Stoppen als zelfstandige: zo doe je dat

Je besluit staat vast. Je zet je zelfstandige activiteit stop. Deze pagina toont je de juiste weg voor jouw situatie.

Situatie 1: Je onderneming en aansluiting als zelfstandige stopzetten

Jij stopt als zelfstandige én de onderneming waarin je je activiteit uitoefent, stopt ook.

Zet via Xerius je onderneming stop in de KBO. We zorgen verder ook voor de stopzetting van je btw-nummer en je statuut als zelfstandige.

Mijn aansluiting & onderneming stopzetten 

Situatie 2: Jij stopt als zelfstandige. Voor je onderneming hoeft niets te gebeuren

Jij stopt als zelfstandige, maar de zaak waarin je actief bent, gaat verder of het ondernemingsnummer is al stopgezet. Xerius zorgt ervoor dat je aansluiting als zelfstandige stopt.

Kies deze optie ook als je stopt als werkend vennoot, zelfstandig helper of meewerkend partner.

Mijn aansluiting stopzetten

Situatie 3: Je zet een onderneming stop, maar blijft zelfstandige

Je zet een onderneming stop, maar blijft actief als zelfstandige in één of meerdere andere zaken.

In deze situatie zet je zowel het ondernemingsnummer als het btw-nummer van je onderneming stop.

Mijn onderneming stopzetten

Misschien vraag je je dit nog af

 • Mijn onderneming stopzetten in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Wat betekent dat?

  Stopt de onderneming waarin je actief bent? Dan is het principe simpel: bij de start schrijf je in, bij de stop schrijf je uit. Alle gegevens die bij het begin van je zelfstandige avontuur in de KBO werden genoteerd, zet je nu stop: activiteiten, vestigingen, bankrekeningnummer en eventueel wie de ondernemersvaardigheden aantoonde.

 • Mijn btw-nummer wordt stopgezet. Moet ik verder nog iets doen?

  De btw-administratie moet weten dat je onderneming de activiteiten stopzet, zelfs als je gebruik maakt van de vrijstellingsregeling. Dat moet binnen de maand na stopzetting in de KBO gebeuren, anders krijg je een boete.

   

  Na deze stopzetting dien je nog één keer de btw-aangifte in, net als een allerlaatste klantenlisting.

 • Wat met mijn sociale bijdragen als ik mijn statuut als zelfstandige stopzet?

  Stop je als zelfstandige? Dan stopt ook je aansluiting als zelfstandige. Xerius zorgt ervoor dat dit op correcte wijze gebeurt.

  Het verhaal van je sociale bijdragen stopt echter niet meteen. Enkele aandachtspunten:

  • Betaal je openstaande sociale bijdragen. Ook de sociale bijdragen voor het kwartaal waarin je stopzet, zijn nog volledig te betalen. Zet je bijvoorbeeld stop op 4 oktober? Dan betaal je nog sociale bijdragen voor het volledige vierde kwartaal.
  • Tot twee jaar na je stopzetting kan je eventuele regularisaties krijgen. Deze krijg je wanneer de fiscus ons je definitieve inkomsten doorgeeft. Liggen deze hoger dan het bedrag op basis waarvan je sociale bijdragen betaalde? Dan betaal je nog een stukje bij. Betaalde je te veel bijdragen, dan krijg je terug.
  • Je sociale bijdragen worden altijd berekend op basis van je jaarinkomen. Werkte je in je laatste jaar geen vier kwartalen? Dan wordt je inkomen herberekend op jaarbasis, en betaal je daarop sociale bijdragen.
  • Zet je je zelfstandige activiteit stop in het kwartaal waarin je de pensioenleeftijd bereikt of vervroegd op pensioen gaat? Dan hoef je voor dat kwartaal geen sociale bijdragen te betalen.
 • Moet ik iets doen om in orde te blijven met mijn sociale zekerheid?

  Ja, informeer je ziekenfonds. Ook al heb je 15 dagen de tijd na het stopzetten van de onderneming in de KBO, toch maak je hier zo snel mogelijk werk van.

 • Ik stop met mijn vennootschap, moet ik deze ontbinden?

  Wanneer je de commerciële activiteiten van je vennootschap stopzet, blijft deze vennootschap nog steeds bestaan. Denk daarom goed na wat je ermee wil aanvangen.

   

  Optie 1: Tijdelijk stopzetten vennootschap: de slapende vennootschap

  Heb je op termijn nog plannen met je onderneming? Dan kan je deze laten bestaan zonder commerciële activiteiten uit te oefenen: de slapende vennootschap.

   

  Je activiteiten in de KBO worden stopgezet, de btw afgesloten. Omdat je geen winst meer maakt, betaal je ook geen belastingen. Let wel: je vennootschap verdwijnt niet, dus moet je de plichten vermeld in het Wetboek van Vennootschappen blijven vervullen. Bijvoorbeeld de jaarrekening neerleggen en de vennootschapsbijdrage betalen.

   

  Zie je deze vennootschapsbijdrage liever geannuleerd? Vraag dan het “attest non-activiteit” aan bij de FOD Financiën

   

  Optie 2: Definitief stopzetten: ontbinden vennootschap en vereffenen.

  Stopt je onderneming definitief? Dan moet je de vennootschap stopzetten, via een ontbinding en vereffening.

  • Zijn er geen schulden? Dan hoeft er geen vereffenaar te worden aangesteld. De ontbinding en vereffening kunnen dan gebeuren in één akte, en dus ook met één publicatie in het Belgisch Staatsblad. Blijft er aan het einde van de rit nog geld over? Dan wordt dat onder de vennoten verdeeld zoals bepaald in de statuten.
  • Zijn die schulden er wel? Dan publiceer je eerst de beslissing van de algemene vergadering tot ontbinding van de vennootschap en de aanstelling van een vereffenaar. Deze vereffenaar verkoopt alle bezittingen, zodat de onderneming haar schulden kan aanzuiveren. Blijft er nog geld over, dan wordt dit bedrag verdeeld onder de aandeelhouders. Vervolgens maak je de sluiting van de vereffening bekend via een nieuwe publicatie in het Belgisch Staatsblad.

  Is je vennootschap een bv, nv of cv? Dan klop je voor de stopzetting aan bij de notaris.

   

  Gaat het om een vof of een commv? Laat Xerius dan de ontbinding en vereffening voor jou publiceren in het Belgisch Staatsblad. Bezorg ons gewoon de tekst, en wij doen de rest.

 • Hoe zit het met mijn personeel als ik mijn zaak stopzet?

  Contacteer je sociaal secretariaat, bijvoorbeeld SD Worx. Zij nemen samen met jou de juiste stappen.

Wat je nog kan interesseren

Stoppen als zelfstandige

Is stoppen als zelfstandige de juiste keuze?

Lees meer
Wat na stopzetting

Wat na je stopzetting?

Lees meer
Sociale bescherming

Je sociale bescherming behouden na je stopzetting

Lees meer