mag alleen jij aanvragen. Daarvoor moet je vaak bij meerdere deuren aankloppen. Onze tip: ga langs bij de gemeente waar je je zaak wil vestigen of steek je licht op bij je beroepsvereniging of federatie.
Start je eigen zaak
Aansluiten als zelfstandigeStap 2: deze varkentjes moet je zelf wassen.

We kunnen helaas niet alle kastanjes voor jou uit het vuur halen, hoe graag we dat ook willen. Zo mogen wij onderstaande klussen niet in jouw naam regelen. Het volgende lijstje moet je dus in hoogsteigen persoon klaren:

 1. Open een zichtrekening op naam van je zaak. De fiscus mag in deze rekening snuffelen, maar niet in je privérekening. Doe je echter een aankoop voor je zaak via deze privérekening? Dan kan de fiscus wel een kijkje nemen. Hou privé en professioneel daarom altijd goed gescheiden. Vermeld dit bankrekeningnummer op al je documenten, zoals offertes en facturen. Tip: Heb je nog geen zakelijk bankrekeningnummer? Geen probleem. Xerius geeft je de kans om dit te regelen tijdens de online opstart van je zaak.
   
 2. Breng je ziekenfonds op de hoogte van je start als zelfstandige. Zo ben je in orde met je verplichte ziekteverzekering. Je krijgt medische kosten terugbetaald en ontvangt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.
Zelfstandige in hoofdberoep: wat zijn de kosten?

De grootste hap uit je budget gaat uiteraard naar het draaiende houden van je zaak. Daarnaast duiken er hier en daar nog wat extra kosten op. Hier volgt het beknopte lijstje..


1. Eenmalige kosten

Zoals je al las, dien je eerst een eenmanszaak te starten. Prijskaartje: € 157,05. Kies je voor een vennootschap? Ga dan uit van zo’n € 1.500 kosten. Dat hogere bedrag is logisch, want er komt heel wat meer poespas bij kijken.
2. Je sociale bijdragen

Die bijdragen zorgen ervoor dat jij sociaal beschermd bent. Met andere woorden: dat je later een pensioen krijgt en dat je altijd beschermd bent bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hier verneem je alles over deze bescherming.


De berekening van je sociale bijdragen is een klus voor de Einsteins onder ons. Als je precies wil weten hoe de komma aan de steel zit, dan kan je even deze pagina lezen. Je pikt er vast ook op dat je in het eerste jaar de zogenaamde “forfaitaire minimumbijdrage” betaalt, die neerkomt op € 741,63 per kwartaal. Dat is ook logisch, want je kan dan nog geen cijfers voorleggen. En voor starters bestaat er ook om deze financiële ademruimte te krijgen moet je een startende zelfstandige zijn in hoofdberoep. Hier lees je meer over de starterskorting.


Hebben sociale bijdragen gevolgen voor je belastingen?

Inderdaad: die gaan naar beneden. De sociale bijdragen die je betaalt zijn immers een beroepskost. Je trekt ze dus af van het inkomen dat je aangeeft in de personenbelasting. Zorg er daarom voor dat je bijdragen altijd in verhouding staan tot je inkomen. Zo heb je meer kosten wanneer je meer inkomen hebt, en dat is fiscaal de slimste werkwijze.

3. Ook de provincie wil een stuk van de taart

Elk jaar valt er een aangifteformulier en een factuur in de bus, getekend: je provincie. Hoe groter de oppervlakte van je bedrijf, hoe gepeperder de rekening van de provinciebelasting. Elke provincie hanteert een eigen tarief. Oost-Vlaanderen is het duurst, Vlaams-Brabant het goedkoopst.
4. Je belastingen: beroepskosten maken is het motto

De kans is groot dat je eenmanszaak jou in een hoge belastingschijf katapulteert, met een aanslagvoet van 45 of 50 procent. In dat geval is het belangrijk om onkosten te maken en zo deze belastingen te verlagen. Welke uitgaven daarvoor in aanmerking komen? Dat lees je allemaal in dit artikel.
5. Vergeet je verzekeringen niet

Denk in de eerste plaats aan je verplichte verzekeringen, zoals een brandverzekering voor het pand waarin je zaak gevestigd is. Ook voor dure machines laat je beter een polisje opstellen.


Wil je weten welke verzekeringen jij nodig hebt? Daarvoor kan je de Xerius verzekeringsbuddy raadplegen, de handige tool van Xerius. Of klop aan bij je verzekeringsagent.
6. Je boekhouder sluit het lijstje af

Deze kosten heb je enigszins in de hand. Het scheelt een slok op de borrel wanneer je zelf je papierwerk op orde houdt. Heb je bovendien een relatief eenvoudig beroep, met beperkte kosten en inkomsten? Dan kom je met een paar honderd euro al een heel eind.

Starten als zelfstandige in hoofdberoep: wat betekent dat? En wanneer kan dat?

Starten…

Starten doe je – nogal wiedes – bij het begin. Je kan pas zelfstandige worden als je een onderneming hebt opgericht. Daarbij heb je de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Omdat de meeste zelfstandigen bij de opstart in hoofdberoep kiezen voor de eerste optie, staan we daar iets langer bij stil. Loopt je zaak als een trein, dan kan je nog altijd overstappen naar een vennootschap.


…als zelfstandige…

Het woord bestaat uit twee delen: “zelf” en “standig”. Met andere woorden: je staat op je eigen benen. “Eigen meester, niemands knecht”, zoals het spreekwoord zo mooi zegt. Je zorgt zelf voor je inkomen, en bijgevolg ook voor je sociale bescherming. Je hebt nu eenmaal geen baas boven jou die de portemonnee bovenhaalt voor je RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing.


…in hoofdberoep.

Je statuut als zelfstandige – hoofdberoep of bijberoep – is geen keuze die je zelf kan maken. Je statuut hangt af van je situatie, en die kan je makkelijk zelf nagaan. Doe de test: kan jij één van de onderstaande vakjes aanvinken?

 • je hebt geen andere job naast je zelfstandige activiteit;
 • of je werkt minder dan 50% als werknemer;
 • of je werkt minder dan 50% als ambtenaar buiten het onderwijs;
 • of je werkt minder dan 60% als leerkracht met een vaste benoeming;
 • of je werkt minder dan 50% als leerkracht zonder vaste benoeming.

Ergens een kruisje gezet? Dan is je eigen zaak jouw belangrijkste bron van inkomsten, en word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep. In dat geval heb je recht op de hele boterham aan sociale bescherming.


Ben je niet helemaal zeker van je vakjes? Neem dan even contact op met Xerius. Onze experts weten jou snel te vertellen welk statuut bij jou past.

Contacteer een expert
De voordelen van zelfstandige in hoofdberoep

Je realiseert je grote droom

Sommigen dromen er al jaren van, anderen zelfs hun hele leven: je eigen zaak, waarin je dag in dag uit kan bezig zijn met wat jou boeit of passioneert. Dat is het recept voor een gelukkig leven.


Je doet wat je wil

Ook mooi meegenomen: je bent je eigen baas, en danst niet (langer)naar de pijpen van iemand anders. Je beslist zelf wat je doet en hoe je dat aanpakt. Alle chefs, bazen of directeurs kunnen de boom in.


Je kiest zelf met wie je (niet) werkt

Samenwerken met een vervelende collega? Da’s definitief verleden tijd. Jij bent de kapitein op je schip en kiest dus zelf je bemanning. Je eerste matroos brengt zelfs een aantrekkelijk voordeel met zich mee.


Je neemt zoveel vakantie als je wil

Work hard, play hard. Als zelfstandige zal je flink uit je pijp moeten komen. Daar staat dan weer tegenover dat je zelf beslist over je work-life balance. Wie hard werkt, heeft ook recht op veel ontspanning.


Je kan beroepskosten inbrengen en btw recupereren

Als zelfstandige kan je onkosten maken met je zaak. Met andere woorden: je kan dingen aanschaffen die je anders privé zou moeten aankopen – of die je zelfs helemaal niet zou kopen. Doe je btw-aangiftes? Dan krijg je ook de btw terug die je betaalde op deze aankopen. Met andere woorden: het leven is voor jou 21% goedkoper dan voor een loontrekkende.


Hier vind je een overzicht van alle kosten die je kan inbrengen.

Misverstanden over starten als zelfstandige in hoofdberoep

“Starten in hoofdberoep is duur”

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Je start al een eenmanszaak door € 157,05 neer te tellen – dat valt toch reuze mee? Bovendien bestaan er veel manieren om je eerste pasjes als zelfstandige te ondersteunen, de ene al creatiever dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, waarbij Jan met de pet jouw start financiert.


“Ik moet alles afgeven aan de fiscus”

Dit is misschien wel het grootste misverstand in het rijtje. Als zelfstandige heb je juist de meeste mogelijkheden om fiscaal te optimaliseren. Wist je bijvoorbeeld dat je als zelfstandige in hoofdberoep minder sociale bijdragen betaalt dan een werknemer? Bovendien kan je heel wat belastingvoordeel genieten. Je dopt dus wel je eigen bonen, maar je plukt daar ook behoorlijk wat vruchten van.


“Als zelfstandige krijg ik later geen pensioen”

Zoals elke legende bevat dit misverstand een grond van waarheid. Het klopt dat de pensioenen van zelfstandigen geen vleespotten van Egypte zijn. Je pensioen ligt lager dan dat van een werknemer. Maar er is ook goed nieuws. Je kan dat pensioen zelf optrekken tot het niveau van een loontrekkende. Sterker nog: je kan - met een vapz bijvoorbeeld - ervoor zorgen dat de fiscus tot 2/3 van dit extra pensioen betaalt.


“Word ik ziek, dan zit ik met de gebakken peren”

Zoals het spreekwoord zegt: de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Je krijgt wel degelijk een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, net als een loontrekkende. Dat bedrag kan je – zoals bij je pensioen – zelf optrekken naar een hoger niveau met een gewaarborgd inkomen. En ook hier geldt: de fiscus doet een stevige duit in je zakje.

Nuttig om in je achterhoofd te houden

 • Of je start in hoofdberoep of in bijberoep is geen vrije keuze, het hangt af van de situatie waarin je je bevindt.
 • Je start door langs te gaan bij Xerius ondernemingsloket.
 • Je bepaalt zelf welk prijskaartje vasthangt aan je start als zelfstandige in hoofdberoep. De kost van de inschrijving is alvast een meevaller.