VAPZ: de beste keuze voor een aanvullend pensioen.

Wil je na je loopbaan als zelfstandige comfortabel blijven leven? Dan moet je nu beginnen met de opbouw van een aanvullend pensioen. Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) leg je het sterkst mogelijke fundament. Bovendien geniet je een mooie belastingbesparing, want je trekt de premies af als beroepskost.

 • Geniet de grootste belastingvermindering van alle pensioenformules: tot 64% fiscaal voordeel.
 • Premievrijheid: je betaalt wanneer je wil en hoeveel je wil.
 • Vervangingsinkomen binnen een Sociaal VAPZ wanneer je niet kan werken door ziekte of ongeval.
 • Xerius herberekent elk jaar je fiscaal optimale premie: de premie waarmee jij de meeste belastingbesparing geniet.

Voor wie is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen interessant?

Voor élke zelfstandige

De naam van de formule zegt het al: voor iedere zelfstandige. Al wie op eigen benen staat moet ook zelf bouwen aan een aanvullend pensioen. Alleen dan kan je na een loopbaan van hard werken toch comfortabel blijven leven.


Met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen leg je de sterkst mogelijke basis. Je zet geld opzij voor een extra kapitaal, dat je bij je pensionering ontvangt bovenop je wettelijke pensioen. Het geld blijft dus altijd van jou.
Voor iedere zelfstandige die minder belastingen wil betalen

Met een VAPZ doe je méér dan zorgen voor je pensioen van morgen. Je bespaart ook op je belastingen van vandaag. De betaalde premies breng je immers volledig in als beroepskost, en dat zelfs bovenop het kostenforfait. Zo bespaar je op jouw belastingen en op je sociale bijdragen, terwijl het geld in feite van jou blijft. En zeg nu zelf: je pensioen omhoog, je belastingen omlaag – dat willen we toch allemaal?
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je kan een VAPZ afsluiten als:

 • zelfstandige in hoofdberoep
 • meewerkende echtgenoot
 • zelfstandige in bijberoep vanaf je vierde volledige jaar van zelfstandige activiteit, en dat indien je voldoende hoge forfaitaire sociale bijdragen betaalt (minimum van de hoofdberoeper).

Een Sociaal VAPZ – met extra dekking bij arbeidsongeschiktheid – kan je afsluiten tot en met de leeftijd van 54 jaar. Ben je ouder? Dan kom je nog steeds in aanmerking voor een gewoon VAPZ.

Een simulatie op maat opmaken

Een gouden tip: start zo vroeg mogelijk met je VAPZ

Zo bouw je de meeste rechten op, en pluk je de rijpste vruchten:
 • meer kapitaal op het einde van de rit;
 • langere periode van fiscaal voordeel, dus meer totale belastingbesparing;
 • grotere eventuele winstdeelname.

*O.b.v. een marginaal belastingtarief van 50% en 8% gemeentebelasting. Let wel: in deze simulatie houden we geen rekening met een dossierkost van het sociaal verzekeringsfonds. De fiscale behandeling hangt af van je persoonlijke situatie en kan worden gewijzigd op initiatief van de werkgever of fiscus.

Hoe werkt het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen?

Elk jaar stort je maximaal 9,4% van jouw netto belastbaar inkomen als premie in je VAPZ. Dat bedrag dikt aardig aan, zodat je bij pensionering een mooi kapitaal uitgekeerd krijgt.
Minder belastingen, lagere sociale bijdragen

De fiscus betaalt tot 2/3 van je investering terug. Je premies zijn immers 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor je belastingen verlagen. Ook je sociale bijdragen verminderen, zodat je totale besparing zelfs kan oplopen tot 64%.
Je stort zoals je wil

Je kiest zelf hoe vaak je stort, wanneer en hoeveel – met de fiscaal optimale premie als maximum. Sla je liever eens een jaartje over in je pensioenopbouw? Dat is geen probleem, je geniet volledige premievrijheid.


Tip: hoe meer en hoe sneller je stort, hoe meer je jouw rente en winstdeling optimaliseert, en des te sterker je pensioenkapitaal aangroeit.
Je rendement is gewaarborgd

Xerius betaalt op jouw premies een gewaarborgd rendement van 0,60%. Dat is dus hoger dan bij de meeste banken of makelaars. Bovendien is onze rente echt gewaarborgd, zodat je pensioenkapitaal elk jaar gegarandeerd aangroeit met een mooie extra som. Daar komt nog een eventuele variabele winstdeelname bovenop.


Ook erg belangrijk: Xerius heeft een uitstekende solvabiliteitsratio. Daarom is je geld veilig bij ons. En dus ook je pensioen. En dat is een hele geruststelling.Welk VAPZ past het best bij jou? Ontdek het hier

 

Xerius Relax4Pension

(VAPZ)

Xerius Relax4More

(Sociaal VAPZ)

Xerius Relax4Life

(Sociaal VAPZ)

Wat is je doel?

Je wil optimaal sparen voor je pensioen, zonder meer.

Je wil nog meer sparen voor je pensioen, en daarbij nog meer fiscaal voordeel genieten.

Je wil een optimale pensioenopbouw combineren met een volwaardige bescherming van je inkomen.

Fiscaal voordeel

100% aftrekbaar

100% aftrekbaar

100% aftrekbaar

Hoeveel kan je storten?

Tot 8,17% van je inkomen. Maximaal 3.291,30 euro per jaar.

Tot 9,4% (+15%) van je inkomen. Maximaal 3.786,81 euro per jaar.

Tot 9,4% (+15%) van je inkomen. Maximaal 3.786,81 euro per jaar.

Pensioenkapitaal

100% van je premie gaat naar pensioenopbouw.

90% van je premie gaat naar pensioenopbouw.

80% van je premie gaat naar pensioenopbouw.

Arbeidsongeschiktheid

Geen dekking

Basisdekking

Volwaardige dekking

Terugbetaling bij arbeidsongeschiktheid

Geen

350% van je pensioenpremie. Een maximum van zo’n 11.000 euro per jaar.

Maximum 1.200% van je pensioenpremie. Een maximum van zo’n 35.000 euro per jaar.

Instapkosten

Slechts 3% - dat is één van de allerlaagste tarieven op de markt.

Slechts 3% - dat is één van de allerlaagste tarieven op de markt.

Slechts 3% - dat is één van de allerlaagste tarieven op de markt.

Gewaarborgd rendement

0,60%

0,60%

0,60%

Bij Xerius is de klant koning. Jij dus.


Wil je vol inzetten op je pensioen? Dan adviseren wij Xerius Relax4Pension. Zo geniet je van maximaal fiscaal voordeel. Bouw je liever zekerheid in bij ziekte of ongeval? Dan is Xerius Relax4Life onze aanbeveling. Want bij Xerius sta jij als klant centraal. We stemmen ons advies af op jouw wensen en behoeften.

Overtuigd? Teken meteen in!
Inschrijving VAPZ-overeenkomst

Vul hier je gegevens in. Wat mag je verwachten?

 • je krijg een polisvoorstel toegestuurd per post.
 • we bezorgen je jaarlijks een betalingsverzoek met de fiscaal optimale premie.

Lees hier de algemene voorwaarden.


Lees hier het solidariteitsreglement voor Xerius Relax4Life en Xerius Relax4More.

Jouw productkeuze

Persoonlijke gegevens

Solidariteitsreglement

Algemene voorwaarden


Meer informatie
Wil je de mogelijkheden bespreken met een expert van Xerius?

Dat kan! Laat je gegevens achter via het informatieformulier, en wij bellen je op om te bespreken op welke manier we je het beste kunnen helpen.

Jouw keuze

Persoonlijke gegevens


Vragen over je premiebetaling

 • Hoeveel premie betaal ik precies?

  Dat rekent Xerius elk jaar opnieuw voor jou uit, op basis van je netto belastbaar beroepsinkomen. Ons doel: jouw fiscaal optimale premie opsnorren, waarmee jij de grootste belastingbesparing boekt.


  In een gewoon VAPZ (Xerius Relax4Pension) kan je tot 8,17% storten van je netto belastbaar beroepsinkomen, met een maximum van 3.291,30 euro. In een sociaal VAPZ (Xerius Relax4More en Xerius Relax4Life) is dat 9,40%, met als maximumbedrag 3.786,81 euro.


  Ben je een startende zelfstandige? Dan baseren we de berekening op je geraamde inkomen van het lopende jaar. Dat is ook het bedrag waarop je sociale bijdragen betaalt.

  Ben je een gevestigde zelfstandige? Dan is je premie gebaseerd op je effectieve inkomen van drie jaar terug. Dat bedrag wordt afgestemd op de inflatie via een herwaarderingscoëfficiënt. Om een concreet voorbeeld te geven: je premie voor 2020 wordt berekend op basis van je netto belastbaar inkomen uit 2017. Dat bedrag vermenigvuldigen we met 1,0522372, de herwaarderingscoëfficiënt.

 • Moet ik elk jaar premie betalen?

  Je premiebetaling is vrij, zoals dat heet. Je kiest zelf of je de voorgestelde maximumpremie stort. Betaal je liever een lager bedrag? Sla je graag een jaar over? Je hakt de knoop in alle vrijheid door. Hou er enkel rekening mee dat je minimum 100 euro per jaar moet storten om belastingvermindering te krijgen.

 • Wanneer moet ik de premie storten?

  "Vrijheid, blijheid" is het motto. Je kiest zelf met welke regelmaat en op welk moment je betaalt. Ons advies is echter om zo vroeg mogelijk op het jaar zoveel mogelijk te storten. Zo optimaliseer je jouw rente en winstdeling. Je krijgt belastingvermindering voor elke storting die op 31 december op je VAPZ-rekening staat bij Xerius.

 • Kan ik mijn vennootschap de premie laten betalen?

  Ben je bedrijfsleider met een vennootschap? Dan heb je de keuze: je betaalt de premies als privépersoon of je vennootschap zorgt ervoor.


  In dat laatste geval worden de premies beschouwd als kost. Je betaalt dus geen vennootschapsbelasting op dat bedrag. Voor jou als bedrijfsleider is dat een voordeel van alle aard, dat echter aftrekbaar is in de personenbelasting. Je belastbare loon stijgt dus niet.


  Je vennootschap moet wel bedrijfsvoorheffing inhouden op de premies. Door de aftrekbaarheid in de personenbelasting krijg je die voorheffing uiteindelijk terug, maar pas na drie jaar.


  Betaal je de premies als privépersoon? Dan mag je die inbrengen in de personenbelasting. Je vennootschap heeft dan minder kosten, waardoor de basis van de vennootschapsbelasting iets hoger uitvalt.

 • Is mijn VAPZ bij Xerius een veilige belegging?

  Wees daar maar zeker van. Xerius is een stabiel en financieel gezond bedrijf dat uitsluitend tak 21-spaarverzekeringen aanbiedt. Dit wil zeggen dat wij het volledige beleggingsrisico op ons nemen. Bovendien geniet je een kapitaalsgarantie. Je krijgt dus altijd gegarandeerd jouw geld terug.

Vragen in verband met de fiscaliteit van je VAPZ

 • Hoeveel premie kan ik terugkrijgen via de belastingen?

  Dat hangt af van je persoonlijke situatie en van je inkomen. Je mag de premie aftrekken aan de marginale aanslagvoet (maximaal 50% + gemeentebelasting). Bovendien komt je premie in mindering van je netto-inkomen, waardoor je minder sociale bijdragen betaalt (tot 20,5% + werkingskost SVZ).


  Tel beide pluspunten op, en je kan maximaal zo’n 64% terugverdienen. In de onderstaande tabel (met cijfers* uit 2018) lees je hoeveel voordeel jij precies opstrijkt.


  Inkomensschijf Percentage totaal voordeel
   0 - 8.990  0%
   8.991 - 13.440  27%
   13.441 - 13.993,78  43,2%
   13.993,79 - 23.720  55,2%
   23.721 - 41.060  59,46%
   41.061 - 60.427,75  63,72%

   60.427,76 - 89.051,37

   60,71%
   89.051,38 en meer  54%

  *Deze cijfers gaan uit van een gemeentebelasting van 8% en een werkingskost SVZ van 3,05%. De fiscaliteit kan steeds gewijzigd worden op initiatief van wetgever of fiscus.

 • Waar moet ik de premies inbrengen in mijn belastingen?

  Het juiste vakje hangt af van je beroepsactiviteit.

  • Vak XV Bedrijfsleiders: code 1405/2405 (M/V): persoonlijke sociale bijdragen
  • Vak XVI Winst handelsactiviteit: code 1606/2606 (M/V): beroepskosten
  • Vak XVII Baten van vrije beroepen: code 1656/2656 (M/V): sociale bijdragen
  • Vak XIX Bezoldigingen meewerkende echtgenoten: code 1451/2451 (M/V): sociale bijdragen
 • Wanneer geniet ik van het fiscaal voordeel?

  Om de premie af te trekken van je belastingen moet je deze 3 vakjes kunnen aanvinken:

  • je stortte het voorbije jaar minimaal 100 euro in je VAPZ;
  • je VAPZ-premie en je sociale bijdragen stonden op 31 december op de rekening bij Xerius;
  • je inkomen ligt hoger dan de belastingvrije som.

  Vergeet het bedrag niet te vermelden in je personenbelasting. Daarvoor krijg je een fiscaal attest van ons. Je VAPZ-premie staat meestal ook vermeld op je attest van betaalde sociale bijdragen.


  Hou je er tot slot rekening mee dat de fiscus beslist over je fiscaal voordeel. En – helaas – niet Xerius zelf.

Vragen over de uitbetaling en taxatie van je VAPZ

 • Wanneer wordt mijn kapitaal uitgekeerd?

  Heel eenvoudig: wanneer je met pensioen gaat. Je kan dit zelf melden aan Xerius, maar we ontvangen ook bericht van de overheid. Xerius stuurt jou dan de nodige documenten.


  Ga je vervroegd met pensioen? Dan ontvang je ook vroeger je pensioenkapitaal. Stel je het pensioen uit? Dan kan je kiezen: uitkeren of verder sparen.


  Je contract heeft een einddatum, maar deze dient voor de prognoseberekening. De datum slaat dus niet altijd op het moment van uitbetaling.

 • Hoe wordt mijn opgebouwde kapitaal uitgekeerd en belast?

  Het kapitaal dat je ontvangt bestaat uit de betaalde premies plus rente en winstdeling. Daar moet je de volgende inhoudingen van aftrekken:

  • 3,55% RIZIV-bijdrage;
  • 0%, 1% of 2% solidariteitsbijdrage, in functie van het gespaarde bedrag;
  • 11,11% bedrijfsvoorheffing op het percentage van de fictieve rente (winstdeling is vrijgesteld). Dat is een complexe berekening, die meestal neerkomt op circa 0,5%.

  Zo verkrijg je het nettobedrag dat op jouw rekening verschijnt. Je kan ook kiezen voor een maandelijks bedrag (een “rente”), maar die optie bevelen wij niet aan. Je betaalt dan immers een jaarlijkse belasting op roerende inkomsten.


  Je moet hoe dan ook nog een stukje aangeven in de personenbelasting: de zogenaamde fictieve rente. Dit is de meest fiscaalvriendelijke eindbelasting voor aanvullende pensioenkapitalen. Het betekent dat je gespreid belast wordt via je personenbelasting. Het moment waarop je jouw VAPZ opneemt, bepaalt a) welk percentage je van het uitgekeerde bedrag als fictieve rente moet aangeven, en b) hoelang je deze aangifte moet doen.

  • opname op 60 jaar: 3,5% fictieve rente gedurende 13 jaar
  • opname tussen 61 en 62 jaar: 4% fictieve rente gedurende 13 jaar
  • opname tussen 63 en 64 jaar: 4,5% fictieve rente gedurende 13 jaar
  • opname op of na 65 jaar: 5% fictieve rente gedurende 10 jaar

  Je krijgt hiervoor eenmalig een fiscaal attest van Xerius. Hou dat dus goed bij, want je zal het lang nodig hebben. Het ingevulde bedrag wordt bij je wettelijk pensioen geteld en op die manier belast.


  Doe je digitaal aangifte? Dan is dit bedrag al vooraf ingevuld.


  Tip: voldoe je aan de voorwaarden van de langerwerkenstimulans? Dan worden fictieve rente en bedrijfsvoorheffing berekend op 80% van je netto premiereserve in plaats van 100%.

 • Kan ik mijn geld terugkrijgen vóór mijn pensioen?

  Dat kan alleen als je voldoet aan de loopbaanvoorwaarden van het vervroegd wettelijk pensioen. Die voorwaarden lees je hieronder:

  Vroegste leeftijd je bent 60 jaar... 61 62 62,5 63 Normaal
  ...in 2020 je hebt minstens 44 loopbaanjaren je hebt minstens 43 loopbaanjaren     je hebt minstens 42 loopbaanjaren 65
  ...in 2025 je hebt minstens 44 loopbaanjaren je hebt minstens 43 loopbaanjaren     je hebt minstens 42 loopbaanjaren 66
  ...in 2030 je hebt minstens 44 loopbaanjaren je hebt minstens 43 loopbaanjaren     je hebt minstens 42 loopbaanjaren 67

  Ben je geboren in 1961 of vroeger? Dan kan je een afkoop vragen zonder te voldoen aan de loopbaanvoorwaarden. Dat kan dan vanaf de leeftijden in onderstaande tabel:

  Geboortejaar Opname mogelijk vanaf
  1958 of eerder 60 jaar
  1959 61 jaar
  1960 62 jaar
  1961 63 jaar

  Een reserveoverdracht is wel altijd mogelijk. Je draagt het VAPZ-kapitaal dan over naar een VAPZ-contract bij een andere pensioeninstelling. In het huidige klimaat van lage rentevoeten wordt deze zet echter afgeraden. De kans is immers groot dat je financieel een slechte zaak doet.


  Vastgoedfinanciering is misschien wel een interessante piste.

 • Kom ik in aanmerking voor de langerwerkenstimulans?

  Hoe langer je werkt, hoe minder belastingen je betaalt. Dat is het principe van de langerwerkenstimulans.


  Dat kan inderdaad voor je VAPZ. Je fictieve rente en bedrijfsvoorheffing worden dan berekend op 80% van de netto premiereserve in plaats van 100%. Je kan genieten van deze gunstmaatregel als je voldoet aan één van deze voorwaarden:

  1. (a) Je neemt je wettelijke pensioen niet op voor de wettelijke pensioenleeftijd, (b) je was de drie jaar voordien onafgebroken aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds, en (c) je betaalde in deze periode de minimale sociale bijdragen van de zelfstandige in hoofdberoep.
  2. Je neemt je pensioen op na een loopbaan van 45 jaar. klik hier voor meer informatie
 • Ik word 65 maar neem mijn pensioen nog niet op. Wat gebeurt er met mijn spaarpot in het VAPZ?

  Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel laat je het kapitaal uitbetalen, ofwel verleng je jouw VAPZ. Zo kan je premies blijven storten en dus fiscaal voordeel genieten. Vanaf dan kan je het kapitaal kosteloos laten uitbetalen wanneer je maar wenst.


  Eventuele aanvullende dekkingen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden kan je niet verlengen.

 • Ik heb mijn wettelijk pensioen opgenomen maar blijf actief en betaal dus nog steeds sociale bijdragen. Wat gebeurt er dan met mijn spaarpot?

  Je nam je wettelijk pensioen op, dus moet het VAPZ worden stopgezet en uitgekeerd. Bijverdiensten na je pensioen staan daar volledig los van. Xerius contacteert jou vooraf voor de uitbetaling.

 • Kan ik mijn kapitaal ontvangen in rente?

  Dat is zeker geen aanrader. Je kiest beter voor een volledige uitkering in één keer omdat een rente:

  • jaarlijks belast wordt als roerende inkomsten;
  • financieel wellicht minder oplevert.

Vragen over jouw arbeidsongeschiktheid

 • Hoeveel vervangingsinkomen krijg ik wanneer ik ziek word?

  Hier lees je meer over de uitkering van Xerius Relax4Life.

  Bij Xerius Relax4More krijg je elk jaar een uitkering gelijk aan 350% van de gestorte pensioenpremies in de drie jaar voorafgaand aan het begin van je arbeidsongeschiktheid. Die jaarlijkse uitkering is maximaal zo’n 11.000 euro. Een uitzondering hierop vormt het RIZIV-contract voor artsen, waar de maximum uitkering rond 15.000 euro schommelt.

  Deze uitkering verdeel je tussen twee waarborgen. Hoeveel laat je uitkeren op je rekening als vervangingsinkomen? Hoeveel stort je als pensioenpremie in je VAPZ? De keuze is helemaal aan jou. 

  Je hebt recht op een uitkering wanneer je ziekenfonds jou volledig arbeidsongeschikt verklaart (dit komt neer op 66% of meer) en jou zelf ook een uitkering betaalt. Na afloop van een eigenrisicotermijn van zes maanden krijg je de maandelijkse uitkering. Die loopt tot het einde van je contract of tot het einde van je volledige arbeidsongeschiktheid.

  Meer informatie vind je in het solidariteitsreglement en de financiële infofiche.

Vragen over jouw VAPZ bij overlijden

 • Wat gebeurt er met mijn spaarpot als ik overlijd voordat ik met pensioen ga?

  Heb je geen aanvullende overlijdensdekking? Dan gaat het opgebouwde spaargeld volledig naar de aangeduide begunstigde(n). Heb je die aanvullende overlijdensdekking wel? Dan wordt het bedrag vermeld in de polis uitbetaald.


  Je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner is standaard de begunstigde. Is deze er niet, dan gaat het geld naar de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan komt het geld in de nalatenschap.


  Je mag de personen vermeld in deze “begunstigingsclausule” van je contract vrij wijzigen. Dat doe je met een ondertekende aanvraag.


  Wordt het geld aan de echtgenoot uitgekeerd? Dan moet die min of meer dezelfde fiscale inhoudingen toestaan. Voor alle andere begunstigden worden de RIZIV-bijdrage en de solidariteitsbijdrage kwijtgescholden.

 • Moeten mijn erfgenamen successierechten betalen?

  Ja, zij betalen in principe successierechten op het overlijdenskapitaal.

Vragen in verband met je statuut als zelfstandige

 • Ik stop als zelfstandige. Wat gebeurt er met het opgebouwde kapitaal in mijn VAPZ?

  Heb je geen zelfstandige activiteit meer? Of betaal je niet meer de minimale sociale bijdragen van een zelfstandige in hoofdberoep? Dan kan je niet langer storten in je VAPZ. Het opgebouwde kapitaal blijft wel behouden, en je krijgt verder rente tot de einddatum van je contract. Bijgevolg ontvang je geen betalingsverzoeken meer, enkel een jaarlijkse update van de stand van zaken.


  Ga je terug aan de slag als zelfstandige? Stuur dan gewoon een mailtje en wij heractiveren je polis.

Vragen in verband met verder sparen

 • Hoe weet ik hoeveel ik heb gespaard?

  Dat kan je langs drie wegen te weten komen:

  • via de pensioenfiche die je elk jaar van ons krijgt. Daarop staan alle actuele gegevens van je contract;
  • vraag een update via verzekeringen@xerius.be;
  • surf naar www.mypension.be voor een overzicht van je aanvullende pensioenplannen. Deze website vermeldt voorlopig echter nog niet alle pensioenspaarverzekeringen.
 • Ik heb elders al aan een VAPZ. Kan ik ook een contract afsluiten bij jullie?

  In dat geval heb je de keuze uit twee opties:

  • je behoudt je kapitaal bij de andere verzekeraar en start een nieuw contract bij Xerius:
  • of je brengt het opgebouwde kapitaal over naar Xerius. In de meeste gevallen is dat financieel echter niet zo interessant.

  Let wel op: je mag per kalenderjaar fiscaal niet meer inbrengen dan het maximum toegestane bedrag. Dat bedrag kan wel gespreid worden over verschillende contracten.

 • Hoe kan ik mijn pensioen nog verder aanvullen?

  Je mag tot 9,40% van je netto belastbaar inkomen in je VAPZ stoppen. Zo leg je een solide basis voor een mooi extra pensioen. Heb je nog meer budget beschikbaar? Dan kan je aanvullen met andere spaarformules, die je hieronder vindt in dalende volgorde van fiscale aantrekkelijkheid:

  Voor vennootschappen:

  1. Individuele pensioentoezegging (IPT)
  2. Individueel pensioensparen
  3. Langetermijnsparen

  Voor eenmanszaken en vrije beroepen:

  1. Individueel pensioensparen
  2. Langetermijnsparen
  3. Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Nog meer vragen en antwoorden

 • Kan ik mijn polis ook gebruiken voor vastgoedfinanciering?

  Dat is inderdaad mogelijk. Je mag het VAPZ-contract – net zoals een woning – in onderpand geven bij het afsluiten van een hypotheeklening. Je kan ook een voorschot opvragen voor het financieren van de aankoop, bouw of renovatie van je woonst. Je leest er alles over op de voorschotfiche.

 • Kan ik veranderen van VAPZ-formule?

  Je kan altijd wisselen tussen Xerius Relax4Pension, Xerius Relax4More en Xerius Relax4Life. Stuur gewoon een berichtje naar verzekeringen@xerius.be. Dan bezorgen wij jou de nodige documenten.

 • Ik wil echt alles weten ...